• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
mitko_rupite - специалист
Двама съседи ползват една обща водна помпа с която теглят вода от кладенец ..
Помпата е МОНОФАЗНА - българска / Вида 1 ли е или нещо от сорта -- НЕ потопяема /

Дворовете са големи кладенеца е далече от КЪЩИТЕ ..

От помпата до едната къща има ДВУЖИЛЕН КАБЕЛ - завършващ с щепсел и го бутат в КОНТАКТ / явно че попмата НЕ е ЗАНУЕНА /

Същото е и със другата къща -- пак от ПОмпата до нея -- двужилен със щепсел и се бута у контакт ....

-----------------------------------

Преди време са се питали ... ейй комши включил ли си помпата / че да не я включвам аз / ....
но после почват да включват -- без да се ПИТАТ и почват яките ПУКАТЕВИЦИ

Явно в некой моменти се срещат ФАЗА от единия СЪСЕД с НУЛА от другия пък и не само това --- а явно са срещали и ДВЕ РАЗЛИЧНИ ФАЗИ - щото ДВЕТЕ КЪЩИ НЕ саЗАХРАНЕНИ от ЕДНА ФАЗА

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Мисля да им помогна по следния начин ..../ щото да се слагат нови ТРИЖИЛНИ кабели -- никой не иска пък и не е удобно /

------------------------

Монтирам им две Пе Ве та / твърда връзка / , занулявам мотора , + 1 заземителен кол близо до мотора /там е удобно /...
Значи единия кат включи по кабела от мотора до другото ПВ ще отива НАПРЕЖЕНИЕ ... и ще монтирам една ГЛИМ лампа ... та да види че КОМШИЯТА е ВКЛЮЧИЛ ..

Но комшиите са ЗАПЛЕСИ и пак може да НАТИСНАТ ПВ то -- тогава ще се срещнат двете ФАЗИ и ще ГЪРМИ ...

Дали да не сложа преди ПВ тата некакви Контактори / нормално затворни ... и кат дойде напрежение от комшията -- да РАЗКЪСВАТ веригата към ПВ то /
---------------------------

Дали Мисля Правилно а ????

с тия контактори ще се оскъпи доста ....

Дайте некаква идея ..
Благодаря Предварително

-
Trifun - специалист
хихи, хубу де, това, със захранването на помпата, го схванах :) , ама не разбрах към кой от двамата комшии потича водата :wink: Предполагам, има един маркуч - той не се ли наглася предварително някъде, и тогава да се включи помпата ?
Иначе това, което ми идва на ум е два контактора (за всеки комшия по един), монтирани в близост до помпата и всеки да се задейства с проверка че другият не е задействан. А в къщите - вместо щепсел и контакт - пускането да става с ключ, прекъсващ само фазата. По този начин ще си имат постоянна нула ( и то от две места ! ) до помпата, и ще можеш и да я занулиш. Идеята със заземителния кол също може да се приложи - допълнителната защита никога не е излишна ...
Единственото неудобство е, че двата контактора трябва да бъдат монтирани във влагозащитена кутия.

Ако искаш, довечера мога и схемичка да драсна ... :)
Justy - майстор
Няма нужда от два контактора. Един, а пуск-стоп бутоните му да се дублират при двамата.
rulom - модератор
Ако няма да се карат съседите че тока върти само на единия на електромера, вариантите са много.
zoro1 - специалист
Явно идеята е секи да си плаща тока по отделно .По скоро трябва да се направи схемка която като да изключва командното табло на другия докато помпата бачка.Най лесния вариант е да вържеш нулата на заземителния болт в щепсела,но при условие че фазите са ви еднакви.
emil_v r - майстор
Къв контактор ?
просто при помпата един ръчен ключ който превкл. от помпата към единият или др. човек .
Ключът ще прави невъзможно късо м/у фазите .
(демек ще ги дефазира :) )
Trifun - специалист
Дам, ако няма да се карат че върти на един електромер, става и с един контактор - ето едно от решенията - бяхме го обсъждали преди време във форума :

Прикачен файл

Vodna pompa - THE BEST.jpg
Vodna pompa - THE BEST.jpg (28.74 KиБ) Видяна 6567 пъти
LazarGanev - "Велик майстор"
А толкова ли са я окъсали, че не могат да си сложат и двамата по една помпа?
Johny - майстор
Просто използвай два контактора/по един за всеки/ с подходящ ампераж за помпата, като нормално затворените контакти от единия са включехи в оперативната верига на другия съсед и обратно. Така няма да се карат за тока. Гледах цените на ПВ-та са доста по-високи, пък и бутоните в случая са ти излишни, а си ги плащаш. Просто вземи два контактора и една кутия за тях. Ако искаш може и картинка да кача.
Последна промяна от Johny на нед фев 08, 2009 8:57 pm, променено общо 1 път.
lz1wvm - специалист
Не можах да разбера къде е щепсела на помпата.По близко до градините които поливат или до къщите на съседите.Защото вариантите явно тръгват от там.
Поздрави
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "Включване на Водна Помпа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: