Ел. инструментите. Консумативи.
емовлаха - специалист
пет авг 08, 2025 12:37 pmпишман_майстор написа:
От последния пост линка, с шината без звездочката от Ташев, викам нещо грешка в цената има. Ама не, те тия шини наистина са скъпи, но чак толкова....
Просто аз имам няколко, вкл. и чисто нови останали в наследство от щилката ми ( 440), на 1.6 деб. . Продадох я наскоро . Веигите обаче- не, 7 или 8 са, от които 3 чистак нови. Та за тях е драмата ся.
Това е цената за тази шина но е за друг тип вериги и машини едва ли е на 9 мм монтаж затова не съм я и споменавал :)

Стандартно 440 се продаваше при нас със 50см шина със такава дължина ли беше твоята ?

Да си знаеш, че за 3/8 1.6 на Щил шините варирират със звездочки 9 , 10 и 11 зъба :)
пишман_майстор - майстор
Моята беше с 45 и 75 см . Две шини имаше, като късата е купувана допълнително от мен. И с двете я продадох и май сбърках, че не си оставих дългата ( + и трите вериги към нея) .
Но тъй като нещо не се получи сделката за доп. вериги за късата шина , си ги оставих, пари са давани.
Карай.
Мина-замина.
емовлаха - специалист
пет авг 08, 2025 10:24 pmпишман_майстор написа:
Моята беше с 45 и 75 см . Две шини имаше, като късата е купувана допълнително от мен. И с двете я продадох и май сбърках, че не си оставих дългата ( + и трите вериги към нея) .
Но тъй като нещо не се получи сделката за доп. вериги за късата шина , си ги оставих, пари са давани.
Карай.
Мина-замина.
Здр да е. при мен се случи така, че останах само със 50 см. 63 см я дадох и ми я прецакаха радвам се, че така се случи та се отървах да се занимавам със едри дървета/помощ на приятели :) 40 см я подарих със 3 вериги беше на приключване веригите също.
Вериги за Щила не съм пазарил повече от 10 години. 50 см шина е на края на живота си веригите почти свършват/ ринга и водещото колело и те са към края си
пет авг 08, 2025 12:31 pmТрифон П.Трифонов написа:

Трифоне, Сложна е работата при вас не сте дървосекачи!
661 със 50 см шина ли е?
съб авг 09, 2025 3:14 pmемовлаха написа:

Трифоне, Сложна е работата при вас не сте дървосекачи!
661 със 50 см шина ли е?
Да, стандартната, в случая достатъчна.
Сложното беше, че гореше точно на разклоненията горе и високите клони. Другото сложно бе, че рязахме двама.
емовлаха - специалист
Трифоне, реже се високо на нивото на гърдите там е стабилна дървесината/ права без осукване , по-тънка разбира се и по-мека! Там нещата се случват най бързо.Удобно е да се гледа към върха на дървото. Мах 3 мин и приятно нани . Резача контролира процеса на поваляне и физическите последствията дет може да понесе.
Затова помощника отива да почива на безопасно място да не се прескачат хора, да няма суматоха. Майтапи и смях на воля за да върви работата :)
Реже се със правилната техника завършвашия разрез се прави от страна дет няма клони там се и застава когато има проблем със клони !
Гледа се към върха като се реже задния край/страните за падащи предмети клони/кора/гнезда това задължително за горящи и сухи дървета
Добре е и да се изтъняват страните да се маха кората когато е суха, но отнема време. не е ок опорите за се забиват във сухата кора.
661 със 50 см е доста крива работа заради големите зъбните опори/гребените и полезния и капацитет на шината е кратък около 45 см
Два гребена са за да не счупи картера със дългите шини. Първата ми задача беше да ги махна :-D Слагах един малък гребен на картера
Когато се слагаше дълга шина отн се монтираха

Голяма смрад е рязането имаше и вятяр още по-голяма смрад е, поне да ви е било прохладно
Важното е че се свършили работата пазете се !!!

Когато е здраво дървото така се реже

Ае малко за Жекцията :) сабилам си палички от кафенци да си я купя и помпя гумите на влака да доди от света в нас :-D

нед авг 10, 2025 12:21 pmемовлаха написа:
Трифоне, реже се високо на нивото на гърдите...
Емо, къде се отпочва е решение на режещия!!! Съмнително е това, което казваш. Вероятно някои ползват такъв похват.
Ние работим в смрад, а изгорялата двутактова смес е мехлем за сетивата ми. Моите машини изпускат почти недоловим аромат и не пушат.

Посочих една от "опасностите"- рязахме двама- това е основната грешка при повалянето, продиктувана от биене в гърдите и смесване на екипи. Другата опасност, основно за която следях докато взема машината, бе възможността от падане на клони. Гореше поне от час горе.
В един момент спрях колегата и довърших.

Да си призная- не съм дървар!

емовлаха - специалист
Румънски вертолет пресече Дунав преди малко повече от час да ни гаси явно
Не можах да го видя Блек Хоук ли беше, но яко думкат витлата и на високо летеше
Деа и племето недоклатено тц тц...
Не се интересувам от рязане и тренировки Трифоне!
Махайте стърчащите жили от пъновете стават като ножове, да не ви кълнът хората
И чистете фитъра на резачката саждите са като шкурка
нед авг 10, 2025 6:01 pmемовлаха написа:
...
Махайте стърчащите жили от пъновете стават като ножове, да не ви кълнът хората
И чистете фитъра на резачката саждите са като шкурка
Ако някой кълне след благотворителност, кълне себе си.
Не съм правил клипчетата специално за теб, макар да отправям реторичен въпрос към теб.
Техниката на работа си е наша работа, както и отношението към машините.
Не се интересуваш, а си гледал?! Що ти беше тогава?! Освен това, авторитетните приказки много ти отиват, но пък фона е все набаран някъде от нета!!!
Благодаря за хубавите пожелания!
емовлаха - специалист

Коментирам този пън за да съм ясен а не топола...
Диво животно/ домашно животно/ ездач / деца играят катерят се и т.н и т.н може да се осакатят
Затуй клетвите. Не се сърди! Затова се махат стърчащите шипове
Маха се също и това дето стърчи от ствола
Споделям моя опит от гората, така са ме учили дали в България вече не помня одавна беше
Имам изградени навици от някога. подавам ти инфо ти обработваш.
Гледах клипа със повалянето и споделих опит за да е лесно бързо и безопасно подавам инфо. Имаш съмнения но комент. Бачкаш си както решиш! Заплаща ви се за това да сте обучени и способни да работите
Не снимай лица на хора във имотите им и техните имотите Трифоне !!! Не е за бачкане в тая жега. Хубавата техника води до успех! Но в случая с колегата ти камикадзе до лоша идея
Има си места за обучение. Набързо комент това което видях.
Можеше да се разцепи ствола, но не се защото е лека/суха тополата. ниския засек я задържа и не падна ей го долу дет нани м/у ствола и дънера хем е нисък хем и дълбок направен. Трябва да се прави висок засека и да се реже над него. Рязането на неговото ниво и под него води към задържане и разцепване.
пон авг 11, 2025 12:54 amемовлаха написа:
...
Не снимай лица на хора във имотите им и техните имотите Трифоне !!! Не е за бачкане в тая жега.
...Можеше да се разцепи ствола,
... Трябва да се прави висок засека и да се реже над него. Рязането на неговото ниво и под него води към задържане и разцепване.
Само за теб, за да си спокоен;
- къде видя лице?
- работя предимно до източници на топлина- обикновено значителна. Когато нещо започне да ми пречи на работата, значи не съм за тая работа.
- засека беше точно където трябва- колегата го започна и направи.
- спрях рязането, когато видях, че започна да реже на неговото ниво, без да оставя панта. На около 1/3 стигна. Оставих го да почива.
- резултата се вижда- точно как си му е редът, без разцепване и подскачане.

Не съм дървар, да повторя. Нямам грехове към гората.
Онази 15г пауловния я изчистихме без грам щета за прилежащия и съседен имот. Клоните покриваха изцяло единия и половината от другия покрив. Там имахме юнак повалил половината Коми. Повече от край на въже и кастрачка не пипна.
Safety First е моето верую, възпитавано вече над 40г.

Тема "Тема за резачките и моторните триони" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: