От мобилни телефони до цифрови камери
kozl - майстор
чет мар 06, 2025 2:31 pmkozl написа:
Първият ни Самсунг LE23R41 (feb.2006) още работи, но трябва да му прегледам говорителите, раздрънчали са се, че майка ми недочуе и волумето е на МАХ :weedman:
Доде му времето и на тоя.
Доста време се чудих откъде ще търся говорителчета, но те се оказаха годни.
И понеже волумето е било на МАХ и от силните вибрации говорителите се откъртили от захвата си.
Пластамасата към корпуса се строшила барбар с рапидките и стоеше към говорителчетата, които свободно лежаха вътре в TV-то и съответно са дрънчали, опиракйи се в корпуса.
"Побългарих" го захвата - грозно, че се видат главите на болтчетата отпред на TV-то, ама дрънкане нема :roll:
Baлepu - специалист
ср сеп 18, 2024 11:39 amkozl написа:
И приготвих наличните уреди за измерване на капацитет

Изображение

Някой наясно ли е с принципа на измерване на капацитет на тези уреди? Как успяват да покажат, че кондензатор има наличен капацитет колкото е написано на него, въпреки че е гръмнал? Как да му повярвам, че стар (работил) кондензатор в приличен вид, наистина си има наличен фабричния капацитет?
Прикачен файл:
IMG_20260518_143552.jpg
hidrazin - майстор
пон май 18, 2026 9:15 pmBaлepu написа:
Как успяват да покажат, че кондензатор има наличен капацитет колкото е написано на него, въпреки че е гръмнал? Как да му повярвам, че стар (работил) кондензатор в приличен вид, наистина си има наличен фабричния капацитет?
С уредчетата от снимката НИКАК.
Кондензаторите имат и още един много важен параметър - ESR.
Не виждам показаните от теб "уреди" да могат да го измерват...

Демек - дори "гръмнал" кондензатор може да има капацитет в нормите.
Ама да му се е увеличило вътрешното съпротивление и тогава не става за никакъв чеп.

Вземи си китайски "ESR Meter Transistor Tester Diode Triode Capacitance SCR Inductance Tester" за няма и 10-тина ЛевРо.
Върши доста прилична работа освен измерване на капацитет и ESR...
Да обяснявам ли още?
:partyman:
prasse - специалист
пон май 18, 2026 9:15 pmBaлepu написа:
Как да му повярвам...
Всичко, което "мери" импеданси по два проводника, а не МОСТОВО-четирипроводно (примерно, с т.нар. Kelvin Test Probe или Kelvin Clips) не става за нищо! Губене на време и сляпа вяра на лъжливи показания.
От показаните от kozl прибори, най-близо да истината е LCR-ESR измервателчето (платката).
Твоето не струва!

Иначе за това, което ти казвам, ето примери:
https://www.fnirsi.com/products/lc1020e ... 28ee&_ss=r
https://zotektools.com/products/zoyi-zt-dq02/

Имам първия и трябва да ти кажа, че преди да го придобия, наистина не знам какво съм мерил с наличните си боклуци. Макар, че вторият ми се струва още по-добър...
Baлepu - специалист
Благодаря!
Поръчах предложението на хидрата. Устройващо бюджетно е. А и нуждата е малко "на кантар" ...
Все пак въпросът ми беше:
Някой наясно ли е с принципа на измерване на капацитет на тези уреди?
Ще го кажа и по друг начин: защо изобщо има уреди за измерване на (уж) капацитета? И изобщо обикновекно говорим за намаляване на капацитета :idea: За импеданс обикновено се обсъжда "на верига".
Някога беше по-лесно с аналоговите - изработваш си усет за време за зареждане на "съпротивление" и разреждане на "напрежение" :lol:
hidrazin - майстор
вт май 19, 2026 7:46 pmBaлepu написа:
Някой наясно ли е с принципа на измерване на капацитет на тези уреди?
Предполагам имаш мултицет който има възможност да измерва капацитет?
Сложи го в режим за измерване на µF а към сондите включи слушалка или малък високоговорител.
После сложи в режим на измерване на nF и пак към слушалка или малък високоговорител.
Сподели резултата. :)
prasse - специалист
вт май 19, 2026 7:46 pmBaлepu написа:
Поръчах предложението на хидрата...
Добро решение. Дано си поръчал модел Lcr-tc1 :yawinkle:
Важното е че ще можеш да мериш това:
пон май 18, 2026 11:09 pmhidrazin написа:
един много важен параметър - ESR
Baлepu - специалист
Хидра, сещам се какво ми казваш - то си го пише в "дата шийт". 8 херца не съм сигурен, че ще ги чуя :-D
Прасе, ESR не е ли импеданс на кондензатора (еквивалентно съпротивление)? В проценти да речем. Дори и да не е - има опция (бутон), за това?
В крайна сметка основно (характерно) един е виновникът в моя случай. Измерването му е леко безсмислено при характерен симптом. Проблемът основно е спасяване от симптома. Предполагам се се щаш, че става дума за съседната ми тема за светкавицата :cool:
prasse - специалист
вт май 19, 2026 9:02 pmBaлepu написа:
ESR не е ли импеданс на кондензатора (еквивалентно съпротивление)? В проценти да речем. Дори и да не е - има опция (бутон), за това?
В крайна сметка основно (характерно) един е виновникът в моя случай. Измерването му е леко безсмислено при характерен симптом. Проблемът основно е спасяване от симптома. Предполагам се се щаш, че става дума за съседната ми тема за светкавицата :cool:
ESR (Equivalent Series Resistance) е само част от пълния импеданс на кондензатора - на картинката това е R и е пълната сума от последователно свързаните активни съпротивления на конструктивните елементи в кондензатора - фолио, контакт фолио-изводи, изводи и каквото има там... Високото ESR е много вредно! Във всички фабрични описания на кондензаторите се дава един много важен параметър - Ripple Current (променлива величина - ТОК, дава се максималната му стойност!, зависи от честота, форма на сигнала, температурата, естествено и от капацитета) и е свързан много пряко с въпросния ESR, защото при висок ESR следва загряване на кондензатора, влошаване на параметрите, надуване и нищо добро оттук-нататък.
Затова е много по-важно да измериш ESR, отколкото самия капацитет на кондензатора и веднага можеш да го оцениш става ли за нещо или не!

Прикачен файл

Capacitor.gif
Capacitor.gif (2.61 KиБ) Видяна 38 пъти
Последна промяна от prasse на вт май 19, 2026 10:45 pm, променено общо 1 път.
hidrazin - майстор
вт май 19, 2026 9:02 pmBaлepu написа:
Хидра, сещам се какво ми казваш - то си го пише в "дата шийт". 8 херца не съм сигурен, че ще ги чуя :-D
О, чуват се. И не са еднакви за различните обхвати. Понякога мултицета го използвам като ... сигнал генератор в режим кондензатори.
МнООООго е удобно в някои ситуации ако нямаш нищо наоколо с което да пуснеш някаквъв сигнал за проба.

ПРИНЦИПА за който питаш е пропорционален.
Съвсем грубо:
- Пуска се един и същ "сигнал" както през измервания, така и през РЕФЕРЕНТЕН кондензатор.
След преобразуване се съпоставя измереното от неизвестния кондензатор с това от референтния.
Ииии... Готово. Ясен е капацитета на неизвестния... :)
P.S. Па ме върна в "младежките" години.
Оня китаец дето те насочих го купих преди ... май 12+ години че може и повече.
Преди това бях започнал да си ПРАВЯ ESR измервател. В Нет-а тогава бяха луднали... та и аз.
Набавих си LCD матричен дисплей двуредов, софта, "умния" чип ...
Тогава основен проблем беше намирането на РЕФЕРЕНТЕН кондензатор който трябваше да бъде много точен.
Та от него все пак зависи точността на измерването.

Амааа... оказа се че ми се намират слюдени кондензатори от 70-те години с уникална точност.
Под 1% което е рядко дори при резистори. (По спомен имах с поне 0,5% точност ако не и с 0,3% точност...)
Та на бая колеги пратих такива за референтни. Изглеждат така:

Прикачен файл:
Точен кондензатор.jpg
Точен кондензатор.jpg (93.28 KиБ) Видяна 32 пъти

Как са успявали да докарат такава точност преди 50-60 години си нямам на идея.

Тема "Samsung LE32A656A1FXXH бъгва се on и off от дистанционното" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: