Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
емовлаха - специалист
ср юни 03, 2026 5:19 pmkokowoz написа:
Здравейте, дойде време да подменя моя Лидълски тример с нещо читаво. Четвърти сезон започнах с него, но последно време само ми пили нервите, взе да става своенравен нещо и загуби своята мощ. Сменил съм свеща, редуктора ( голям зор, докато подменя осите, за да си ползвам щилската кордова глава), маркучета подменени, въздушното филтърче изпрано…..вече за буталото и семеринги, просто не разбирам. Още от преди от коментари тук съм си набелязал STIHL FS 94 C-E, иска ми се да ми върши работа, да е лека и да е стабилна. То пак май в края на пролетното промо на STILL се навих на тази стъпка,
За да ползваш Щиловата глава изваждаш и гайката и слагаш на нейно място тази гайка дето я имаш за монтажа на диска ако се налага я дооформяш. Или си вземаш адаптер за резбите
Щиловите глави тежът доста сподели какъв номер Щил глава си слагал каква корда в мм си ползвал. Аз също смятам да си купя Щил глава но голяма.
По памет STIHL FS 94 C-E колегата от форума Трифонов го има и е доволен от машинката
Лидълската може да си я занесеш в сервиз да ти я оправят, нещо дребно може да е гарнитурка карбуратор
съб май 23, 2026 7:17 pmkr1100 написа:
Стигат ми бълващите черен дим по 10 м дизелови боклуци и "двутактови" модерни бензинови еднодневки горящи по 1 л масло на 1000 км по пътищата и Камазите да ме тровят
MamaMy - майстор
Toзи трактор дали има катализатор? Чукна орехчетата и умре. Досега всички съвременни доработки на мотора на Рудолф само го влошават като екологичност. Баща ми караше Икарус. Чист дизел. На 3 000 000 км за първи път му направиха основен ремонт. Не пипаше маслото и пропушваше само при палене. След ремонта вече не беше така :?
kokowoz - помощник
Кордовата глава, която ползвам е STIHL AutoCut C 26-2, доволен съм, лесно се сменя кордата, никакви проблеми вече трети сезон. Ползвам само корда на Щил 2,4 мм, в началото кръглата, която има каналче, но след това пробвах квадратната и от тогава само с такава кося. Лидълската глава даде фира рано, вземах щилска 25-2 ако не се лъжа, но тя не е с лесна смяна на кордата и затова си взех 26-2. Масло също ползвам на Щил, пълната синтетика, по препоръка тук от форума, като сместа след първите 5/6 резервоара си я правя 1:50, 20мл на литър.
MamaMy - майстор
Не знам колко е правилно, но масло за всички двутактови машини до сега взимам само зелено наливно от Хускварна (магазина на Никси. Ако се брои за реклама го изтрийте). Преди години още като гражданин, не се бях и замислял за резачки и косачки, но карах Трабант. Правех го от-до сам. Дори сам си правех коляновите валове. Забелязах при поредното сглобяване, че основните лагери са много сухи. През тях не минава достатъчно горивна смес особено външните и те хвърлят циментацията. А бяха супер скъпи пущините. Като оригиналните нямаше никакви като стандарт дори. Купувах чешки предвидени точно за двигатели поради тежкия температурен режим. Оригиналните бяха съчмени, а чешките ролкови. Чешките бяха и с по-малък външен диаметър. Носех ги на стругар да им направи втулка, канал за сегмента и отвор за стопорния щифт. Голяма игра, но си заслужаваше. Ремонтирал съм над 10 вала за мен и за приятели. Та колега трабантаджия ме светна за това масло. Като сметнах цената почти не оказваше влияние на разхода в пари. След като пробвах веднъж, повече друго масло не съм сипвал. Водят го бездимно. Разликата е видима. Като отворих двигателя да сменя диашибрите и двата картера от вътре бяха залени. Имаха отложено по тях масло, а лагерите се въртяха мазно. Другото важно нещо е, че не прави нагар по буталата. Абе хората явно са знаели какво правят като са го произвели. Слага в малкото си джобче ЛТ2Т, Дитакт или недоразумението М10Д.
емовлаха - специалист
съб юни 06, 2026 8:01 pmkokowoz написа:
Това намерих за ФС-94

Оборудване, което може да бъде закупено допълнително (не влиза в цената на машината):
- Глава с корда STIHL AutoCut 25-2 - 40027102108
- Предпазител универсален за главa за косене STIHL- 41190071027
- Диск за косене на трева STIHL - четиристранен - 40017133801

За четиристранен диск е ясно, че отделно се продава

Както е описано, косата се продава със двустранен нож и без комбиниран предпазител
При това описание 54 лв е предпазителя, тримерната глава 26-2 49лв дето я харесваш и имаш
Моторната коса няма промо 1 005лв
Предполагам,че се продава със комбинирания предпазител това може да го разбереш при търговеца
Пълен мармалад е описанието,но може да е вярно :) И крайната цена да е друга
Не бих го купил тоза Фастък 94 но е висок клас малка моторна коса +1000лв започват убавините на Щил
ФС 235 ако държиш да е Щил може да и се монтира по-голяма глава и 3.0мм корда, тя ще ти дойде малко по-лека от Китайката дето имаш. Прилична коса за парите си е ФС 235
Ако искаш хубава маркова коса при Драгозов ECHO 3021 ще ти е предостатъчен
От Хускварна до 1000лв няма какво да купиш освен 553 но тежи. Другата марка OLEO-MAC BC 400 T но нали килограмите
Намятах ти решения до 1000лв без да си ме молил :)
съб юни 06, 2026 8:27 pmMamaMy написа:
Не знам колко е правилно, но масло за всички двутактови машини до сега взимам само зелено наливно от Хускварна
Дивинол трабва да е маслото
Тупанджията е без катализатор :-D
Еее то през комунизма едни Волва гондоли имаха товарни превози, сини на цвят, като хлапе мн им се кефех, но не и за родните Мастори не можаха да ин натъкмят маторите :)
На Бай Манчо ни му вали ни му вее :-D
емовлаха - специалист

При мен тази година овесената трева 2 пъти ще трябва да я кося
Най бързо се коси когато е почти изсъхнала със кръглата корда става мазало и чак догодина
Там дето бързах да кося е за трето косене но я рядка
съб май 30, 2026 7:01 amtikettiket написа:
Поръчах маркучи, резервен комплект за подмяна
Ако не помогнат маркучите, запали и нова свещичка, запали машинката отвори капачката на резервоарчето и я остави да работи , Ако е запушване на карбуратора от некачествено масло, вече трябва да го е разтворила и да е ок. това е елементарното за което мога да се сетя
и не струва мн за да се провери/ другото е чистене на карбуратора нов ремонтен комплект
Ако си я черпавал на корем със 2т кофти масълце е запекъл сегмент
Didomir - напреднал
Такам, да пусна ъпдейт относно техниката на Echo която използвам, както бях обещал.Имаше съфорумници които се интересуваха как се справя.

След известно време с едно Daewoo 520, много мощ на книга, малко работливи китаец ( по книга 2200w), взех Echo SRM-3020.
Беше с D-дръжка, която от официялният Сервиз конвертираха към U дръжка, къде 6м. и с променлив успех (и съответното заплащане). С г-н Драгозов довършихме упражнението за конверсия с очакваният резултат, както се полага. Не ми се изпада в подробности, ако някой е заинтересуван мога да споделя на лично.
Като цяло, имам повече положителни отколкото отрицателни емоции с вносителя на Echo, основно с пред/след продажбено осблужване от партньори, , да предположим че аз съм с лош късмет в определени моменти.
Иначе , ако се видят снимките, 3020 си е сериозна машина. Справя е със сериозни треви, нямам оплаквания от машината за последните 2г.
Нож, корда - работи яко.
Но, гледайки джунглата (в снимките към поста), и имайки в предвид инженерната ми мисъл, че всяка гайка може да се развие с чук и секач ... Реших да добавя в арсенала и Stihl FS-240. За който ще пиша в отделен пост (не особено положителен) , да не замърсяваме мненията за Echo.
Та до тук - имам 2 инструмента на Echo, CS4010 и SRM-3020 (с преработки) ,харесвам някои от моделите им , но ... Сравнявайки теглото и мощността, може би бих добавил и инструменти на Stihl . Hisqvarna - не. Имах кастрачка, с елементарен проблем с омасляването, и 2 сервиза и греда... И отпаднаха за сега от моята класация.

Прикачен файл

IMG_8316.jpeg

Прикачен файл

IMG_8314.jpeg
Didomir - напреднал
Следва опита ми с Stihl ,за съжаление не особено положителен.
Гледах, смятах , изчислявах и стигнах до извода че тримерчето Echo SRM-3020 е чудесно, но за тази джунгла и още няколко джунгли имам нужда от по-моещен инструмент. Поръчвам си Stihl FS-240, отивам до магазина и го взимам. Какво ми направи впечатление, че кашона никъде нямам напис Stihl ...Взимам жувотното, FS-240 и отивам на обекта. Сглобявам го, с нож, в комплекта който е.Зареждам 2Т смес, с която предишната събота съм работил с Echo-to 3020 TES...Shell бензин А95, на 10 дни, смесен с 2Т масло - 3-4 дни.
И тук започва съспенса, пали се , Щил-а, малко дървено дрънчи, като другите Щил-ове, и го оставям 30-40сек. на празен ход да побръмчи. Мърдам 10м настрани, давам малко газ, че е нов инструмент и се почват едни вибрации че го изпусна от ръце ... Яката работа, в първоначалният моменти си помислих- що ми трябваше да добавям инструмент над Echo-t0 3020, което въпреки несъвършенната му антивибрационна система, никога не съм усещал вибрация...
И угасих Щил-ката, и после се оказа че няма палене ... Не може да се дръпне стартера.
И влизаме у следващата серия. Това упражнение се случва в деня в който съм я купил/получил в магазина, Stihl FS-240, от оригинален доставчик, партньор голям.
Връщам се , 40км (80км в 2те посоки ) до сервиза, и излизат 2ма директори-механици които ме убеждават че не съм сложил масло в бензина. Обяснявам аз целата схема, как се добавя масло в бензина (OleoMac Eurosint Evo 2, купено 2 седмици преди това) , пълна синтетика, 1:50 съотношение, къде 20мл. на 1л. бензин) и как се пали с праймер и т.н. След като ме изгледаха, пипнаха сместа на пръст и потвърдиха че има масло ... Как знаят на пръст, дали е в съответното отношение, те си знаят. Аз като клиент, че и с инженерно образУвание, разбирай че не си вадим картофите с динамит, не успяха да ме убедят че знаят какво правят. По-скоро гледаме как да отсвирим клиента.Друг е въпроса че машината има гаранция, и че никой не си е дал труда да сложи 50мл. гориво да ми покаже че машината работи...
Или по друг начин казано, от 4г. работя с 2Т машини, и ... една 2Т смес (1л бутилка) която работи на Еcho SRM-3020/Трион Echo CS4010 , не работи на Stihl FS-240 ... Пълен смех, нядявям се да се усаферят и механиците и техните шефове и да реагират адекватно. Аз още си чакам резултата, да не говорим че на сервизна карта не пише поради какви оплаквания е приет инструмента.
И ще ги си отстоявам интереса с КЗП и т.н каквото дойде.

Очаквайте включване, след като има развитие по темата.
Умишлено не съм споменал фирмата доставчик и сервиза, ще изчакам финалното развитие.
И ... ако някой има сервиз, като дойде клиент който говори възпитано, не мислете че няма да си отстоява интереса. По-скоро е въпрос на възпитание.И всички грешим, безгрешни хора няма.

P.S.Вероятно няма да обеднея от лошото обслужване от Stihl, партньорите на Stihl, дори са се наложи да си купя същият инструмент от друга фирма, но нека да им дам шанс и после ще споделя обективно мнение.

И ще споделя обратната връзка с възможно най-много хора.
Didomir - напреднал
пет фев 27, 2026 4:37 pmmobilka написа:
Здравейте,двоумя се между stihl fs 131 i echo srm 3021.Ще се коси 1 декар дива трева.Сега го боря с Деу ДБЦ520 3к.с. но ми е тежка.Преди имах 1.4 к.с. китайче ма се мъчеше с по-жилавите треви и издънки.Та казано накратко ми трябва нещо леко и зло.Кося предимно с корда.Echo ме много изкушава ма не знам ,ако се наложи след време за части дали няма да е дърво и как са ценово.
В сходна ситуация бях, Echo SRM-3020TES (99% е като 3021TES) мисля че е по-добрият вариант. Китайските коне са много далеч от реалността, това 3кс. ще да е къде 1.2-1,6кс. реална мощност.

Stihl FS-131 e 4-mix,може да има разни особенности, като настройки на клапани и т.н. Да не говорим до колко е оправдан 4-Mix-a. спрямо 2Т.Но за различни потребности има различни машини.
MamaMy - майстор
Четиритактова машина трудно се сравнява с двутактова. Най-вече съотношението тегло мощност. В този случай то е най-важно. Виж за косачка бива 4 такта. Не е толкова смрадлива, а и се движи сама, а не я носиш. Двутактовите мотори си имат техните недостатъци, но за да се задържат въпреки тях толкова години на пазара сигурно има причини.

Тема "Моторна коса тример каква ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: