Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
stoyansbg - специалист
Ще се обзавеждам със скара и котлон/перустия, но видях, че има основно два типа бутилки по отношение на свързването - такива със бърза “Джъмбо” връзка и с G12/KLF. Редуцир вентилите за Джъмбо връзка, особено тези за високо налягане изглежда са по-популярни в строителните хипермаркети. Как стои въпроса със зареждането? Поддържат ли газ станциите и двата типа или някой от двата е по-предпочитан?
MamaMy - майстор
Имам и от двата типа бутилки, но забелязвам, че все повече предпочитам Джъмбото. У нас са по-популярни като туристически и битови. Не съм срещал никъде затруднения с пълненето, но продават всякакви адаптери. При нужда си купуваш преходник и готово.
stoyansbg - специалист
Благодаря! Питах и в газстанцията. Казаха, че зареждат и двата вида, но и там ми препоръчаха Джъмбото.
chapara - майстор
Да. И вентил за високо налягане. Другият те ограничава сериозно в налягането и за барбекюто може да не върши работа, както и за казан за ракия😉
stoyansbg - специалист
пет юли 10, 2026 7:33 pmchapara написа:
Да. И вентил за високо налягане. Другият те ограничава сериозно в налягането и за барбекюто може да не върши работа, както и за казан за ракия😉
Там се оказа друг филм. Барбекюто не ми е много спешно, но явно някои перустии са с по-големи отвори на питата и са калибрирани да работят на 30 милибара. Други са с по-малки отвори и са за регулатори за до 2 бара. Аз бях взел вентил до 2 бара, но перустията, която намерих е за 30 милибара по инструкции и етикет. Продавач-консултантката ме убеждаваше, че трябва да взема вентил за високо налягане, но аз реших да се доверя на инструкциите и го смених с такъв за 30 милибара. Утре ще ми пристигне газовата бутилка и ще тествам.
MamaMy - майстор
Значи единият ми газов бойлер се води 21кВ и нормален вентил 30 милибара си го поддържа безгрижно. Такъв вентил е нужен за пърлачката. За пиростията мисля и нормалния ще върши работа.

Тема "Избор на газова бутилка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: