• 1
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
И нещо по темата да споделя в края на отоплителния сезон - средния СОР на моята ТП се очертава да е около 3,5 за отоплителния сезон. Аз съм доволен, като си знам мижавата изолацоя и липсата на топлещи съседи. Работата на ТП е по външна и по стайна тенпература, което е голямо предимство спрямо предните ми 2 ТП, които работеха изключително по температура на водата. Тук напротив - нито мога да задам работна температура, нито знам колко е в даден момент, нито пък ме интересува. Задавам си стайната температура и софта се грижи кога колко градуса да подава. Само съм задал ограничение 48⁰, заради подовото

Прикачен файл

Screenshot_20260503_103252_EasyControl.jpg
radius - майстор
Адаш, коп-а на машината ти не би трябвало да зависи от изолацията, той си е (чекай да се направя на умен) ирелевантен.
С тия 48С явно наистина е кофти ситуацията при теб, на мен 38 ми се виждат много.
Преди години, когато още не живеех в къщата, правех проби с контролера и бях задал някакви стойности за градуси, като си мислех, че съм в режим градуси на водата, а то съм бил в режим градуси на стаята и машината бичила яко 2 дни да навакса , дали не е сцепила някоя замазка, не знам, но определено беше топло, като се появих :roll:
СОР зависи пряко от температурата на водата, а работната температура на водата зависи също пряко от изолацията на къщата, така че зависимостта на СОР и SCOP от изолацията си е баш явна - слаба изолация -> висока работна температура на водата -> нисък СОР и обратно. Колкото по-ниски са външните температури, толкова е по-голямо влиянивто на изолацията. Добрата новина за мен е, че при нас във Варна външните температури много малко ни в годината са отрицателни, тъй че влиянието на изолацията все пак не е толкова силно. Да речем, че ако имах по-добра изолация, щях да плащам 200-300€ (един тон пелети) по-малко на сезон за отопление, заради работа на машината с по-ниска температура на водата, особено в студените месеци, но товабе положението, и така съм си много доволен. Но пък който чете - да си прави изводите и да си прави изолацията както трябва!
вт дек 09, 2025 12:22 amLazarGanev написа:
Здравейте! Пускам тази обща тема, тъй като чувствам, че има нужда от такава. През последните години интересът към този вид отопление и охлаждане нарастна значително, особено с нарастване на цените на горивата и въвеждане на различни рестрикции и еконорми. В същото време заради големия интерес самите термопомпи се радват на бурно техническо развитие и технологично усъвършенстване, което пък още повече повишава интереса на потребителите. И разбира се, както към всяко ново нещо, чувствата са смесени, има доста недоверие, различни слухове, въпросителни. И точно затова мисля, че е добре да има такава тема, в която да се дискутират различни общи въпроси, които вълнуват всеки, който е започнал да мисли в тази посока и търси базова информация, за да направи информиран избор. Моля споделяйте своите вълнения, похвали и оплаквания, за да ги дискутираме заедно :)
I think DIY and repair forums are valuable because people can share practical knowledge, solutions, and personal experiences. Learning from others who have already handled similar projects can save time and help avoid common mistakes. (forum.napravisam.bg)

When I have some free time, I enjoy playing online games because they are a great way to relax and enjoy some entertainment. I like exploring different games and discovering new experiences. Recently, I came across 7e777 login while looking for new gaming options, and it seems interesting for players who enjoy trying different online games.
съб юли 25, 2026 7:37 pmMrjone написа:
вт дек 09, 2025 12:22 amLazarGanev написа:
Здравейте! Пускам тази обща тема, тъй като чувствам, че има нужда от такава. През последните години интересът към този вид отопление и охлаждане нарастна значително, особено с нарастване на цените на горивата и въвеждане на различни рестрикции и еконорми. В същото време заради големия интерес самите термопомпи се радват на бурно техническо развитие и технологично усъвършенстване, което пък още повече повишава интереса на потребителите. И разбира се, както към всяко ново нещо, чувствата са смесени, има доста недоверие, различни слухове, въпросителни. И точно затова мисля, че е добре да има такава тема, в която да се дискутират различни общи въпроси, които вълнуват всеки, който е започнал да мисли в тази посока и търси базова информация, за да направи информиран избор. Моля споделяйте своите вълнения, похвали и оплаквания, за да ги дискутираме заедно :)
I think DIY and repair forums are valuable because people can share practical knowledge, solutions, and personal experiences. Learning from others who have already handled similar projects can save time and help avoid common mistakes. (forum.napravisam.bg)

When I have some free time, I enjoy playing online games because they are a great way to relax and enjoy some entertainment. I like exploring different games and discovering new experiences. Recently, I came across 7e777 login while looking for new gaming options, and it seems interesting for players who enjoy trying different online games.
I think sharing knowledge through online communities is a great way to learn new things and get different perspectives. People can find useful advice, solutions, and ideas when others share their own experiences.

When I have some free time, I enjoy playing online games because they are a fun way to relax and enjoy entertainment. I like exploring different games and finding new platforms with interesting experiences. Recently, I came across fd88 while checking out new gaming options, and it seems like an interesting choice for players who enjoy discovering different online games.
Дано се намеси някой да разчисти
  • 1
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19

Тема "Термопомпи - въпроси и впечатления" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: