• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
batkoce - специалист
По- горе съм дал пример, как в сайта на Комет може да се избират компоненти от конкретен производител. Това че в примера е използвано името "TEXAS INSTRUMENTS", не означава автоматично, че трябва да си купите елемент от този производител.
Подозирам, че и други "реномирани" производители" са понижили качеството на собствените си изделия, под натиск от конкуренцията. Когато се прави отделно изделие, щетите може да не са големи, но при производство на някаква серия издънката може да е голяма. Имал съм случай с транзистор, който има по-ниско работно напрежение от обявеното. Трябваше да изследваме партидата от транзистори, за да се убедим в това. Този случай вероятно си беше истинска фалшификация и вероятно надписите на транзисторите са били пренапечатани. Когато производител прави промени в параметрите на елемент, отразява това в документацията...
kozl - майстор
ср авг 05, 2026 9:29 amDundyTheCroc написа:
Със сина сме захванали да правим един усилвател, та покрай него реших да спретна и един грамофонен предусилвател с ОУ. Имам една торба NE5532, купувани от различни места, оказа се, че след проста проверка с мултицет (в режим тест на диоди се мери между двата входа, и в двете посоки трябва да дава пад към 0.7 волта), всичко налично е менте. Тествах и някакви OPA1612, също ментета, единственото истинско налично ми се оказа осем парчета 4558D, сваляни от стар сграден усилвател. Та от къде могат да се купят проверено истински ОУ, моля споделете опит?
Това не го знаех. Важи ли за NE5534?
Имам няколко такива, по спомени българско производство - демек чиповете капсуловани в корпуси у нас.
А имам и нискошумящи ОУ сделани в СССР, К157УД2 - да ги тествам ли?

И коментар от ИИ:
За К157УД2
Входното съпротивление (диференциалното съпротивление между инвертиращия и неинвертиращия вход) на интегралната схема К157УД2 по официален справочник е не по-малко от 500 kΩ (0.5 MΩ).

И ако може да попитам грамофона с каква доза е?

Основни съпътстващи входни параметри на К157УД2:
Телефония и Электронные Компоненты
Входно съпротивление (R вх): ≥500 kΩ (типично около 0.5÷1 MΩ)

Входен ток (I вх): ≤500 nA shematok.ru

Разлика във входните токове (ΔIвх): ≤150 nA

Максимално синфазно входно напрежение: до ±18 V (при захранване ±15 V)
ООО «РусьХимСнаб

Бележка при проектиране: Тъй като К157УД2 е операционен усилвател с биполярни транзистори на входа, входното му съпротивление е значително по-ниско от това на съвременните ОУ с полеви транзистори (JFET/CMOS). При изграждане на стъпала с голямо входно съпротивление е препоръчително стойностите на резисторите в обратната връзка да не надвишават 100÷220 kΩ, за да се избегне допълнителен дрейф и шум.
ООО «РусьХимСнаб
NE5532
По официални спецификации (datasheet) на NE5532:
ON Semiconductor Is Now

Типично входно съпротивление (Rin): 300 kΩ

Минимално гарантирано съпротивление: 30 kΩ

Важна особеност при NE5532:
東海大學
За разлика от много други операционни усилватели, NE5532 има антипаралелни защитни диоди между двата си входа.

Това означава, че:

При нормална работа в схема с отрицателна обратна връзка (където разликата в напрежението между входовете Vdiff е близка до 0 V), диодите не провеждат и входното съпротивление е посоченото по-горе (≈300 kΩ).

Ако разликата в напреженията между входовете надвиши ≈0.6 V (например в режим на компаратор или при преходни процеси), защитните диоди се отварят. В този момент входното съпротивление рязко спада до изключително ниска стойност (няколко ома) и през входовете започва да протича голям ток.

Практическа бележка: Ако NE5532 се използва в схеми, където между входовете може да възникне разлика, по-голяма от 0.5÷0.6 V, задължително трябва да се предвидят външни ограничаващи резистори на входовете, за да се предотврати протичането на ток над ±10 mA и повреда на чипа.
NE5534
По официални технически данни (datasheet) на NE5534:
nuedc.org

Типично входно съпротивление (Rin): 100 kΩ

Минимално гарантирано съпротивление: 30 kΩ

Сравнение с NE5532 и особености:
По-ниско спрямо NE5532: Докато двойният вариант NE5532 има типично входно съпротивление от около 300 kΩ, единичният чип NE5534 е проектиран с различен входен режим и типичната му стойност е 100 kΩ.

Антипаралелни защитни диоди: Точно както при NE5532, входовете на NE5534 са защитени с вътрешни антипаралелни диоди.

При нормална работа с отрицателна обратна връзка (разликата в напреженията Vdiff<0.5 V) съпротивлението е високо (≈100 kΩ).

Ако диференциалното напрежение между входовете надвиши ≈0.6 V, диодите отварят и съпротивлението пада драстично. Токът през входовете трябва да се ограничи външно до максимум ±10 mA, за да не изгори чипът.
А грамофона с каква доза е?
Последна промяна от kozl на чет авг 06, 2026 12:43 pm, променено общо 1 път.
MamaMy - майстор
Този преход на входовете на ОУ е най-обикновена защита и не влияе на останалите по-важни параметри. Едно време руснаците правеха аналози на западни схеми. Със сигурност съдържанието се е различавало много защото руските чипове бяха значително по-добри. Както усилвателите така и стабилизаторите. Бях още ученик и бях ремонтирал един двукасетъчен касетофон Кроуън. На мястото на оригиналния му стерео усилвател на 6 волта бях направил преходна платка с два отделни руски К174УН7 аналози на TDA810. Като го изгориха за пореден път след няколко години и ми го донесоха аз без да се замислям праскам два оригинални TDA или MBA вече не помня и греда. Не откъсва. Само някакви пикови изкривявания. Оказа се, че руските чипове работят още от 4 волта докато оригиналните почти от 8. От тогава спрях да подценявам руската електроника и гледам с друго око. Китайците също ме изненадват вече няколко пъти с решения по-добри от оригинала за някои неща.

Прикачен файл

Клипборд_08-06-2026_02.jpg
Клипборд_08-06-2026_02.jpg (115.95 KиБ) Видяна 41 пъти
DundyTheCroc - майстор
Едва ли старите български и съветски чипове са ментета, а как се тестват не мога да кажа. Грамофона е с ММ доза, но сега боря друг проблем, усилвателя бясно осцилира и гори предпазители, ще преправям платките за защита на говорителите и плавен старт, че май там е проблема.
  • 1
  • 2

Тема "Китайски ментета" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: