Всичко за дърводелството
Интересува ме начина на повърхностно избелване на
дървесина -- масивно парче от твърд вид с естествено светъл цвят.
Желая да постигна ефект на пълно (много светло) и трайно
избелване. И два допълнителни въпроса към това:
1. особености при шлайфането и 2. особености при лакирането.

Преди време бях видял статия в "Млад коструктор"(Дали не беше "Моделист конструктор"), онова синичкото, знаете го,
така че ако някой ми посочи само годината и броя, ще
ми е достатъчно.
Последна промяна от emigrant на ср ное 08, 2006 7:27 pm, променено общо 1 път.
hygro - майстор
emigrant написа:
Желая да постигна ефект на пълно (много светло) и трайно избелване.
Използвай двукомпонентен избелител за дървесина. Има го във фирми, които доставят лепила и лакове за паркет.

Много е агресивен! Използвай противогаз, който пази и очите, ако работиш на закрито!
Какво е действието му, дали разрушава и намалява здравината.
Това също не е маловажно, тъй като ще се упражнява напрежение на опън.
hygro - майстор
emigrant написа:
Какво е действието му, дали разрушава и намалява здравината.
Това също не е маловажно, тъй като ще се упражнява напрежение на опън.
Активният конпонент на избелителя е концентриран разтвор на водороден пероксид - кислородна вода. Вторият компонент създава алкална среда. Смесват се непосредствено преди употреба. Ефектът на избелване се постига чрез разрушаване на квиноновите структури на целулозата и окисление на пигментите в дървесината.

Нанася се на няколко ръце, като се изчаква изсъхването и не прониква особено дълбоко. Теоретично би трябвало да се очаква леко намаление на твърдостта на повърхностния слой. Дори да има някакво отслабване, то няма да засегне сърцевината на дървесината. Не съм забелязал повърхността на избелените паркети след изсъхване да има отчетливо различни физически свойства.

Най-добре експериментирай, за да провериш дали резултатът те удовлетворява.
В какви пропорции са двата компонента?
hygro - майстор
emigrant написа:
В какви пропорции са двата компонента?
Не помня данните, но на бутилките на избелителя има инструкция с подробна информация.
Gogo55 - специалист
относно това избелване ще споделя до какво стигнах преди 6-7 месеца.Та имах си аз една поръчка за един прозорец-пет пластова дограма от бук със стъклопакет.идва клиента и казва: "искам хем да се виждат шарките на дървото и да се вижда че е бук,хем да се виждат и петте слоя дърво,хем да е бяло,парите нямат значение"
от последните три думи ми стана много хубаво на душата и сърцето,но от първите хич.И се почна едно търсене на инфо,едно обикаляне по фирми и колеги със цел събиране на информация.Краиния резултат след 1 седмица опити с каквото се предлага и каквото съм намерил по пазара и по моите душевни терзания от тогава:
1.Избелване много видове-все има няква киселина и при тънко дърво 10-15мм-много лошо за якоста на елементите особено при дължина от 2-3 метра-иска си много играчка и различни видове слепки за да се получи нужната здравина и да държи дълго време/години/ особено на външни атмосферни условия без да мръдне повече от 1мм измятане.
ако е за по дебели елементи3-5см няма грижи и проблеми.
2.бял баиц разреден и воден лак гръцка марка-има някъв ефект но гадно покритие-клиента не хареса заради прекаления гланц и някои други неща от химията.
3.сикенс "бяла перла"-от три компонента се състои покритето на водна основа-идеал-клиента много го хареса и сикенса дават 10 годишна теоретична устна/не писмена :lol: / гаранция за покритието.Стои бяло като се гледа от далече и мяса на алумин или пвц дограма,от близко се вижда всяка една шарка по дървото,като може да се разпознае вида му без никакъв проблем.Значи според мене това е наи доброто като качество,и зрителен ефект, но наи скъпо като цена-трито компонента са на цена от20 до 29лв. за 1 литър.Като работа си иска висока температура и доста време докато да се пръснат трито слоя.ако няма нужната температура и нужното време между всяко пръскане се оризилява.
greek - помощник
На руски е , но има интересни неща.http://tree.scud.ru/whitening_tree.php

Тема "избелване на дървесина?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: