Че какво да се ядосваш?! Аз моя драйвер го горих вече веднъж. Първо единия чип, после другия. Смених ги. По 5 лева са. Ние да сме живи и здрави.
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
velsi
- Почетен майстор
5467 мнения в "CNC машина гравьор"
gorgidanchev
- специалист
Значи напред и смело.Вече имам 15 моторчета ама все дребни ми се виждат.Само тия от българския принтер са най яки.Ще поръчам по-мощния драйвер...за по сигурно.От къде ги вземаш чиповете?
gorgidanchev
- специалист
velsi...като не ти харесват тия българските мотори що не ми ги подариш.Кайсиевата от мен 

Здравейте с интерес следя темата, и се надявам скоро да започна и аз.
Мисля, че намерих добри цени. http://www.probotix.com/stepper_motors
Моля за вашия коментар.
Мисля, че намерих добри цени. http://www.probotix.com/stepper_motors
Моля за вашия коментар.
Mascar
- специалист
Здравейте момчета! Отдавна следя този форум и вече посъбрах кураж за изграждането на такава фреза, обаче имам хиляди въпроси и откровено се надявам на помощ от вас.
Понеже за моите цели ми е нужна малко по-голяма фреза с не толкова висока точност / ~ 0,1 mm /ето и първите ми въпроси :
1. Ако цялата дължина на моста / Y / е около 1,5 m и заедно с оста Z / и шпиндела / тежи приблизително 20 кг., два двигателя с по 4,5 Nm въртящ момент ще бъдат ли достатъчни за задвижването му / по Х /?
2. Ако да, мога ли с тях да постигна линейна скорост / не работна / от 50 cm/sec.
3. В сайта на Zapp automation видях СВД-та със стъпка 10 mm. Това оправдано ли е?
4. Шпиндел 1,4 kW Bosch ще бъде ли достатъчен за фрезоване на цветни метали със скорост 10 mm/sec. или да търся по мощен?
5. Прави ми впечатление, че при по-големите машини водещите оси по Х са поставени отстрани / както и на примера показан от колегата skartalov /. Това се прави с цел по малко замърсяване или за допълнителна стабилност? Или и двете.
6. Също така забелязах, че държача за шпиндела се изпълнява от масивен алуминий. Това с цел гасене на вибрациите ли се прави?
А общо машината трябва да е с работен ход ~2000/1200/100 mm. За водещи оси смятам да ползвам 16 кръгли с лястовича опашка. За двигателите и СВД-тата чакам вашето мнение. Понеже специализираните алуминиеви профили от БР техника не отговарят на моя бюджет обмислям други варианти.
Очаквам вашите отговори ....[/b]
Понеже за моите цели ми е нужна малко по-голяма фреза с не толкова висока точност / ~ 0,1 mm /ето и първите ми въпроси :
1. Ако цялата дължина на моста / Y / е около 1,5 m и заедно с оста Z / и шпиндела / тежи приблизително 20 кг., два двигателя с по 4,5 Nm въртящ момент ще бъдат ли достатъчни за задвижването му / по Х /?
2. Ако да, мога ли с тях да постигна линейна скорост / не работна / от 50 cm/sec.
3. В сайта на Zapp automation видях СВД-та със стъпка 10 mm. Това оправдано ли е?
4. Шпиндел 1,4 kW Bosch ще бъде ли достатъчен за фрезоване на цветни метали със скорост 10 mm/sec. или да търся по мощен?
5. Прави ми впечатление, че при по-големите машини водещите оси по Х са поставени отстрани / както и на примера показан от колегата skartalov /. Това се прави с цел по малко замърсяване или за допълнителна стабилност? Или и двете.
6. Също така забелязах, че държача за шпиндела се изпълнява от масивен алуминий. Това с цел гасене на вибрациите ли се прави?
А общо машината трябва да е с работен ход ~2000/1200/100 mm. За водещи оси смятам да ползвам 16 кръгли с лястовича опашка. За двигателите и СВД-тата чакам вашето мнение. Понеже специализираните алуминиеви профили от БР техника не отговарят на моя бюджет обмислям други варианти.
Очаквам вашите отговори ....[/b]
velsi
- Почетен майстор
Според мене двигателите с такъв въртящ момент ще движат конструкцията без проблеми. Такива скорости на придвижване обаче смятам, че са непосилни за стъпкови двигатели. Дори и при винт с по-голяма стъпка. Освен това каква точно обработка на метал ще направиш със скорост 10 мм/сек?! На какви обороти и с какъв инструмент? Не съм специалист, но мисля, че не би могло да се обработва метал с такава скорост.
Поставянето на осите зависи от конкретната конструкция. Не мисля, че има отношение към размера на машината. Същото се отнася и за алуминия. Използва се масово, защото е лек и същевременно достатъчно здрав за целта. Със същия успех можеш да използваш стомана или чугун, но обработката е доста по-трудоемка.
Поставянето на осите зависи от конкретната конструкция. Не мисля, че има отношение към размера на машината. Същото се отнася и за алуминия. Използва се масово, защото е лек и същевременно достатъчно здрав за целта. Със същия успех можеш да използваш стомана или чугун, но обработката е доста по-трудоемка.
hygro
- майстор
velsi написа:Освен това каква точно обработка на метал ще направиш със скорост 10 мм/сек?! На какви обороти и с какъв инструмент? Не съм специалист, но мисля, че не би могло да се обработва метал с такава скорост.Абразивна обработка без отвръщане на закалката, например заточка. Нужна е висока скорост на преместване, за да не се задържа инструмента дълго на едно място и да повишава температурата.
Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература