Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Deo-x - специалист
--
Последна промяна от Deo-x на пет окт 09, 2009 6:18 pm, променено общо 1 път.
Илиян Илиев™ - майстор
Препоръчвам ти да си оставиш тази мазилка точно, защото предположих, че ще е доста здрава. Предположението ми се дължи на това, че поне тук в Италия я правят само с цимент и/или мраморно брашно, вар не се слага. Живея в къща с подобна мазилка, и тя е правена с подобна мазилка(сместа не знам как се прави) и никога не е боядисвана, а като я види човек не би и дал 30 години.

За съжаление този вид мазилки се правят все по рядко и досега не ми се отдавал случай да правя и изобщо не знам как се прави. Освен това поради грапавата си повърхност колегите вече споменаха, че ще е нужна много повече боя от нормалното за да я боядисаш. По пътя на логиката би била нужна и много повече дъждовна вода за да се намокри и просмуче към вътрешния слой на мазилката и стената.

Мога да се обзаложа, че обикновена мазилка ще просмуче по-дълбоко от тази при едно и също количество вода.

Относно трайноста на цвета при новите мазилки и боята всичко е относително. Зависи от марката и използваните продукти при забъркване на мазилката и боята, което всъщност определя и цената на крайния продукт.

За боядисване не мога да ти препоръчам нищо, защото не разбирам кой знае колко от бои, но предполагам, че силиконова боя е добро решение. Правил съм силиконова мазилка и бих казал, че е досто добро решение за финален слой на нова мазилка. След завършване на обекта напръскахме една стена с вода от маркуча, по нищо не пролича водата да е попила в мазилката. Ако и силиконовата боя има същия ефект направо пръскай върху тази мазилка пък внуците ти ще му мислят като станат на твойте години.

За да е здрава мазилката дълги години е много важно покрива да е здрав. Ако от него тече и просмуква вода между мазилката и стената всичко се скапва за няколко години дори при най-малкия теч.
karadjov - напреднал
Има различни видове ТИ най-добре със минерална вата,но да не е на руло.Това е доста скъпо!!!За да имаш ефект от стеропорът минимум 8см. повярваи ми 5см.едобър,но не чак толкова.Точката на замръзване е пред минералната мазилка,0градоса е на 3см в стеропора,5градоса е преди стената около,12-13градоса в стаята.Тези съотношения са в северно изложение,качествено изпълнение,3камерна ал.дограма без термо мостове,при температура-10 в Плевенско,а да знаеш там е най-студената точка в BG.Това е с матеряли на DEKO и се отнася за 5см стеропор със маса 50кг на кобик.Много е важна плътноста на стеропора!!!

Тема "--" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: