• 1
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 175
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
liusien - специалист
ror написа:
liusien , какъв е проблема, като е по скъп имат интерес, друг е въпроса че трябва да си пробутат двуконтурните (какъвто не бих взел никога), 15кВ ще стигнат и за 200м2 освен ако не грееш неостъклена тераса :-D
Аз също имам заведение, за тъговската зала имам изчислени 14кВ за 120м2 на височина 3.2м- 384м3 при наистина активна вентилация. Ама за тия работи се пита консултант-проектант в офиса на Рувекс, не продавачите в шоурума и не монтажници. Всяка жаба да си знае гьола!!!
Искаш да кажеш, че едноконтулния котел 15/15Кв е по-евтин от двуконтурния ли? Този който е в къщи в момента е двуконтурен 24/28 Кв... Ако отида в "Рувекс" и поискам да направя смяна на котела с по-маломощния + бойлер 80 литра до котела дали ще доплащам много? Задавам този въпрос защото вече изнемогвам финансово... :x Никъде не виждам цени на котлите и бойлерите... :?
ror - специалист
за цени не знам, съпоставими са с тези от същият клас на Вайлант, Лазар им беше дал цени някъде по темите, ако се поровиш. Има друг вариант, примерно в кафето да махнеш пан.радиатори и да сложиш 1бр. вентилаторен конвектор с термостатно у-ние с два датчика, ще видиш ефекта веднага. Ето модела та да не се луташ: Klimafan MV 080 KFC + TR300PG от www.silpbg.com , цени в сайта, и безплатна доставка
liusien - специалист
ror написа:
за цени не знам, съпоставими са с тези от същият клас на Вайлант, Лазар им беше дал цени някъде по темите, ако се поровиш. Има друг вариант, примерно в кафето да махнеш пан.радиатори и да сложиш 1бр. вентилаторен конвектор с термостатно у-ние с два датчика, ще видиш ефекта веднага. Ето модела та да не се луташ: Klimafan MV 080 KFC + TR300PG от www.silpbg.com , цени в сайта, и безплатна доставка
Доколкото разбирам - става въпрос за нови капиталовложения! Да, но вече издишам и не мога да си позволя този разход. Цени не видях на конвекторите, но предполагам, че ще са някъде около 1000 лв. Още повече - не се оплаквам от липса на топло в барчето, а от огромни сметки за потребена газ!!! Поради тази причина бях питал в преден пост за смяна на котела с по-маломощен. Ситуацията я сравнявам с автомобилите - и с Мерцедес и с малко Фиатче ще се придвижа от една точка до друга, но със съществена разлика в разхода на двете машини!!! Още повече, че ror ми подсказа, че маломощния котел ще има силата или мощността да захрани и къщата и барчето... Смятам да ходя вече до "Рувекс" и да питам на място за възможностите...
ror - специалист
струва 500лв , но иначе радиаторите не са ти ефективни за кондензен котел, та ефекта от смана на котела е съмнителен, може и на твоя да му има нещо или е до настрока. Все пак има необходими условия за добра работа на кондензен котел:
1.котел с мин. мощност не повече от 50% от необходимите
2.подходяща инсталация за кондензен котел, за мен панелните радиатори не са такива
3.топлотехн. проект (може да се избегне само с използването на вент.конвектори защото с тях може да се регулира прецизно необходимата темп. и мощ.
Другото е въпрос на късмет да попаднеш на инсталатор и търговец.
liusien - специалист
ror написа:
liusien , какъв е проблема, като е по скъп имат интерес, друг е въпроса че трябва да си пробутат двуконтурните (какъвто не бих взел никога), 15кВ ще стигнат и за 200м2 освен ако не грееш неостъклена тераса :-D
Аз също имам заведение, за тъговската зала имам изчислени 14кВ за 120м2 на височина 3.2м- 384м3 при наистина активна вентилация. Ама за тия работи се пита консултант-проектант в офиса на Рувекс, не продавачите в шоурума и не монтажници. Всяка жаба да си знае гьола!!!
ror, само да те питам - с какъв котел отопляваш заведението, каква мощност е и ако не съм нахален - какви сметки плащаш???
Аз ще се постарая да си оправя инсталацията както и ти, Лазар и другите момчета ме посъветвахте, но няма да се спра докато не намеря по-икономичен като разход на газ котел... :thumbs:
LazarGanev - "Велик майстор"
Извикай някой да ти сметне необходимата мощност, но според мен е някъде 15-20кВт. Ако е така само подмяната на 24кВт котел с 15кВт няма да доведе до никакви икономии, освен ако сегашния ти е наистина неизправен и го подмениш с изправен. Огледай още веднъж ъплътненията на комина, както те посъветва някой (мисля, че беше V-образния). Разсъждавам, че щом техниците се кълнат, че котела е наред, може би става нещо след него, т.е. след горивната камера
liusien - специалист
LazarGanev написа:
Извикай някой да ти сметне необходимата мощност, но според мен е някъде 15-20кВт. Ако е така само подмяната на 24кВт котел с 15кВт няма да доведе до никакви икономии, освен ако сегашния ти е наистина неизправен и го подмениш с изправен. Огледай още веднъж ъплътненията на комина, както те посъветва някой (мисля, че беше V-образния). Разсъждавам, че щом техниците се кълнат, че котела е наред, може би става нещо след него, т.е. след горивната камера
Ако ме питат мен - лаика - въпроса по-скоро е - какво става във горивната камера?! Колко и защо гори толкова много газ? Щом не искат да "скопят" котела техниците - изхода е в смяната на досегашния двуконтурен с по-маломощен едноконтурен - примера с котела DE DIETRICH INNOVENS MC 15 (модулация 3.2-14.8kW)!!! Както и да го погледне човек 15 кВ са по-малко от 24/28 кВ, нали?
Извинявам се, че може би досаждам с "мрънкането ми", но в никой случай няма да се съглася с огромните сметки за газ които плащах до сега!!! :x :x :x
vanko68 - специалист
Ми що не си го скопиш ти-притваряй по малко някой от газовите кранове и наблюдавай цвета на пламъка дали ще посинее.
liusien - специалист
vanko68 написа:
Ми що не си го скопиш ти-притваряй по малко някой от газовите кранове и наблюдавай цвета на пламъка дали ще посинее.
Ванко, не става! :evil: Като идват техниците правят замерване на настройките с някакъв уред който има памет и вади контролна лента за мен! Същия този уред като се върнат в сервиза "преливат " паметта му в компютрите им и ако дойдат при авария на котела, направят ново замерване и видят, че има отклонение от предната настройка - предупредиха ме - КРАЙ НА ГАРАНЦИЯТА! Предпочитам да сменя котела при възможност с по-слаб отколкото да си остане вечно мой този който е много по-мощен от потребностите ми... Това само ако имам късмет! :thumbs:
LazarGanev - "Велик майстор"
Котлите са модулиращи и могат да работят на всяка мощност, по-голяма от минималната им. Така че, ако топлозагубите на помещенията са примерно 15кВт, двата котела ще работят на 15кВт и ще харчат еднакво.Ако топлозагубите са 20кВт, единият ще работи на максимална мощност (15кВт), но няма да осигури необходимата топлина за достигане на зададената температура, а другият ще работи на 20кВт, ще харчи повече, но ще достига зададената температура. Има смисъл от смяна на котлите, само ако топлозагубите ти са да речем 4кВт - тогава големият котел ще трябва да включва/изключва, което ще му вдигне разхода в сравнение с малкия, който може да работи на тази мощност без да изключва. Да, ама твоите топлозагуби са много по-големи от минималната мощност на големия котел, така че не би трябвало да има разлика между двата котела, освен ако единият не е повреден.
Обобщено: и двата котела са модулиращи и работят на такава мощност, колкото е необходима за компенсиране на топлозагубите на помещенията, за да се поддържа зададената температура. Съжалявам, ако съм те разочаровал.
  • 1
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 175

Тема "Проблем при отопление на газ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: