• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 62
Ел. инструментите. Консумативи.
chenks - специалист
joro_kem написа:
chenks написа:
Аз ползвам бош-а от първата снимка...
ма да не са ти "пробутали" макита вместо бош, колега :)
Не колега, казвам първата снимка, по реда на качване, това , че излиат в друг ред не е мой проблем.
А и при положение, че пише на самите инструменти каква марка са, невиждам кой може да обърка..

Може би ти? :-D
velsi - Почетен майстор
А бихте ли ми обяснили, че не съм наясно. За какво служи махаловидния ход и за какви цели и с какви ножчета се използва?
chenks - специалист
velsi написа:
А бихте ли ми обяснили, че не съм наясно. За какво служи махаловидния ход и за какви цели и с какви ножчета се използва?
На снимката, червената стрелка показва копчето за смяна положението на ножа.
Използва се за по-лесно рязане на дупки - отвори ;-) когато се реже в кръг, ножа не се движи в права линия и поема по-голямо натоварване.
Ножовете са стандартни в случая няма значение( ножовете са за дърво, пластмаса, желязо или комбинирани, дълги или къси)
По-специалните ножове са за рязане на куненски плот, зъбите са обърнати надоло понеже ламинираната повърхност е отгоре и при рязане отвора за мивката, обикновените ножове откъртват големи парчета от ламината, когато резците са надоло ламината е гладък. Мисля , че някой беше писал нещо подобно.

Прикачен файл

js3.JPG
js3.JPG (25.6 KиБ) Видяна 8315 пъти
chenks - специалист
Ако режеш примерно такива форми, ножа ще види голям зор ако неможе да се регулира.

Прикачен файл

picjs.JPG
picjs.JPG (43.17 KиБ) Видяна 8313 пъти
apis1964 - специалист
ножчетата за зеге са с различно предназначение-за грубо рязане ,за финно рязане и т.н.
на опаковката е посочено с картинки за какво са предназначени.
използувам марката HAVERA-произвеждат се по лиценз на Бош и са по евтини и със същото качество :?
PIP - майстор
velsi написа:
А бихте ли ми обяснили, че не съм наясно. За какво служи махаловидния ход и за какви цели и с какви ножчета се използва?
И аз ползвам същото зеге gst135bce и ролята на махаловидното действие е за подобряване на скоростта и точността на рязане. Режимите са 4, и са съобразени най-вече с материала който се реже.
Колкото по-тънък материал се реже, толкова по-слабо махаловидно действие на ножа се използва. Същото важи и за вида материали, колкото е по-твърд, толкова по слабо или никакво движение напред-назад.
Аз максимално съм рязал 7см дебели дъски с максимално махаловидно движение и ролята му се усеща много явно при такива дебелини – много по-леко се работи, по-бързо, но самото отрязване е по-грубо
За тесни кръгове в 2см мдф, ако искам чисто рязане ползвам тесен нож без никакво махаловидно движение, предполагам ако увелича движението напред-назад ще е по-леко рязането и по-леко за машинката, но досега не е показала да и пречи.
velsi - Почетен майстор
Аз се сблъсках с проблема право рязане. Опитах се да отрежа ламинирана плоскост 18 мм плъзгайки зегето по стегнат с две стеги алуминиев профил. Не се получи. Дори и при бавно и точно водене ножчето се изкривява и ряза се прецаква. Знам, че рязането направо не е приоритет за този инструмент, но все пак има ли начин?
masteradmin - майстор
не, не вярвам че може да се направи прав срез с зеге. По простата причина че то не води по нищо реже се само с ръка по черта.
PIP - майстор
Ако говорим по принцип, може да се реже право, но зависи от зеге, ножче и материал. Вярно, че не е като с циркуляр или банциг, но е възможно. velsi, какво ножче ползваш? В неделя рязах прави отсечки в 2см мдф под 45градуса и при полза на водач /подобен на твоя, но дървен/ нямаше проблеми - ламинт не съм рязал досега, така че може да е различно, че е по-твърд, не знам.
masteradmin, при рязане на ръка съм съгласен, че дори и да е право ще има отклонения дето ще се усетят при допиране на права дъска до ряза. Но за целта винаги ползвам водачи, не само със зеге но и с ръчен циркуляр, иначе да трепнеш и се усеща.
velsi - Почетен майстор
Ползвах ножче с вътрешни зъби "Пираня", чисто ново. Просто се огъва и тръгва накриво. Може и да е от мене, знам ли. Пробвах да не натискам, да движа плавно, но не се получи. Направих 2 добри ряза, но на доста късо разстояние.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 62

Тема "Избор на прободен трион (зеге)" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: