• 1
  • 2
Монтаж, топло и звукоизолации.
Michaele - помощник
Здравейте на всички във форума !
Браво за чудесния форум !!! Въпросите ми са относно вътрешната изолация (знам че е по - добра външната, но на този етап не мога да я направя) на панелен апартамент. Положението е следното: приобщаване на тераса на кухня с итонг и вътрешна изолация, и вътрешна изолация на външна стена на панел. Реших да направя следното да поставя паропропускливо фолио от вътрешната страна на външната стена и найлон между гипскартона и ватата, която ще е с плътност от 50 кг/м3 и дебелина от 50 мм. Стигнах до това решение защото, си мисля че може да се получи конденз между ватата и вътрешната страна на външната стена и така да се мокри ватата, което ще доведе до понижаване на изолационните и свойства. Дограмата също ще се сменя, като ще бъде дървена. Въпроса ми е правилно ли ми е решението така както го описах - поставяне на найлон от вътрешната страна между ватата и гипскартона и поставяне на паропропускливо фолио между ватата и външната стена, т. е. ватата се оказва заградена от паропропускливо фолио от вън и найлон отвътре.
leonardo_vd - модератор
Слагай само от страната на картона или найлон или само вата с фолио.

ПП. Картона де е на 2 пласта... Задължително
8180 - майстор
Добре дошъл Michaele.
Паропропускливото е излишно и според мен.
За по-голямо спокойствие бих сложил найлона - при по-сериозни сметки сигурно може и да се пропусне, но си зависи какво още има (ще има) в тази стена отвътре до вън. Най-вече каква ще е очакваната температура м/у вата и стена, както и колко пари биха достигнали до там. При по-ниска концентрация на парите, температурата за потенциален конденз намалява. С тънка вата и дебел Итонг, например е по-спокойно.
Паропропускливото фолио, по-същество не предпазва от конденз в случая, защото след него отвън има по-непропусклива преграда (Итонг/панел), а на температурата не влияе.
Всъщност не разбрах за коя точно стена питаш - при панела е по-рисково.
Иначе правилно си го замисли, според мен - точно такава е подредбата на вата/фолия, но може малко да се спести в случая.
Michaele - помощник
Благодаря много за бързите отговори, ще ги взема под внимание, ако реша да правя стената с Итонг. Честно да си кажа много ми се иска да приобщя терасата на кухнята с изграждане на неносеща стена по системата на Кнауф с Аквапанел, вместо да слагам Итонг. Проблема е че съм на четвъртия етаж и трябва да викам алпинисти, които оказа се не са толкова запознати с изпълнението на такава стена. От друга страна ако направя стената с Итонг пак трябва да викам алпинисти, защото трябва стената да се замаже отвън, пък и самата стена е във формата на буквата "П". Друг проблем е че не всички складове подържат всички продукти на Кнауф за направата на неносеща стена с Аквапанел и трябва да ги търсиш из цяла България. Ще се пукна от яд. :wallbash:
Michaele - помощник
Ако сложа вместо два пласта гипскарто един пласт vidiwall дали ще стане ?
Michaele - помощник
Някъде из форума бях чел, че гипсфазера vidiwall 12,5 мм върши същата работа като два пласта обикновен гипскартон или можеби бъркам.

Колега,
Нещо беше пообъркал постовете си - изтрих един повтарящ се. Стремим се да не пускаме нови последователни постове, ако никой не е отговорил.
С "Промени" можеш да си правиш допълнения и редакции на предишния. 8180
Michaele - помощник
Някой може ли да ме светне, как да си усвоя терасата с Аквапанел на Кнауф ? Примерно да премахна парапета и да направя такава конструкция, но въпроса е какви профили да използвам, защото терасата ми е дълга около 3.5 м. и широка 1 м., под формата на буквата "П" и съответно е на четвъртия етаж. Евентуално ще ми се наложи да използвам алпинисти. Остава ми още един месец до започване на ремот, а все още се чудя какво да направя. Ако някои има някакви идеи за Аквапанела да пише, ще му бъда изключетелно благодарен.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
http://www.napravisam.bg/forum/search.php?mode=results

Всъщност защо искаш така да го правиш? Нищо не знам за този материал. Би ли ми казал доводите си в негова полза?
Michaele - помощник
Според мен така изградената стена притежава по – добри топлоизолационни и звукоизолационни качества при по – малка дебелина на стената отколкото стена изградена с итонг и изолацията положена след това от външната страна, която според много специалисти трябва да бъде по 80 мм., като не забравяме че при външни стени се препоръчва дебелина на итонга от 30 мм. (сигурно с тази дебелина на итонга много от пишештите във форума няма да се съгласят и може да са прави), но даже и при по – малка дебелина на тухлите все пак дебелината на изолацията си остава като сантиметри (пак ще повторя по мое мнение). Как стоят нещата при неносеща външна стена с двойна конструкция от метални CW щендерни профили: при конструкция на двойната стена 60+60 мм. дебелината на стената е около 200 мм., коефициентът на топлопреминаване е 0.30 W/м2К и звукоизолация 58 dB и при конструкция на двойната стена 80+60 мм. дебелината на стената е около 225 мм., коефициентът на топлопреминаване е 0.26 W/м2К и звукоизолация 61 dB, като и при двата вида стени каменната вата, която се използва за изолационнен материал трябва да е с плътност от поне 40 кг./м3. Теглото на конструкцията мисля че идва по леко отколкото при другите стени. Освен това става по – бързо и по – лесно от другите стени (при мен обаче няма да е много лесно, защото съм на четвъртия етаж за съжаление). За цената може и да излиза малко по – скъпо, но си заслужава. Та поради тези данни си мисля, че е по – добре да бъде направена по системата на сухото строителство на Кнауф. Незнам дали съм прав на 100 % за това което казвам, но ако не е така нека специалистите си кажат тежката дума и да ме разубедят да правя присвояването на терасата по този начин.
Сега се мъча да измисля как да стане закрепването на профилите по външните ъгли на „П” образната тераса. Ако някой е правил такова присвояване на тераса като това което аз мисля да правя моля да сподели някакъв опит или ако не е правил да даде някаква идея, ще бъда много, много благодарен на всички. А щях да забравя данните, които изложих съм ги взел от следното място http://www.knauf.bg/knauf/home.nsf/Outdoor_2008_END.pdf
Michaele - помощник
Здравейте на всички. Скоро не бях писал. :-D Моято епопея продължава освен с търсене на материалите за Аквапанел системата, които трудно се намират и с алпинистите. Търся от къде да купя каменна вата на Кнауф KR P с плътност от 75 кг/м3 и с дебелина от 60-70 мм, но немога да намеря, навсякъде ми предлагат 50 мм - била най - търсената дебелина. Ако не мога да намеря вата на с търсената от мен дебелина мисля да направя една комбинация от 50 мм и 20 мм, та да достигна 70 мм, но незнам дали е правилно. :?: Изобщо в България май рядко слагат дебелина на изолацията каквато трябва. Алпинистите пък ми искат 25 лева за труд на квадратен метър за да направят системата и незнам дали е нормално за такова нещо. Бях чувал за 15 лева на квадратен метър и ми се стори много. Дали не се набутвам ? Като започна мисля да снимам цялата процедура стъпка по стъпка и да кача снимките във форума, та поне да има някакъв ефект от това моето търсене и правене. :-D
  • 1
  • 2

Тема "Моля за компетентно мнение" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: