Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
deianr - специалист
Струва ми се, че някой дебил е връзвал всичко вкъщи :shock: После ще ви опиша в подробности, но сега съм се хванал с осветлението в хола.
Значи от тавана излизат 3 кабела - на единия постоянно има фаза, независимо от положението на ключа! Това нормално ли е?
През крушките обаче фазата се затваря и отива в два от кабелите в ключа.
Прав ли съм, че тези двата, по които се връща фазата, трябва да са от едната страна на двойния ключ, където са двата извода, а третия (който вероятно е истинската нула) трябва да е самичък на единия извод (който се комутира към двата посредством двете ключета)? Защото досега не беше свързан така, но се използваше само единия от двата ключа - другият висеше във въздуха. Двете лампи се включваха само от едното ключе, а аз искам да ги разделя да може поотделно - затова и се захванах.
Дано сте ме разбрали, че и аз се обърках :lol:
dancherry - напреднал
Според твоето описание си прав и така би трябвало да включваш двете лампи поотделно. Друг въпрос е, че който е връзвал разкл. кутия е обърнал фаза и нула / нула директно на лампата / .
deianr - специалист
Да, благодаря, светят си вече поотделно. И наистина кабелите дори в ключа бяха обърнати, само че досега е нямало значение, понеже единия на практика не се ползваше.
Постоянната фаза горе обаче си остава. Поне я оправих да е на пъпката на фасунката, а не на цокъла (резбата).
Кутията е под тапета, така че засега го оставям така.
EDI - майстор
Не го оставяй така, трябва да се прекъсва фаза.Някой ден може да светнеш, като забравиш, че прекъсваш нула..
sasooooooooo - "специалист"
В старите панелки в така. Ако разбираш от ел.инсталации си отвори главното табло и ако осветлението ти е с отделен кабел, просто смени фазовия край с нулата, и така ще си оправиш цялото осветление в къщи.
НЕ ЗАБРАВЯЙ да провериш за занулени лампи, че хубаво ще ги офазиш :idea:
i_p
deianr написа:
Струва ми се, че някой дебил е връзвал всичко вкъщи :shock: После ще ви опиша в подробности, но сега съм се хванал с осветлението в хола.
Значи от тавана излизат 3 кабела - на единия постоянно има фаза, независимо от положението на ключа! Това нормално ли е?
През крушките обаче фазата се затваря и отива в два от кабелите в ключа.
Прав ли съм, че тези двата, по които се връща фазата, трябва да са от едната страна на двойния ключ, където са двата извода, а третия (който вероятно е истинската нула) трябва да е самичък на единия извод (който се комутира към двата посредством двете ключета)? Защото досега не беше свързан така, но се използваше само единия от двата ключа - другият висеше във въздуха. Двете лампи се включваха само от едното ключе, а аз искам да ги разделя да може поотделно - затова и се захванах.
Дано сте ме разбрали, че и аз се обърках :lol:
Струва ми се, че имаш лоша нула или въобще прекъсната нула. Лампите си всемат нула от плочата.

П.П. (Ако нямаш глим лампи)

Тема "Въпрос за инсталация на осветлението" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: