Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
ndinev - специалист
Здравейте,

Интересувам се как се избира електрод и ток на заварка в зависимост от дебелина/вид на материала който се заварва

Ако може да ми посочите линк ще ми е от полза.

Конкретно в момета ме интересува ток и вид електрод(и диаметър) за заваряване на Г образни 50х50х5мм стандартни стоманени профили

Благодаря предварително

Лек ден
tassel - специалист
За този винкел 3,25мм. Не знам с какъв електрожен ще заваряш, но на повечето са дадени амперите и размера на електрода. Зависи и какво е напрежението в мрежата. Важното е да не ти "лепи" електрода. Ако е така - увеличаваш тока. :)
ndinev - специалист
Мерси за отговора. Има ли значение какъв е точно електрода? Марка? тип? Какво ще ми препоръчате.

За рязане на такъв профил каква мощност ъглошлайф ще е добра и какъв диск. Става въпрос за непрофесионална работа. Аз имам един от най малките машинки но мисля че ще е трудно с него. Въпросът е дали да си взимам 1000 1500 или 2000вата. И какъв диск.

Благодаря
tassel - специалист
Няма значение, какъв ще е електрода. С малкия ъглофлайф ще ти е трудно рязането. Бързо заминава диска. Най-добре с най-големите 230мм диск. Те обикновено са над 2000вата. Малкия може да го ползваш за шлайфане на заварките, ако има нужда. :)
Takezo Sensey - модератор
ndinev написа:
Мерси за отговора. Има ли значение какъв е точно електрода? Марка? тип? Какво ще ми препоръчате.

Благодаря
Съгласем съм с tassel, само да го допълня :
Предполагам ще заваряш с променливотоков електрожен, за него ти трябват електроди с рутилова обмазка или означение на кутията DIN E 6013, или само Е 6013 ... :-D марката няма значение .

За справка базъчния електрод (т.нар. "стоманен") има означение DIN 1913 , ще ти пращи и "лепи" без значение, че си на голям ампераж, той е за постояннотоков апарат и прави по-плътен заваръчен шев там където има такива изисквания, тааа той не е за теб.
sek.1 - специалист
Теорията казва че трябва да има 40 ампера на милиметър електрод ако си с монофазен трансформаторен електрожен само рутилови електроди базичните просто не ги пали. Най масовите електроди за домашно ползване са с диаметър 2.5 и 3.25 милиметра дори и най менте китайски електрожени работят с тях. За указаните от теб дебелини стават и двата размера но по подходящ е 3.25. За ъглошлайф колкото хора пишат във форума толкова мнения моето е по добре похарчи малко повече пари и си купи 1000-1200 ватов на Спарки Бош или някоя друга реномирана фирма промоционалните китайчета рядко издържат много.
Стефан - майстор
sek.1 написа:
Теорията казва ....
Остави теорията :? Без нея не може, но практиката е нещо малко по различно. Зависи от заварчика. Няма да пояснявам защо.
Милен - майстор
Ако е за рязане на един или два винкела може да опиташ и с малкия флекс но с диск за рязане с дебелина 1мм - влиза като в масло. Ако ще режиш промишлени количества винкели си търси голям шлайф 230мм и 3мм диск.
ndinev - специалист
Takezo Sensey написа:
ndinev написа:

Благодаря
Съгласем съм с tassel, само да го допълня :
Предполагам ще заваряш с променливотоков електрожен, за него ти трябват електроди с рутилова обмазка или означение на кутията DIN E 6013, или само Е 6013 ... :-D марката няма значение .

За справка базъчния електрод (т.нар. "стоманен") има означение DIN 1913 , ще ти пращи и "лепи" без значение, че си на голям ампераж, той е за постояннотоков апарат и прави по-плътен заваръчен шев там където има такива изисквания, тааа той не е за теб.
Благодаря за уточнението. Точно това очаквах като инфо за електродите

Тема "Заваряване - размери на профили-вид електроди-ток" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: