Много интересна и все по-често дискутирана тема.
milko_do - специалист
Най-накрая и аз да се включа с нещо, което може би ще е полезно на някой от вас. Предварително благодаря, на всички знайни и незнайни съфорумници, чието мнение ми бе изключително полезно в реализацията на проекта.

Задачата: Изравняване до едно и също ниво на изключително неравни 42 кв.м. Максимална разлика във отделни места 3-5 см., но с много дупки и т.н.

Фаза 1: Махнахме всичко от помещението (коридор, хол, кухня и приобщена тераса) и покрая налепих една пореста материя вместо вата, която ми препоръчаха в магазина. Положих и найлон като застъпих поне на 20-30 см.

Фаза 2: Предварително определеното крайно ниво на посипката + 10% слягане го пренесох с воден нивелир навсякъде. Този етап трябва да е максимално точен въпреки, че отнема най-много време. При по-големи площи, разлики от до 1 см не се забелязват, но при дълги и тесни помещения си е доста важно.

Фаза 3: Започнах да полагам посипката, с която се работи изключително лесно и без някакви специални инструменти. В помощ ми дойде едно мастарче което си направих сам от CD профили. Сигурно може и по-добре да се изработи, но за времето с което имах - толкоз.

С това мастарче си полагах майки отстрани до стените, на които имаше отбелязано ниво. После само пълня в средата между тях и изравнявам. За широки пространства става супер бързо, особенно ако не местиш едната майка когата преминаваш настрани. Така трябва да нивелираш само едната.

В по тесните пространства обаче си е пипкава работа, особенно ако го правиш за първи път.

Полагането на посипката го почнах от два различни края на помещението, затова и нивата са важни да се спазват.

Фаза 4: Сложих първия цял лист гипсфазер. Тука изпитах малко затруднения, защото хем не може да се стъпва по посипката хем е дота тежък за сам човек, тъй че това е единствената операция за която е нужен втори човек. Всичко останало може и сам (другия за кураж :wink: )

И така по малко, по малко сипвам посипка изравнявам и слагам гипсфазер.

Съвет: местата където листа ще трябва да се реже е добре да се оразмери още преди да се сложи посипката, за да може спокойно да си стъпвате.

Фаза 5: След като сложих първия слой гипсфазер навсякъде, започнах с втория като го карах според брошурката на КНАУФ където може. Проблема идва там където има повече и по малки парчета. Ако посипката сте я изравнявали добре обаче няма да имате проблем. На места по ръбовете може да ви се стори че малко хлопа, но това се оправя с лепилото и най-вече с винтовете след това.

Фаза 6: Самото лепене и слагане на винтове мина без особенни проблеми. Само дето разхода на 25 кг Унифлот нещо не го уцелихме и май го правехме по-гъстичко, но пък така ще е по-здраво. :wink: Всъщност никъде не пише с какъв зъб трябва да е маламашката и ние го правихме с 10х10, но за следващия път ще е с 6х6 или 8х8.

По технология го дават да не се стъпва 4 часа, но това не е възможно напълно. Няма страшно, стига да не се разхождате много няма проблем.

Ами това е! Мисля, че като за първи път и като за one man job се справих добре за 2 дена (и то непълни) работа. Всеки сам може да прецени ако трябваше да го правя със Фибран и замазка за каква хамалогия щеше да става дума. Само да вметна, че съм на трети етаж на къща, без асансьор.

По-нататък ще дам и стойностна сметка ако е интересно!

Прикачен файл

terasa_predi_1_resize.JPG
ясно се вижда колко неравна е основата
terasa_predi_1_resize.JPG (150.72 KиБ) Видяна 7289 пъти

Прикачен файл

terasa_predi_2_resize.JPG
след лентата покрая сложих найлон
terasa_predi_2_resize.JPG (109.63 KиБ) Видяна 7289 пъти

Прикачен файл

terasa_sled_3_resize.JPG
след втори слой гипсфазер.
terasa_sled_3_resize.JPG (85.04 KиБ) Видяна 7289 пъти

Прикачен файл

terasa_po vreme_1.jpg
ето и мастара, който си направих
terasa_po vreme_1.jpg (173.62 KиБ) Видяна 7289 пъти

Прикачен файл

terasa_sled_6_resize.JPG
цялото помещение
terasa_sled_6_resize.JPG (72.7 KиБ) Видяна 7289 пъти
nichevo - напреднал
Интересно е,
и на мен ми предстои същото упражнение скоро(дори става дума и за подобна квадратура) ще те помоля да кажеш колко ти излезе и от къде напазарува.
milko_do - специалист
Ето и стойностната сметка. Правена е за 42 кв.м. при средно 4 см ниво на посипка.

Прикачен файл

smetka.jpg
smetka.jpg (54.44 KиБ) Видяна 7285 пъти
svetliopi44 - Чирак...
А не пише ли че не трябва да има фуги на кръст ... :?
milko_do - специалист
Незнам какво точно означава "фуга на кръст", но съм гледал да разминавам фугите на долния и горния слой. Понеже в едната част гипсфазера го редих в едната посока (за да хвана правия ъгъл), а в другата го наредих в другата посока (за да използвам дължината от 1,50 и да имам по-малко фира) затова така се получи като на картинката. Въпреки всичко съм гледам максимално да се придържам към технологията и например винтове съм слагал навсякъде където и отдолу има фуга.
svetliopi44 - Чирак...
Ми гледа се и горния ред ,не само по долния да се разминават ,но и те самите ...
milko_do - специалист
ами явно не е драма, съдейки по оригиналната брошура на КНАУФ

Прикачен файл

01.06_resize.jpg
брошура на КНАУФ
01.06_resize.jpg (61.59 KиБ) Видяна 7261 пъти
венци - напреднал
колега това не го правиш за първи път това май е реклама
laki1968 - специалист
1500лв. за 42м2 замазка си е направо страшно :prayer:
milko_do - специалист
@венци: мога само да ти благодаря, защото наистина ми е за първи път. Просто реших да споделя трудностите и да дам малко увереност на тези, които са решили да правят нещо подобно.

1500лв. ама за два дена работа и без цялата хамалогия по качване на ръка до трети етаж на сума ти пясък и цимент и да се притеснявам дали на съседа отдолу ще му се напука латекса, щото плочата ми е правена като за подпокривна. Не че имам излишни пари, но това беше единствената алтернатива.

Тема "Сух под като за първи път" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: