• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
hakama - специалист
Привет, трабва ни елек. помпа, която ще върши няколко операции. Понеже са доста видове...

Възможност за:
1) изпомпване на вода от кладенец (10-12 м , по спомен)
2) изпомпване на вода от близката река (на 50метра е) в големи бидони (складиране на вода 1-4 тона)

2.1) После от тези бидони, (засега чрез гравитацията) да се поливат 2 дка насаждения с 1/2 цола маркуч. Единия парцел има наклон , другия е равен.

Може ли да се вземе само една помпа, която ще върши тези операции, 1 цол са ми казвали, че е напълно достатъчно, за дебити не гониме , пос скоро дълбочината на засмукване е важна !?

Нещо такова мислиме :
http://argo-market.com/ViewProduct.aspx?id=219
Това е центробежна помпа като гледам.

Само ме съмнява, че няма да можем да я вкараме в кладенеца, на 5-6метра надолу, за да компенсира границата от 9,8м. Как трябва да стане?
sek.1 - специалист
С толкова функций много по лесен ще ти е живота с потопяема помпа.
hakama - специалист
LazarGanev написа:
По-скоро ето тази:
http://argo-market.com/ViewProduct.aspx?id=199
Автоматична всмукателна помпа ?
Защо точно такава, освен че пише :произведено в Италия. Параметрите са й по-ниски , за същата цена?! Какво ще рече автоматична?

Обмисляме и вариант потопяема. [/u]
LazarGanev - "Велик майстор"
На тебе какви параматри ти трябват? Точно това е помпа за кладенец - обезвъздушава се автоматично.
sek.1 - специалист
Като я гледам така трябва да е вакумна питай Драгозов той се занимава с продажбите в Арго маркет и е наясно с това което продава.
sensi - специалист
Здравейте, имаше една такава тема по-рано, виж тук http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... c&start=15
hakama - специалист
Привет отново, измерихме нивото на кладенеца , дъното е на 13м , като нивото на водата 2,7м (от дъното).
В Практикер брат ми е гледал вибрационнапомпа, която качва на 50м 100на лв, !?
Каква помпа е най-удачна за 100-150лв? Не гониме дебит, а да работи добре?

2) Не питайте откъде изкопахме тази помпа, от преди 40на години е , 370W ,37л/мин ,най-вероятно ще я ползваме за наземни цели

Имате ли идея тази джаджа ,означена с "въздух" за какво е ,понеже е за поправка и може ли без нея.
Изображение

Фланеца, (в дясно) тесния отвор през който минава засмуквана вода е с размер 16.3мм , а накрайника е с резба 41.5мм (каква приставка трябва да се купи за преход към маркуч).

С какъв маркуч би работила нормално (1/2 , 3/4 ..) ще има ли сила помпата ако се ползваме стар пожарникарски маркуч , разтоянията са до 70м?
Изображение
hakama - специалист
Привет отново, значи изхода на помпата е направен с 3/4 тръба , а входа (прикачил съм снимка) има два размера, единият е на резбата и другия е вероятно на дифузьор?!
Казаха ни че с 1 цол тръба (свързана с фитинг) ще стане работата. Мен ме притесняват този 16мм отвор , каква му е функцията?!

Знам че на входа трябва да е по-голямо Фи-то на тръбата/маркуча .
Как може да се регулира налягането/ дебита , по прост начин?

2) Какъв маркуч ще е удачен (дебелина- 3/4 , 1 цол? , налягане), помпата е с дебит 37л/ч, 370W.
Ръкавът максимално ще стига близо 100-150м (за другата градина), и ще трябва и напор 2-3м (денивелация), дали ще издържи помпата?

3) Понеже имаме проблем с захранването (тока е на 150-190м и е трудоемко да се пуска толкова кабел ) - обмисляме вариант за помпа на 12V или 24V , захранвана с акумулатор , Но те пък няма сигурно да могат да вадят от 12м , компромиса е от реката да се вади която е наблизо, там ще трябва 2/3 напор и 50 транспорт по маркуч.
Въпроса е възможно ли е , колко дебит ще дава такава помпа, става дума за 2,5дка овошки, т.е. над 1 тон със сигурност.

Прикачен файл

pompa22.JPG
razmeri
pompa22.JPG (58.19 KиБ) Видяна 11682 пъти
bonjyr89 - специалист
:-D
Здравей :)
Ами първо помпата ти ми прилича на Вида.
Второ това на което пише "въздух" е за обезвъздушаване на помпата.
Трето забрави за помпа на 12в. варианта е с инвертор на 220в. амаааа ........... не се занимавай.
И четвърто това което си снимал на фланеца не е метрична резба М 1 1/4 а е цолова и не е отливка към фланеца а е едната част на холендрофо съединение и заедно с нипела трябва да ги развиеш от фланеца, и да сложиш всмукателен маркуч колкото е размера на резбата на фланеца така като гледам около 1`
  • 1
  • 2

Тема "Съвет за помпа , за поливни и битови нужди" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: