• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Mc Queen - специалист
Здравейте на всички
Искам да попитам някой знае ли какво е това ? И с какво мога да го заменя ? Понеже не мога да намеря такъв елемент.
Това нещо е изкарано от една машинка ( Dremel ) на 110v. Намираше се между пусковото копче и платката за регулиране на оборотите.
Един приятел (Българин – електричар ) съдейки по надписа 7А предполага , че това е бушон. И може да се замени с обикновен ( стъклен ) 7А
Друг приятел ( Американец – електричар ) ми каза , че мога да го заменя с бушон 2А
На етикета на машинката пише :
Volt. 120V / 50 60 Hz
Amp. 2:0
5000-35000 rpm.
Кой от двамата да послушам ?
[/img]
sstefanov - майстор
Сега остава и да го покажеш "това".
Mc Queen - специалист
Пускам втори пост понеже не ми се качи снимката

Прикачен файл

IMGP1853.JPG
IMGP1853.JPG (122.32 KиБ) Видяна 5144 пъти
Милен - майстор
Ако беше обикновен бушон нямаше да е запоено. Не ми се вярва американците да сложат на машинка с ток 2А бушон 7А. Вероятно е термопредпазител. По големия ток е за презастраховка да не грее, а иначе се задейства от висока температура в корпуса и предпазва от запалване. Например виждал съм в моторчето на духалка подобен термо предпазител 15А 90°С. При достигане на температурата се стапя предпазителчето и изключва тока към машинката. Лошото е че не могат да се запояват, ще изключат от поялника :-D освен ако не се използва нискотемпературен припой. А това на снимката е точно запоето.

Ако ти се занимава сложи си термобушон например за 90°С и ток 10А като го хванеш с болченца за кабелите, ако не и има друг предпазител връзвай му жиците директно и газ.
velsi - Почетен майстор
Имам Дремел. С него правих първите проби на CNC рутера. Оставял съм го да работи без прекъсване по 7 часа! Тази машинка въобще не загрява. Независимо колко време е работила, на пипане е студена. Така, че едва ли става дума за термозащита, а за 90 градуса - абсурд! Разбира се не твърдя, че не е възможно, но ми се струва малко вероятно.
Милен - майстор
Това за 90°С си беше просто пример какъв съм виждал в духалка. А между другото какво представлява това чудо Дремел :?
velsi - Почетен майстор
Моето е това:

Прикачен файл

dremel300.jpg
dremel300.jpg (10.7 KиБ) Видяна 4967 пъти
lubomirlz - специалист
И на мен ми се струва че е термозащита 7 А за топлинен клас F което мисля че беше към 155 градуса.
Няма проблем да се запои, като истине проводимоста му се въстановява.
Милен - майстор
Обаче по нашите магазини има и такива които като прегреят заминават окончателно.

Значи дремела бил малка шлифовалка. Става за шлайфане на камънчета ченета :-D и др.
Mc Queen - специалист
Да. Може и така да се нарече.
Искам да поясня , че това нещо ( бушон или термопредпазител или де да знам кво си ) Не е запоено директно за платката .
Т.Е. между пусковия прекъсвач и платката има окло 50-60мм разстояние. И това нещо е свръзката между тях. ( запоено е на кабелчета от по 30мм )
Машинката съм я пробвал и без него , и си работи . Но не ми се иска да прецакам някой друг елемент от платката , че тогава съвсем ще я оплескам . Аз това незнам какво е, какво остава за другите елементи ( пълна мъгла )
  • 1
  • 2

Тема "С какво да заменя това?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: