Всичко за компютрите, компютърните мрежи.
karamundi - специалист
абе аз не чаткам много затова питам един приятел ми предложи 2 тб. и затова търся и други мнения да видя кое е по доброто решение
svetliopi44 - Чирак...
1 вариант
mb gigabyte p45
cpu core2duo5200
ram 4gb
vc ati
case midtower
dvd LG
1 000 лв.

2 вариант
mb xfx680iSli
cpu core2duo7300
ram 2+2gb
hdd 1+1TB
vc nvidia9800gt
case midtower
dvd LG
1 200lv.

monitor BENQ 22FULLHD-300lv.

Ей тва предлага моя човек дето ми прави компа ...
karamundi - специалист
моя приятел ми предложи нещо подобно за 740лв.
montoya - майстор
Вярно, че темата е на един месец, но аз да си напиша за всеки случай.
Компютър може да сглоби всеки който знае какви компоненти съдържа кутията от онлайн каталози и познати хора занимаващи се с това, но за видео наблюдението трябва да се обърнеш към специализиран в тая сфера човек или фирма, защото нещата не са толкова прости като монтиране на камерите и гледане на записите.
Какво имам предвид с това, първо да се направи оглед на мястото което ще се охранява и да се прецени колко и какви камери ще трябват, а така също и тяхното точно разположение /черно - бели, цветни, статични или подвижни, позволяващи увеличение и т.н.т/
Много е важно мястото на камерите, за да има хубава видимост, да не са срещу светлина, ако ще се наблюдава вход да не са на тавана, щото ще гледате само темета и няма да видите нито едно лице.
Като се разбере това идва избора на записващо устройство, дали ведиорекордер, ДВД или компютър, ако е с компютър както е желанието в случая се избира вида на платката, има за 4,8 и 16 камери, позволяващи звук и наблюдение през интернет.
След това идва ред на софтуера за управление и чак тогава избора на компютър.
Двата терабайта твърди дискове изобщо не са необходими и го казвам от опит, а именно 4 камери черно - бели записват само при движение с 24 кадъра в секунда при резолюция 720/480 и 60ГБ хард диск им стига за около 3 месеца, като три от камерите са на входове и в работно време движението е интензивно.
Компютъра на който са сложени тия камери е слабичък Дъно с вградена 32МБ видеокарта, 256МБ РАМ, 80ГБ хард диск и 2,2ГХц семпрон, инсталиран с уиндоус ХР,но освен за видео наблюдението става и за пишеща машина и интернет браузване.
Може и да се сложат примерно директно ИП камери и също да се гледат директно в нета.
И за да не съм съвсем извън темата ето и една конфигурация
Дъно Asus P5KPL-CM, G31, LGA775, DDR1066, VGA+PCI-E, SB7.1, Lan1000, SATA, uATX, 3г. Гаранция 95лв
Видеокарта GF 9400GT, 512MB Gainward PCI-E, DDR2, HDMI & DVI, пасивно охлаждане, 2г. Гаранция 70лв
РАМ 2GB DDR2 1066MHZ, Kingmax, 3г. гаранция 50лв
Процесор CELERON Dual Core E1500 (2.2GHz, 512KB, 800MHz FSB, s775) BOX 107лв
Хард диск 500GB Samsung, SATA2, 7200rpm, 16MB 97лв
Кутия ATX 460W, JNC RJA 245, Черна, USB, 120mm fan PSU, JAR Computers 66лв
Монитор 22" (~56 cm) Acer P221W 5ms 2500:1 300cd/m2, TCO'03, черен, 3г 288лв

Общо за конфигурацията 773лв Добави още триисетина лева за клавиатура, мишка, колонки и други пошибалки.
Не съм представител на фирмата, но при интерес на ЛС ще ти дам откъде съм взел цените.

За цените на оборудването на видеонаблюдението може да се ориентираш от тук http://www.geovision-bg.com/index1.html
mitcd - специалист
Дъно Asus P5KPL-CM, G31, LGA775, DDR1066, VGA+PCI-E, SB7.1, Lan1000, SATA, uATX, 3г. Гаранция 95лв
Защо му е с вградена видео карта нали ще има външна.
Intel дъно или друго с чипсет на intel

Видеокарта GF 9400GT, 512MB Gainward PCI-E, DDR2, HDMI & DVI, пасивно охлаждане, 2г. Гаранция 70лв
става –заради пасивното охлаждане и GF е по добре от ATI (ATI=AMD)

и 2x1GB A-DATA на 667MHz става

Процесор CELERON Dual Core E1500 (2.2GHz, 512KB, 800MHz FSB, s775) BOX 107лв По добре Dual Core E2200 2.2GHz или по мощен

По добре WD 500GB

захранването е важно по добре Fortron 400W (ако ще се захранват камерите от компа +12V –по мощно захранване)кутията каквато ще да е

Без значение(по принцип колкото по голем толкова по добре)
montoya - майстор
mitcd написа:
Защо му е с вградена видео карта нали ще има външна.
Intel дъно или друго с чипсет на intel
Дъното е с интелски чипсет G31 ICH7 освен това и с 3 години гаранция
става –заради пасивното охлаждане и GF е по добре от ATI (ATI=AMD)

и 2x1GB A-DATA на 667MHz става кингмакса заради по - голямата честота

Процесор CELERON Dual Core E1500 (2.2GHz, 512KB, 800MHz FSB, s775) BOX 107лв По добре Dual Core E2200 2.2GHz или по мощен тоя процесор заради това че е с охлаждането към него а не е отделно иначе не претендирам да е много производителен

По добре WD 500GB

захранването е важно по добре Fortron 400W (ако ще се захранват камерите от компа +12V –по мощно захранване)кутията каквато ще да е

Без значение(по принцип колкото по голем толкова по добре)
Не претендирам да съм разбирач и професионалист, но тая конфигурация я направих да се ориентира колегата.Камерите са си със собствено захранване адаптори 220/12 волта и не теглат так от компа
mitcd - специалист
Това дъно ще стане но може да си купи по евтино или за тия пари по добро.
Да не мислиш че A-data на 1066MHz няма.Не го бърка честота просто е по евтина.И много дъна не подържат 1066 и ще бачка на 800.Боксовото(BOX) охлаждане го има и при тоя и при други процесори.Това обаче е баз значение ако имаш добро охлаждане с каквото и друго да е.Производителноста не зависи от това,освен да блокира вентилатора и да забие.Като спомена за захранването- за камерите си вземи пластмасови стойки.Ако са метални и ги монтираш на нещо метално ще има смущения в компа заради потенциалите спрямо земя.
whitenoise - помощник
Дадените решения ме изумяват. Въпреки, че имам много клиенти с подобни решения правени от пишман фирми и "майстори". Да не говорим, че и в големи организации слагат безобразия.

Първо си изяснете заданието. Предполага се, че охранителната техника би трябвало да е дуракоустойчива. Физическото разполагане, ограничаване на достъп (rack, ups/и тн) не предполагат използването на АТХ кутии.

Използването на 1 pc във фирма за рутер, счетоводна машинка, видеонаблюдение, БД и прочие често нанася неколкократно повече щети (и разходи за въстановяване) от себестойноста си.

Ако нямате бюджет да си го позволите да стане нормално по-добре не го правете. С пръдня боя не става.

пп Работата ми не е конкретно свързана с видеонаблюдение.

"Кутия ATX 460W, JNC" това е много близо до "батерия Никопол - убиеца на Веф-ове".
mitcd - специалист
Не мисля че е съвсем така!Ако ще вардим някакви затворници или обект с голямо значение –Банки,каси и некави други такива е едно.Ще се сложи някаква скъпа техника със специализирани DVR-и и софтуер,камери с висока резолюция,вандало устойчиви и т.н..А ако искам да има в магазина ми ,например видео наблюдение не виждам къде е проблема с по евтина апаратура .Кой е луд да слага професионална апаратура за тройно ,че и десеторно по вече пари.
Пак казвам че е важно да е дълговечно(доколкото е възможно).Конфигурация на Intel и никакви AMD та и ATI (то е все едно и също).Свястна Capture карта(Geovision например),Свестен хард за дълъг живот(малко са по скъпи).АТХ(разбира се че ATX нали е комп,но да е захранване-не боклук за 30 лв.,а някое поне Fortron(има и по добри но са над 100 лв.),Монитор някакъв нов да е.
За фирмите дето ги монтират съм виждал как става номера-Стар комп (поне е на Intel),кепчар карта –някаква неизвестна китайска,Монитора не си знае годините с 1024х768(стар),ама голем да се вижда.А кабелиете как са вързани „майко-мила”.Е да ,в крайна сметка работи,малко с калпаво качество/резолюция ,ама бачка.Една камера завъртяна на лево ,друга на десно.
Няма нещо което да не съм бутнал по системата!
А пък да,в крайна сметка и работодателя ми е искал нещо за по малко пари.
Извода е ,че всичко зависи от това ,колко пари човек иска да отдели за такава система.
rulom - модератор
Пичове, не знам що се абите на стара тема :? :) Явно всичко е вече монтирано :wink: , ама нека ги има поясненията за следващи потребители.
Само да вметна че за да сключите договор със СОТ (или заради застраховката, не знам точно) трябва да има монтирано видеонаблюдение.Та затова напоследък гледам се навъдиха разни монтажи които противоречат на всичко нормално :wink:

Тема "2 терабайта" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: