• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 110
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hermit - специалист
Стига сте споделяли личните си прозрения и хипотези, тези са сериозни неща. Никога не е ясно дали не изпускаш нещо, когато си разсъждаваш.
Нека някой да намери из нормативната уредба, желателно на уредена страна, какво пише по темата за правенето на връзки между проводници и да вземе да плесне един цитат тука. Смятам, че ще е полезно.
Също така, ще съм признателен ако дадете снимки на препоръчвани от вас клеми.
Пък иначе може да се съберем на някоя софра и пак да си почешем езиците и крастите по темата. Като покачим малко промилите, ще намерим и отговорите на всички въпроси на геополитиката, смисъла на живота и т.н. В края на краищата от един отбор сме - този на майсторите по призвание.
nikivelinov - специалист
cheri написа:
а какво ще кажете за тези кабелни съединители? някой ползвал ли е и дали са ефектижни?
Скоро слагах един китайски полилей, в който връзките бяха направени така, и изглеждаха стабилни. Обаче на местата на които трябваше аз да свържа жичките по този начин: опит 1 - разкачиха се , опит 2 - оголих още малко, но изпробвах връзката малко по-силничко - развърза се. Нямах време за експерименти и свързах с лустер клеми. Може би жичките бяха прекалено тънки за приложените съединители.
тонито - специалист
Здравейте на всички.От дълго време чета тази дискусия и .....какво да ви кажа?Става въпрос за прословутото усикване на кабела..има по-голяма площ нали?От закона на Ом =>съпротивлението е май малко =>при късо съединение няма да има проблем точно на това място.И така...какво направих аз в името на любимия ми форум ..:)
взимаме един кабел едножилен 0.5.
режим го на 4 части
2 части ги увиваме а другите 2 с лустър клема.
Случайно имаме по ръка един акумулатор на 12 V 750A
Даваме на късо 2 проводника
И двата се зачервиха НО! усукания кабер се скуса точни на пурвато засукано ...незнам да ли ме разбирате...димек на първата засукана част която сме направили а 2-рия кабел се зачерве запари ми:)но не се скъса от лустър клематата..
Извода за Мен лично е:не винаги се покрива теория и практика.В момента правя тотален и голям ремонт у нас.Мисля да си омоткам кабелите и да ги калайдисам после изолир банд и хоп под шпакловката..даже и в кутия няма да ги слагам...Няма да живея с орлите я...ТОВА е лично мое мнение..
ами т"ва е от мен,даано съм бил полезен с менщо...
С уважение ............................
mkmukok - напреднал
Аз пък си мисля че тока не е глупав и винаги минава по най-краткия път, затова и натоварването в самото начало на усукването ще е най-голямо.
Ненапразно точно там е загрял и се е скъсал.
Ако проводниците се усукват срещуположно, тогава картинката е по-различна.
тонито - специалист
mkmukok написа:
Ако проводниците се усукват срещуположно, тогава картинката е по-различна.
:prayer: :prayer: :razz:
mkmukok - напреднал
Това е нормална практика в слаботоковата техника, връзката е много здрава механически, а контактната площ е наистина голяма и ефективна.
Освен това лесно се пъха в термосвиваемия шлаух.
Разбира се при твърди жила това няма как да стане. :lol:
cheri - помощник
в Усуканите проводници се образува т.нар. наклеп в мястото на пластична деформация. това води до нарастване на съпротивлението в точно този участък а => и там ще се повиши най-много температурата. та затова усукания проводник там се е стопил.
Gogo55 - специалист
за усуканите връзка мога да кажа че нулата на таблото на къщата ми беше с така направена връзка.Просто трите нули от трито фази беха усукани.това е правено някъде преди 30 години.до преди година две нямаше проблеми но по едно време почна да искри ,да грее ,от окисляването на медните проводници и се стопи тиксото с което бяха изолирани.значи карат около 25-30години средно да кажем.аз миналата година си правих електро инсталация на нов етаж и навсякъде използвах устър клеми за връзка,даже в разклонителните кутии по стените си играх да буча по два три кабела усукани и в една устър клема притегнати с ламаринката и болтчето и за фазата и за нулата също.Мисля че така с устър клемите пристегнати усуканата двоика, или троика кабели ще кара повече.
hygro - майстор
Ужасен съм от развихрилия се тук абсурден спор. Толкова приказки изприказвани в оправдание на нарушаването на абсолютно задължителни технологични изисквания! Правенето на кабелни връзки е първото практическо занятие във всяко електротехническо учебно заведение и абсолютно никакво оправдание не може да бъде допуснато в полза на нарушаването на вероятно най-елементарното правило в електротехниката. Доколкото си спомням, единственият случай, в който се използва усукване на кабели, е при подготовка за запояване.

За тези които се интересуват от физическите причини, поради които клемното или аналогично на него съединение е задължително, ще спомена само две:

Усукването не може да създаде необходимия натиск, който да гарантира взаимна дифузия на метала в точката на контакта, следователно има реална опасност от увеличено контактно съпротивление. В зоната на увеличеното съпротивление има многократно (в тежък случай и хилядократно) по-високо топлоотделяне, отколкото по дължината на кабелите. Това води до увеличена корозия и по-нататъшно влошаване на контактното съпротивление.

Дори да усучем много голяма дължина от проводниците, поради физически причини плътността на тока е критична винаги в точката, която е в началото на контактната линия, най-близо до началото на усукването. Ако тази точка кородира, натоварването се премества по-нататък по контактната линия, докато накрая "изпържи". Нагледен пример — ако някой се е опитвал да съедини реотан чрез усукване, вероятно е забелязал блестящата точка в началото на витките. По тази причина съществува и изискването в муфа или клема проводниците да не се поставят от едната й страна, за да може по цялата контактна повърхност да има равномерно разпределение на плътността на тока.

Има още много причини усукването да е неприемливо — чувствителност към механични напрежения от термични разширения и вибрации, неустойчивост към окисление, екстремно висока зависимост от субективния фактор и т.н.

Най-опасните последици от неустойчивото съединение са две: токов удар при прекъсване на зануляването или пожар вследствие високата температура и електрическата дъга.

В практиката си съм се нагледал на последици от "фолклор" в електротехниката. Ако някой поиска да аргументира усукването с "от десет години си работи без проблем", ще кажа само, че дори белята да става в една от хиляда къщи веднъж на век, пак ще си имаме достатъчно основателна причина да работим свястно.

Безсмислено е да се оправдава мърлявата работа с "надхитряване" на предписанията. Има си утвърдена технология — спазвайте я. Ако не знаете технологиите, извикайте някой, който е компетентен. Всеки ден по света нелепо умират хора поради повреди по електросъоръжения и да вграждаме умишлено дефекти, означава с лека ръка да приемем напълно реалния риск да погубим някого.
hermit - специалист
Хигро, напълно споделям твоето виждане по въпроса. Ще съм благодарен обаче, ако дадеш повече подробности по това как е правилно да се правят връзките + ако може снимков материал. Или посочи място в интернет или литература,чрез която хората да се просветят... или поне аз да се просветя...
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 110

Тема "Кабелни връзки" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: