Мечтата на всяка домакиня
PPP - специалист
Кажете някакъв лесен начин за сваляне на фуги. Купих плочки за гръб на кухнята и отивам с трепет да видя как са ги сложили, ужас и безумие - сложили 2 различни цвята фуги. Свършил единият цвят и вместо да ми се обадят, за по-лесно взели фуга от съседния апартамент и напляскали върху останалите плочки. Такива отявлени глупаци не бях срещала!
Изгоних ги, но сега какво да правя. Тези фуги хич не се свалят лесно, а ме е страх да не се наранят плочките.
dito - специалист
В банята си свалих 1-2 квадрата фуга с плоска отвертка, защото не ми хареса цвета на фугата след като изсъхна. Само трябва да си внимателен да не одраскаш гланца. И също така - колкото по-скоро го изстържеш, толкова по-лесно ще стане, защото фугата придобива якост с течение на времето. Доколкото зная е на циментова основа, а циментът достига проектната си якост на 28-ия ден. Така че, не се бави :)

П.П. Забравих да кажа да не се притесняваш чак толкова за повреждането на плочките, щом аз с моите 2 леви ръце не одрасках моите, споко :)
PPP - специалист
Патили съседи ми казаха, че ставало с ножовка най-лесно, но трябвало много да се внимава. Фугите ми са с Ceresit CE40, а грешните - с Фугаколор, но мисля, че ще трябва да ги сваля всичките и да се направят наново.
dito - специалист
Имат предвид лист от ножовка ли? Защото съм виждал едни секачи, които не се продават по магазините, а хората са си ги правили едно време от някакви листове за ножовки, които за съжаление не съм виждал. Доре че и аз успях да се снабдя с един секач от баща ми, много са добри.
Ако имаш това предвид, то все пак мисля, че този секач ще е по-широк и неудобен от отвертката, макар и доста остър.

А по принцип ми се струва, че най-добре е да се махне всичката фуга, ако не е много. Иначе може да се получи разлика в цвета от различната партида, различната гъстота, прекомерно заглаждане и т.н.
PPP - специалист
Да, и аз мисля, че трябва да се махне цялата фуга. Дали е много - 2 м2 е, добре, че взех големи плочи, а не от малките 10х10 см, че тогава какво щях да правя...
Ще пробвам с отверка, както казваш и без друго нямам ножовка. Искаше ми се да стане по-бързо, затова търся някакъв такъв начин...
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
В практикер има ножче за почистване на фуги. 15-30лв, там някъде. Оообаче, ествествено, си зависи от ширината на фугата.
Иии наистина, колкото по-късно чегърташ, толкова по-трудно ще е.
PPP - специалист
Свалих ги с лист за ножовка. Става толкова бързо и лесно, че за 2 часа се справих с 2та квадрата. Даже ми направи впечатление, че фугите, които бяха сложени преди, т.е. по-старите, се свалиха по-лесно.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
PPP написа:
Свалих ги с лист за ножовка. Става толкова бързо и лесно, че за 2 часа се справих с 2та квадрата. Даже ми направи впечатление, че фугите, които бяха сложени преди, т.е. по-старите, се свалиха по-лесно.
2часа за 2 квадрата не е да е баш бързо, нооо честито.
Ооообаче това, че "старата" фуга се свалила по-леко си значи, че от збъркването до полагането и е минало мноого време. Или друга някоя простотия са направили Баш Майсторите ти.
Та, докато ти е чисто, вземи ги мини със силиконов импрегнант. Или епоксиден....
PPP - специалист
О, да, имаше цял куп простотии. Първо наредиха половината плочки с шарката наопаки. Фугираха ги. После отлепиха грешните, сложиха ги правилно и си заминаха, без да ги фугират. От фирмата ми пратиха други двама убавци да фугират останалите и те свършиха цялата тая "убавина" с двата цвята фуги. После се пробваха да оправят цвета на фугата и резултатът стана толкова плачевен, че реших да сваля всичките фуги и да се фугира наново всичко в един цвят, за да няма повече различия.
Трябваше да фугират и 3 плочки в банята и пак бяха сложили различен цвят фуга. Там я чоплих с една шпакла и ми отне бая време, та затова сега 2 часа за 2 кв.м ми се стори много бързо.
Та, в банята си ги фугирах сама и стана прилично, но там не е на много видно място, обаче в кухнята не смея, затова ще дойде един майстор, за когото знам, че работи добре. Дано това да е краят с одисеята на тези плочки!

Обаче с ножовката става супер лесно, препоръчвам на други закъсали! :)

Какъв е този силиконов импрегнант?
panalov - специалист
PPP написа:
Какъв е този силиконов импрегнант?
Ето това http://www.boro-bg.com/articledetails.php?ArticleID=39

Тема "Сваляне на фуги" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: