• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
velsi - Почетен майстор
Някой да има описание на това чудо? Имам едно такова, отзад има 10 клеми, но нямам идея кое е вход, кое изход и изобщо как става свързването. Ще съм благодарен за всякаква информация. Пише и нещо, може би модел: 06КБ95, обхвата е до 200 градуса.
vvladi21 - специалист
Тази еспа дане е един голям съндък метален или от по малките с едни потенциометри от пред даи Снимка ако имаш и мога и да ти помогна да се подсетя. Имаше навремето няколко вида ЕСПА те се ползваха от Топлофикациите за автоматично регулиране на абонатните станции. Ама така и никога не се ползваха. Подскажи малко и може да измислим нещо
lyki - специалист
Най вероятно имаш някакъв контактен термометър с по два чифта нормално отворени/затворени/контакта.

две от клемите са за захранване , две за термо двойката и останалите са контактни.
velsi - Почетен майстор
Терморегулатор си е, ползват го много по разни машини за сравнително прецизно регулиране на температура, например шприцове за пластмаса, малки пещи... Има вътре реле, съответно и изводи от него, има си вход за термодвойка, но не знам кое къде излиза и как се връзва. Не че ми е притрябвало в момента, но си мислех, че са доста разпространени и някой може да знае, а се оказа не точно така. Снимка ще има, когато намеря с какво да го снимам, не е сандък, на размери е не повече от 15х15х15 см
velsi - Почетен майстор
Става дума ето за това. Убеден съм, че някой знае как се свързва.

Прикачен файл

ESPA2_.jpg
ESPA2_.jpg (66.05 KиБ) Видяна 11719 пъти

Прикачен файл

ESPA1_.jpg
ESPA1_.jpg (57.85 KиБ) Видяна 11720 пъти
8180 - майстор
На първо гледане май е за ТЕРМОСЪПРОТИВЛЕНИЕ медно 100 ома, което вероятно се връзва на левите три клеми.
Я погледни едно или две релета има. Също сам може да видиш кои клеми отиват до трафа - там ще е 220В. И ако има две релета - останалите клеми ще са за контактите.
Може и да намеря някакво описание, но беше отдавна.
Ти с тоците как си?
velsi - Почетен майстор
С тоците не съм скаран, но не съм и някакъв експерт. Ще го отворя и ще разгледам как са изводите. За термосъпротивлението обаче нямам идея какво трябва да е.
8180 - майстор
Няма страшно за термосъпротивлението - те основно са платина и мед.
Все ми се струва, че медта не се ползваше за 200оС, но отдавна се занимавах с тези работи. Разликата между двете е малка като характеристики: (по памет) за двете 0оС - 100ома, за 100оС при платина 139 ома, при мед 142 ома - около 3оС грешка (3%). Може и да се пренастрои. Медните датчици са по- ефтини, ама има ли ги не знам.
Ако не се намери описание:
Разглеждаш платката. Две клеми са за 220 В (към трафа). Ако са две релета та - намираш още четири.
Остава входа (термосъпротивлението) - едината клема трябва да е на електронната маса - някоя от най-дългите писти по платката и евентуално към средния извод на вторичната от трафа. Към другите две връзваш някакво съпротивление от обхвата (напр. 130, 150 ома). Единя край на съпротивлението ДОПЪЛНИТЕЛНО "закъсяваш" към масата.
Включваш - ще светне единия диод и ще щтракне реле. Ако успееш въртейки задатчика да нулираш индикотора (мисля,че трябваше да се натиска средата на копчето), си готов. Ако не - сменяш "закъсявнето" и пак пробваш. Когато е нулиран индикатора, двата диода (респективно релета) угасват. Като отклониш задатчика трябва да светнат (вкл. релета). Определяш кое реле (и клемите му) е за нагряване, кое за охлаждане. Записваш всичко и мислиш за приложение.
Ако стигнеш до там, ще пуснеш трипроводна линия до термосъпротивлението и закъсяването ще направиш при него (за компенсация на съпротивлението на кабела).
ВНИМАНИЕ! Мнаго сигурно да се определи входа за 220В - иначе БУМ и язък за писането.

P.S. Този тип регулатор ми се струва, че е за моторен вентил. Това малко ограничава приложението, но има лек - виж пътьом дали има вътре (или отзад) някакво ключе и обзначения край него, а също обозначенията край настройващите тримери.
Успех!
velsi - Почетен майстор
Какво означава "моторен вентил"? Такъв регулатор имахме на една електрическа пещ. При достигане на зададената температура изключваше нагревателите. При изстиване - включваше. На един познат шприца за пластмаса поддържа температурата със същия регулатор. Не знам дали хистерезиса се регулира, но е в доста малки граници.

Иначе установих следното: двойка червени кабели - 220 В; двойка сини и бели - изводи от двете релета; бял-зелен-червен - за терморезистора. Остана да проведа експеримента с резистора. Благодаря за напътствията!

Прикачен файл

IMG_0098.JPG
IMG_0098.JPG (117.52 KиБ) Видяна 11657 пъти

Прикачен файл

IMG_0099.JPG
IMG_0099.JPG (137.09 KиБ) Видяна 11657 пъти

Прикачен файл

IMG_0100.JPG
IMG_0100.JPG (125.29 KиБ) Видяна 11657 пъти
8180 - майстор
Тия регулатори (май на Беласица-Петрич) имаха множество модификации.
Външно изглеждат почти еднакви. Тези, за които говориш им стига по едно реле и един светодиод. Студено - включва нагревател. Топло - изключва с някакъв хистерезис, който определя колебанията около средната стойност на поддържаната темпиратура.

Този (не на 100%) има друг "танц". Двете релета "реверсират" двигател с редуктор, който отваря и затваря вентил (кран, може и трипътен) на топлоносител. Регулатора добутва вентила до положение на равновесие - зададена температура. Има и една особеност - изработва импулси за едното или за другото реле, за да може вентила "на стъпки" да се придвижи в нужното положение (за да не ходи от крайно отворено в крайно затворено). Ако го пуснеш, ще усетиш този "танц" при леки въздействия със задатчика. На практика тези регулатори повечето време са в покой - само при промяна включват за кратко.

ОБАЧЕ: Вътре има всичко необходимо за да се изгради системка за нагряване (кеф ти за охлаждане с другото реле). Танцът с импулсите може да се изключи или да се настрои. При добра настройка ще има много по-малки колебания от обикновен термостат с хистерезис.
Образно казано би изглеждало като термостат с "променлив хистерезис" - колкото са по-малки отклоненията, толкова по-малък хистерезис. Иначе по научному май му се викаше "Пропорционално-диференциален регулатор с широчинно модулиран релеен изход". Баси къде ме върна :)
Я да питам - ти от операционни усилватели (ОУ) разбираш ли? Я виж какво пише на черния чип (ОУ), край който влизат проводниците на датчика.

P.S. Ако домакините считат дискусията за неподходяща за форума, да минаваме на е-мейли.
  • 1
  • 2

Тема "Връзване на терморегулатор ЕСПА?" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: