Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
mitcd - специалист
Никой не каза какво му прегрява и прекъсва.Шината ли ?Самия гръмоотвод или заземяването
Според мене нищо не прегрява.Бачка си ,докат си бачка ?
sek.1 - специалист
Последиците съм ги виждал с очите си целия гръмоотвод изглежда като равномерно нагрят с оксижен предполагам че за части от секундата е станал червен и цинка от шината просто се изпарява.
pipbel - майстор
Аз бих те посъветвал да послушаш познатите си и да се откажеш от тези мълниезащити, не са ти нужни за 1 етажна къща, особено щом наоколо има високи сгради.
И не по финансови причини, а просто не е препоръчително да "чукаш на вратата на дявола"
По добре си вземи 2 добри пожарогасителя, ще са ти много по-полезни.

Аз съм на същото дередже като тебе, и на мене ми я има в проекта,обаче нямам никакво намерение.
Дори от фирмата дето ми правиха анализ на ел инсталацията (лаборатория му казват, изисква се за акт 15) казаха че не е много нужна мълниезащитата.
Съвсем скоро ми предстои въвеждане във владение и ако се заяде архитектката (че е дърта зла вещица :evil: ) - ще я направя проформа колкото да мине, но веднъж разпише ли - веднага ще нарежа/премахна всички железа и ще ги ползвам за други цели.
Милен - майстор
И после се сърди на себе си :feuer: Като те е толкова страх вземи си сложи гръмототвода в страни от къщата на самостоятелна мачта с отделен заземител, пак ще е по-добре отколкото да няма нищо и да разчиташ на милоста на тоя отгоре.
pipbel - майстор
Милене, нали и на улицата или в колата може да ме порази тоя отгоре.
И там ли да си нося гръмоотводната мачта или гръмоотводно чадърче може би :-D

Оставам си на мнението че такава инсталация за обикновена еднофамилна къща носи повече рискове отколкото плюсове. Най малкото е излишен лукс.

Все пак да не се подведе някои - казвам че това си е мое мнение (не съм специалист) което ми се е оформило на базата на това което съм чул от хора, които са по-навътре в строителния бизнес.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Зад твоето мнение съм.
А мисля, всички знаем, как се презастраховат със "задължителните" неща. Измиват си ръцете.
proekt - специалист
Попитах приятел в Строителен контрол, който каза че без мълниезащита не може да се приеме обекта, а след като се приеме може да се демонтира. Кратко и ясно.

Дойдоха от една фирма, сложиха в двата края на покрива два къси пръта, хванати със скоби за билните керемиди и ги свързаха с алуминиево въже, фиксирано върху билните ктеремиди с държачи, залепени с „момент „ монтажно лепило. Така не пробивах покрива. Е сложих две заземявания, по едно за всеки прът, но при мен се получи необходимото съпротивление само с по един кол в земята, така че не излезе много по-скъпо. Сложих и отделно заземяване за ел. таблото. От фирмата казаха, че нормална мълниезащитна система не изгаря като бушон при попадане на мълния върху нея, а просто я отвежда в земята и е практически вечна. А имало мълниезащити с изпреварващо действие, те имали живот около 100 удара от мълния и после се сменяли.

От мен толкова. Благодаря на всички за помощтта. Без вас нямаше да знам какво да питам, какво да търся и какво решение да взема. Вече имам опит. Ако някой иска да пита нещо, ще му отговоря.
mitcd - специалист
proekt написа:
нормална мълниезащитна система не изгаря като бушон при попадане на мълния върху нея, а просто я отвежда в земята и е практически вечна. А имало мълниезащити с изпреварващо действие, те имали живот около 100 удара от мълния и после се сменяли.
boltik - специалист
те имали живот около 100 удара от мълния и после се сменяли.

Ще рече,че като ти изгори 100 пъти телевизора трябва да си смениш гръмоотвода,така ли да го разбираме :lol:
lz1wvm - специалист
А имало мълниезащити с изпреварващо действие, те имали живот около 100 удара от мълния и после се сменяли.
Има такива мълниеотводи но до колкото знам са доста скъпи.А и до колкото съм чувал ги изискват на обекти първа и втора категория.Къщата предполагам е пета. :lol:
Също не съм на ясно с това изпреварващо действие,но ако има някой с техническа грамотност и добър английски...ето линка

http://www.erico.com/products.asp

Тема "Мълниезащита на къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: