• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
subzero - специалист
предстои ми да си правя окачен таван в коридора и се сблъсках с един проблем за които искам да ви попитам! значи в коридора са ми пуснали за осветлението 4 девиаторни клуча до всяка врата по един като са свързани два по два и до тавана са ми пуснати два кабела за предстоящото ми осветление! надявам се че успях да ви го обесня до тук :) въпроса ми е мога ли тези два кабела които са ми пуснати на тавана за осветлението мога ли да ги свърза с лустер клема или направо с траф и след това да си пусна две линии едната за лунички а др за скрито усветление и ако може така от всеки от тези 4 клуча ще може ли да се светва и гаси осветлението ? дано успях да ви обесня какво искам да направя :)
evil - специалист
1 Предполагам че двата кабела са от двете лампи на тавана ако е така то от тях може да захраниш трафовете на луничките а после от ниското напрежение на трафовете и самите лунички като внимаваш сбора от мощностите им да не надвишава тази на съответния траф.
2 Скритото осветление за което говориш ако е на 220V ще трябва да го захранваш преди самия траф тоест да разклониш кабела и към трафа и към скритото осв.
3 Без да се преправи инсталацията което включва и пускането по още едно жило до два от ключовете за да станат кръстати няма да можеш да палиш и гасиш цялото осветление в коридора.Ако стените ти са оправени и окачения таван предстой има начин да се избегне пускането на тезе две жила до ключовете като инсталацията се преправи за импулсно реле
subzero - специалист
значи ел. инсталацията ми е нова и човека които ми я прави ми свърза на две линии девиаторните клуча (2 по 2) и от двете линии е пуснал по един кабел за бъдещата лампата! а не ми се кърти за да пускам нови кабели защото преклучих с измазването на стенити преди 2 месеца ,но за мое съжаление не си пуснах кабелите в гофре :sad: ! може ли да ми обясниш малко повече за импулсното реле?
evil - специалист
Ако държиш да палиш и гасиш всичко и от четерите места без къртене до два от ключовете то без такова реле няма да стане.Бутоните с който ще се пали и гаси са като за стълбищното осв.(има и луксозни такива)и на тях им трябват само две жила а ти до девиаторите имаш по три ако и до връзките има достъп от тавана може да се преправи и да се постави такова реле в тавана (в близост до някоя луна например)така с едно натискане палиш(от където и да е) с второ натискане гасиш(от където и да е)
lyki - специалист
Да ама човека не иска да кърти,и майстора му е направил две дивяторни схеми,едната сигурно е за скритото осветление а едната за луничките.
От четирите ключа няма да можеш да гасищ цялото осветление, сам каза че са 2по 2. С импулсно реле става ,но трябва да се кърти и преработи схемата.
В. Петров - специалист
lyki написа:
С импулсно реле става ,но трябва да се кърти и преработи схемата.
Едва ли ще се наложи да се кърти, освен ако инсталацията не е в пода.
evil - специалист
""""майстора му е направил две дивяторни схеми,едната сигурно е за скритото осветление а едната за луничките."""

едва ли е точно така щом казва

"""4 девиаторни клуча до всяка врата по един"""
а дали ще се кърти не е сигирно,зависи къде са връзките и имали достъп до тях от окачения таван
това може да се прецени само на място
subzero - специалист
недейте се кара бе хора :) значи човеко които ми прави инсталацията ми го прави за лампа и има до 4 врати по един девиаторен клуч но ми ги върза така (2 по 2) че ако светна от единия мога да загася сам от него или от др за които е вързан!ето вижте примерна схема! съгласен съм да се леша от скритото осветление ако трябва но ми се иска от които и от 4 клуча да светна да ми светват всичките лунички които ще сложа а не да го правя на две линии и от едната двоика девиаторни клучове да светват половината а от другите 2 клуча др половина лунички!

Прикачен файл

untitled1.jpg
untitled1.jpg (11.49 KиБ) Видяна 4076 пъти
fikata - майстор
Въпросът ти се решава като на мястото на двата средни девиаторни ключа се монтират два "кръстати".По този начин осветлението ти ще се командва от четири места. Условието за това е двата кръстати ключа да има двупроводна връзка помежду си и двупроводна връзка със съседния девиаторен ключ...
lenko71 - специалист
Ако решиш да ползваш импулсно реле трябва да се пусне едно жило с постоянна фаза на тавана. Освен това трябва да се преработят връзките в кутиите на два от девияторните ключове -тези които са свързани към фаза трябва да се свържат към нула. Това е по-сложната част (има и още малко).
Ако искаш да е с импулсно реле и мислиш че можеш да се справиш ще ти драсна и схема.
  • 1
  • 2

Тема "помогнете" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: