Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
zimel - специалист
Искам да си направя качествено заземление на електроинсталацията в новата ми къща.
Въпросът ми към вас колеги е:
По-добре ли е да положа в земята медна ламарина 2000ммх1000ммх4мм ,отколкото същата такава подцинкована с цел дълготрайност на заземителния контур?
Някак си нямам доверие на подцинкованата ламарина, с годините трябва да се проверява периодично дали не си е променила съпротивлението със земята поради корозия.
Милен - майстор
Да не мислиш че медната ламарина не иска периодични проверки? И какво значение има материала. Нормативите не различават дали заземителя ти е поцинкован, меден неръждаем или дори златен :lol: Проверките са си проверки и се извършват периодично. Поцинковани колове и шина са ти напълно достатъчни и ще изкарат няколко десетилетния, освен ако не слушаш някои "специалисти" да им слагаш сол или разни други химикали, които понижават времено съпротивлението но ускоряват корозията на метала.
rulom - модератор
Такаааа, изтрих глупостите.По въпроса за заземленията е писано много.
Колега zimel, порови се из форума, прочети това-онова и тогава питай.
Контрола няма да имаш.Направи го просто, удобно за експлоатация, подмяна и подръжка.Все пак става въпрос за къща, не за производствен цех!
zimel - специалист
Благодаря за вниманието и отговорите.
Вече се ориентирах ,с три подцинковани тръби за мълниезащитата лабораторията ми измери съпротивление 7 ома,което е доста под норматива.
Аз лично нямам доверие на подцинкованите черни метали,затова предпочитам цветните(с цел дълготрайност-примерно 30-50г.)

Тема "Заземление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: