• 1
  • 2
Всичко за компютрите, компютърните мрежи.
hameleon - специалист
Дали е възможна следната конфигурация на мрежата.Идеята е ако спре по някаква причина единят АДСЛ да се превключи на другият.За смяната на IP адресите смятам да използвам NetSetMan.

Прикачен файл

мрежа.JPG
мрежа.JPG (27.82 KиБ) Видяна 4445 пъти
mitko414 - специалист
Ще стане, няма никакъв проблем.

За смяна на IP адресите може да ползваш и netsh (върви с Windows-a).
Повече инфо за как става с netsh, обърни внимание на "netsh -c interface dump > c:'location1.txt" и "netsh -f c:'location1.txt".
2v6 - майстор
hameleon написа:
Дали е възможна следната конфигурация на мрежата.Идеята е ако спре по някаква причина единят АДСЛ да се превключи на другият.За смяната на IP адресите смятам да използвам NetSetMan.
Става, но защо са ти допълнителен рутер и суич :?:
На БТК АДСЛ модемите си имат вграден рутер с 4 порта - връзваш ги и ти остават 6 свободни порта :idea:
hygro - майстор
Ако искаш наистина професионално решение, при това без да инвестираш нищо, изваждаш от мазето един изхвърлен компютър и инсталираш FreeBSD. Автоматично ще ти балансира товара между двете DSL така, че да използваш оптимално наличния капацитет, а и DHCP-то ще се грижи за адресите в локалната мрежа.
mamkata - специалист
Хич даже не съм сигурен че ще проработи така ...... Съответните ПС-та какви ИП-адреси ще имат? Как суича ще разбере на къде да метне даден пакет? .... Става така:
АДСЛ1 |
| => Рутер => Суич/хъб/ПС или там каквото ти трябва
АДСЛ2 |

Рутера трябва или да е истински рутер /който няма нищо общо със СОХО сапунерките, които виждаме навсякъде или трябва да е по-висок клас СОХО сапунерка с 2 ВАН порта.

Варианта с FreeBSD с 3 ЛАН карти и суич след него ... проблема е че ще се поизмъчиш с настройките.

И последен въпрос - защо са ти 2 АДСЛ-а? По-удачно е с някакъв доставчик и АДСЛ-а за бекъп /Това е мнение за София, а за провинцията не знам как седи въпроса/. Другото, което ми хрумва в момента е че 2 АДСЛ-а е неудачен вариант, защото обикновено ще се скапват и 2-та едновременно.
mitko414 - специалист
mamkata написа:
Хич даже не съм сигурен че ще проработи така ...... Съответните ПС-та какви ИП-адреси ще имат?
hamelion пише, че ще си сменя ръчно IP адресите, така че въпроса ти ...
mamkata написа:
Как суича ще разбере на къде да метне даден пакет? ....
Обикновенния суич работи на второ ниво от OSI модела, с МАС адреси, който не се променят и не виждам какво те притеснява.
Мен "малко ме съмняват" двата еднакви адреса на модемите, бих ги сменил, за да не съвпадат (ако може), а ако не може бих казал на рутъра да не прави някои неща... Ако е възможен достъп до настройките на самите модеми, наистина може да стане и без рутъра и суича. Не е добра идея да има два DHCP сървъра в мрежата (поне не в това и изпълнение). Казвам го за всеки случай, за да се изключат сървърите от модемите, а идеята за клиентските сетъпи предполага алтернативни статични настройки, ако правилно схващам.

Двата АДСЛ-а може да са от бтк и някоя кабеларка, тогава няма да мрат еновременно или поне не често.

А може би, вместо цялата галимация модемите да се превключват хардуерно? :)

В общи линии, въпреки че разбирам идеята на hameleon, наскоро бях в неговото положение и изобщо не се замислих - инсталирах рутър с 2 WAN порта и си спестих МНОГО нерви от периодично обясняване на блондинки. Вярно, не е много евтино. Що-годе работещи дивайси тръгваха от около 200 лв., а сиското с което си реших проблема, беше към неприличните (като за сиско) 500 лв. (да живей... щедрия шеф, падащ си по "марки", VPN-и и прочие там простотии).

Предложението с freeBSD-то никак не е лошо (е, може и с някой линукс), но зависи на hameleon колко му се занимава ;) Определено ще е доста по евтино. Все пак потребителите в мрежата ще получат хем абсолютно прозрачно за тях подсигуряване на връзките, хем когато и двата адсл-а работят, ще ползват по-високата скорост, при нормално направен load balancing.
wire - напреднал
Имаш и друг вариант - двата ДСЛ-а да влизат в рутер с 2 WAN порта (мисля, че беше WAN и DMZ :? ) и няма значение какви са им IP-тата. Там имаш главна и поддържаща връзка. Когато едната се прецака, другата автоматично се включва. Има си пак поне 4 LAN порта и включваш там колкото искаш компютри( към 200 по-скоро). Добро решение, което заема по-малко място, по-малко усилия и горе-долу същите пари :-D
2v6 - майстор
avalanche написа:
Мен "малко ме съмняват" двата еднакви адреса на модемите, бих ги сменил, за да не съвпадат (ако може), а ако не може бих казал на рутъра да не прави някои неща... Ако е възможен достъп до настройките на самите модеми, наистина може да стане и без рутъра и суича. Не е добра идея да има два DHCP сървъра в мрежата (поне не в това и изпълнение). Казвам го за всеки случай, за да се изключат сървърите от модемите, а идеята за клиентските сетъпи предполага алтернативни статични настройки, ако правилно схващам.
...
Поне АДСЛ модемите на БТК могат да се настройват. Естествено трябва да са с различни адреси, ако са в една мрежа. В този случай DHCP сървърите няма смисъл да се ползват, защото настройките на PC-ата трябва да се променят ръчно.

Може и с две отделни мрежи - рутерите не се пипат, имат си DHCP, а на 2-те PC-та се добавя по една мрежова карта. Всяко PC се свързва с всеки рутер (4 кабела). Настройките са автоматични и интернета си работи едновремено през двете мрежи без намеса май :?
Едва ли има по-евтино решение :idea:

П.П. Кабелите може да са по-един за PC с разклонение...
hameleon - специалист
Стана и работи вече 3 дни,няма никакъв проблем.Благодаря за коментарите-има неща които ще взема в предвид за по късно развитие на мрежата.
  • 1
  • 2

Тема "Мрежа-дали е възможно?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: