• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
jolobg - специалист
Здравейте!
Поради липсана на място, нямам възможност за успоредно (отделни изходи) свързване на тоалетната чиния и всички останали отходни канали (мивки, подови сифони, пералня...) Допустимо ли е последователно навързване тип "рибена кост" на мивките, подовите сифони и пералнята към отклонението на тоалетната чиния? Тръбата е Ф110 и има достатъчна дълбочина за да се осигурят необходимите наклони за всички източници. Притеснява ме създаването на вакуум при пускането на казанчето и оттам изсушаването на сифоните.
lenko71 - специалист
Какво значи "към отклонението за тоалетната чиния". Обикновено това отклонение е на самия вертикален щранг а под него са отклоненията (2Х50mm) за сифони мивки и т. н.
jolobg - специалист
Тоалетната чиния (с вертикално оттичане) е на разстояние 1,7 м от вертикалният щранг. Не мога да сложа отделни отклонения върху него за чинята и другите източници. Въпросът ми е: Дали е допустимо към тези 1,7 м Ф110 да се свържат мивките, подовите сифони и пералнята заедно с тоалетната чиния.
lenko71 - специалист
Ако съм разбрал правилно гърнето ти е с оттичане отдолу (не отстрани), т. е. имаш 1.7м тръба 110mm която отива под някакъв наклон към вертикалния щранг и към нея искаш да свържеш останалите неща. Ако е така не виждам проблем
Каналски - специалист
jolobg написа:
Въпросът ми е: Дали е допустимо ...
Да допустимо е !
jolobg написа:
вакуум при пускането на казанчето
Вакума най-вече се създава когато водата се влива към Вертикалният Канализационен Клон (т.е. трябва да се избере подходящ фасонен елемент). Но правилно се притесняваш за създаването на понижено налягане! Може да се направят мероприятия за допълнително "вентилиране" на участъците например към перялна или към мивката. Може просто да е по-малък диаметър тръба (d32mm) която да се свърже към вертикалата , тя ще е само за движение на въздуха. Или да се сложат малки "противо вакумни" клапи, има вградени или външни.

Прикачен файл

HL404.1.gif
Примерно
HL404.1.gif (44.15 KиБ) Видяна 8297 пъти
jolobg - специалист
Благодаря за отговорите!
lenko71 написа:
Ако съм разбрал правилно гърнето ти е с оттичане отдолу (не отстрани), т. е. имаш 1.7м тръба 110mm която отива под някакъв наклон към вертикалния щранг и към нея искаш да свържеш останалите неща. Ако е така не виждам проблем
Такъв е случаят.
Каналски написа:
Вакума най-вече се създава когато водата се влива към Вертикалният Канализационен Клон (т.е. трябва да се избере подходящ фасонен елемент).
Какво имаш предвид под "подходящ фасонен елемент"? Смятам прехода между хоризонтала и вертикала (Ф110) да бъде дъга 45 град. към "У"-образен също 45 град. Това добре ли е или трябва нещо друго?
Каналски - специалист
jolobg написа:
.. дъга 45 град. към "У"-образен също 45 град. Това добре ли е или трябва нещо друго?
Добре е , дано успееш да го сложиш ...

Прикачен файл

PE+D_45.png
PE+D_45.png (8.08 KиБ) Видяна 8249 пъти
jolobg - специалист
Каналски написа:
Добре е , дано успееш да го сложиш ...
Къде да очаквам проблем? Въпреки сборът от 90 град. смятам, че от хлабината на връзките, ще се получи около 1,5% наклон на хоризонталният участък. Ако не е така (или не е желателно да се напрягат връзките), дали комбинация "У" 67 град. + дъга 15 град. е подходяща алтернатива?
Каналски - специалист
jolobg написа:

Къде да очаквам проблем? Въпреки сборът от 90 град. смятам, че от хлабината на връзките, ще се получи около 1,5% наклон на хоризонталният участък. Ако не е така (или не е желателно да се напрягат връзките), дали комбинация "У" 67 град. + дъга 15 град. е подходяща алтернатива?
Просто отворът долу при преминаване през подовата конструкция ще е по-голям заради Разклонител Единичничен 45°. За наклона нямаш проблеми , муфите позволяват леко завъртане до 2° примерно. Ми 67° не е добре , ама ако няма място ... какво ти остава. Има едни разклонители 87° , но с "закръглено" включване (нямам картинка под ръка) и те са вариант...
Но ако вземеш мерки за "вторична"вентилация и 87° няма да е проблем, поне за при теб...
jolobg - специалист
При мен "подова конструкция" липсва, т. е. - още не е направена тъй като банята е на приземен етаж и пода е все още гола пръст. При това положение нямам проблем с ширината на "У" връзката и ако правилно съм разбрал, варианта на постепенно (с голяма дъга както на приложената снимка <<PE+D_45.png>>) преминаване от хоризонталната част към вертикалният щранг е най-благоприятен за постигане на минимално разреждане в сифоните.
  • 1
  • 2

Тема "Свързване на мивки, подови сифони и тоалетна към канализация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: