Най - вълнуващия въпрос зимно време.
AntonBM - специалист
2v6, да това са диаграмите. В това, което си пуснал има и част от формулите, но не всички. Калкулаторите не съм ги гледал. Ще ги проверя, когато правя следващата си инсталация с подово. Не вярвам да са грешни... Аз обаче искам да знам как са се получили резултатите, и когато някой ме попита да мога да покажа как съм ги смятал. За това си ползвам моята методика. Тя е взета от справочника на Стамов и е вкарана в ексел. Не съм я направил много добре... аз си я разбирам, но когато я дам на друг да я ползва ще му отнеме време да разбере кое от къде се взема. В калкулатора виждам, че е направено по-подредено, но не се вижда кое как се смята.
По моята методика за примера, който даваш получавам 11% от топлината да заминава на долу. От значение е какви слоеве се ползват – при мен съм задал от тръбите на долу следните слоеве: ½ от заливката на тръбите; 4 см. – ЕПС; 16 см – плоча; 1 см – замазка.
2v6 - майстор
AntonBM написа:
2v6, да това са диаграмите. В това, което си пуснал има и част от формулите, но не всички. Калкулаторите не съм ги гледал. Ще ги проверя, когато правя следващата си инсталация с подово. Не вярвам да са грешни... Аз обаче искам да знам как са се получили резултатите, и когато някой ме попита да мога да покажа как съм ги смятал. За това си ползвам моята методика. Тя е взета от справочника на Стамов и е вкарана в ексел. Не съм я направил много добре... аз си я разбирам, но когато я дам на друг да я ползва ще му отнеме време да разбере кое от къде се взема. В калкулатора виждам, че е направено по-подредено, но не се вижда кое как се смята.
По моята методика за примера, който даваш получавам 11% от топлината да заминава на долу. От значение е какви слоеве се ползват – при мен съм задал от тръбите на долу следните слоеве: ½ от заливката на тръбите; 4 см. – ЕПС; 16 см – плоча; 1 см – замазка.
Примера е от книгата на Стамов - ако ползваш неговата методика трябва резултата да е същия :?
Описани са вида и размера на слоевете.
zmeios - специалист
djotaro написа:
минус за пода7-8см и 4-5 за тавана ядва се
Я чакайте аз да си попитам, че да не вземе да се убие човека.

Как така ще го направите тоя таван на 4 сантиметра само да слиза?

Някой да не ви дава акъл да го правите без конструкция, а да ви го налепи с кюфтенца и тук-таме по някой дюбел?

Ако имаш такъв случай, хващай "акълията" и бой - бой - бой... А още по-добре, направи му един такъв таван на него, да се изсипе върху главата му при следващото земетресение.
AntonBM - специалист
2v6, погледнах примера (14.1) от справочника на Стамов. Там 13% се губят, но имаме разлики и в слоевете. При мен плочата е 16, при него е 15 см., аз имам теракот над подовото, а в неговият е линолеум, той ползва заливка на тръбите 6 см., а аз 4 см. Заместих в моята методика с неговите слоеве и получих същият резултат. Разлика иамаме в хилядните - в примера на Стамов е закръгляно в 3-тия знак след запетята.
naskov - майстор
Ех тоя Стамов! Като нашия Балевски е :)
filmatoplo - майстор
Трябва да му звънна един телефон на чичо Стамов да видя как е :wink:
AntonBM - специалист
На брат му Гошо Стамов, може да се обадиш. Прати му поздрави и от мен, но на Станчо Стамов няма да можеш... почина си човека.
Мир на праха му. Хубави справочници ни остави, но е чудо да успееш да се снабдиш с тях. Никакви ги няма по магазините.

Тема "Водно подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: