• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
mitaka_vk - специалист
Обаче, защо ли труда е доста височък за тези медни тръби. Доколкото ми казаха е над 20 лв на заварка.
А на пресова връзка фитинги при PEX-а да протекат не съм видял :-D
EmoZ - специалист
mitaka_vk написа:
Обаче, защо ли труда е доста височък за тези медни тръби. Доколкото ми казаха е над 20 лв на заварка.
А на пресова връзка фитинги при PEX-а да протекат не съм видял :-D

Ами, 'щото спойките са врътня, а тия дето не текат на кофти места са майсторлък :), тия с твърд припой искат по скъпа газ и така.


20 кинта :), а браво 'ше се пускам в бизнеса :).
LazarGanev - "Велик майстор"
torbalan, бъркаш нещата бе човек. Утре няма да ходя, ама в събота ще гледам да ти снимам вкопана попътна инсталация с полиетиленови тръби и пресфитинги на Рехау.
Последна промяна от LazarGanev на чет окт 22, 2009 9:42 pm, променено общо 1 път.
Time2Burn - специалист
Това връзване с тегловата линия можеш да го направиш със всякаква тръба. Винаги се получава компромис откъм крайния "желан" резултат. Най - добре е отделно захранване на всеки радиатор - независимо от тръбата. Както и да е, няма да споря в случая, всеки си го прави кой как си иска. Според мен няма вечна инсталация. С каквато и тръба да се направи една отоплителна система, целта е да изкара около 20 години. След това се променят нещата не оъ експлоатационна гледна точка, а от напредване на технологиите, тоест след 20 години може би ще се греем с уранови топчета и няма да са ни необходими каквито и да било инсталации. А дори и да не стане така - винаги можем да си позволим да я направим по - съвременна и по - модерна, с последа дума на технологията и техниката. Това пак си е мое мнение, но при всички положения няма нищо вечно и на всичко си му идва времето...
pac_ - специалист
Не е много сигурно,защото нито знаеш разположението на къщата,нито знаеш какво е заданието и какво има на етаж-6 радиатора,бойлер,камина?Къде?Как?Когато се види нещо може да се обсъжда,когато -не ,трябва да хвърлим един боб!? :? Все едно да се обадиш на доктора и да кажеш"Боли Ме тук..."Голяма грешка е даване на оферти без да знаеш за какво става дума или по телефона!Или едно чертежче,скица или "иди и виж" и после може да се коментира цената,защото може да се изпадне в губеща ситуация!После Ти казват-"Да ама Ти каза толкова и това е"!Тук стеничка от тухли,там стеничка от тухли.Да ама не!Отиваш и гледаш 25-30см "стеничка" от бетон и почваш да се чудиш от къде да почнеш.Затова "Око да види ръка да пипне",иначе :wallbash:
torbalan - Дървен философ
Time2Burn написа:
... Най - добре е отделно захранване на всеки радиатор - независимо от тръбата...
това пък как ти хрумна????

може да го обявим за мисъл на вечерта :-)
Time2Burn - специалист
Не знам как ми хрумна, ама е хубаво да си има колектори, иначе по твоята логика да ги накачим един след друг всичките радиатори 0 на една теглова линия. В такъв случай колекторите са излишни. Или това се опитваш да ми кажеш, или аз не съм разбрал нещо, защото ме ядоса един съфорумник. А иначе може да го обявите за мисъл на вечерта, ама аз, балъка, си направих колектори и всеки радиатор си ми е захранен самостоятелно (от колектора)
torbalan - Дървен философ
за всеки случай има отделно решение...
има схеми с ЕДНА тръба дори, без колектор и без втора тръба :-)

а сега де - шах ;)

когато се ползват евтини тръби (тези с алуминиевата вложка) - тогава колектора е практически задължителен - както казах ако ги разклониш - задължително протича...

ако се ползват медни тръби (пусто, те за съжаление са скъпи) - тогава може да си оптимизираш дължината на тръбите и да си ги разклоняваш колкото и както искаш...

лично аз предпочитам варианта с медните тръби... нямам ясно обяснение защо, но при изчисленията - почти нямаше разлика в цената... въпреки всичко си ме влече метала ;)
pac_ - специалист
Това са големи глупости!-20лв на заварка!Тогава правим по един обект(голяма къща) и почивка.Не е вярно!Може да е на метраж20лв,не на заварка!Един радиатор с 2 тетки ще струва 120-130лв само заварките!А монтажа му? :lol:
LittLeRoCk - напреднал
Къща на два етажа алуминиеви радиатори бойлер 80л. 6 радиатора камина с водна риза за вграждане разположението е две стай долу две горе плюс баня горе в едната стая е камината в другите три радиатори два радиатора в коридорите по един в коридор бойлер и радиатор в банята.Къщата е тухли няма бетон стени.

И аз също мисля че е глупаво да се пуска отделна тръба за всеки радиатор.В апартамента захранвам с една тръба бойлери три радиатора а проблеми нямам никакви.Тръба за всеки радиатор оправдавам единствено с кофти разположение на радиаторите и помещенията.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "Цени за монтаж на локално парно." | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: