• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 36
Ел. инструментите. Консумативи.
masteradmin - майстор
Мисля да публикувам няколко статии за изработка на мебели от ПДЧ, за целта първо трябва да разясня как се работи с прободен трион (зеге). То със зеге всеки е работил ама като тръгнеш да обясняваш на някои и то писмено... Та нека с общи усилия да дадем сносно обяснение.
I. Закупуване.
Много хора отиват в кварталния магазин и си купуват Bosch. Защо ?
Защото е една от най-извесните марки и защото струва 50 лева. Искам да им кажа, че това е абсолютно менте. Bosch въобще не са евтини и второ мисля, че ако ще си купиваш Бош по-добре е да си го купиш от магазин на Бош. Това все едно да си купуваш долари от Магурата. Аз лично не робувам на марки, моето зеге е доста евтино, но работя с него от години и съм сравнително доволен, но поне знам от коя марка. Това е все едно да си купиш маратонки Adibas :)
Иначе съм чувал хубави неща за марките
Bosch, Sparky, Makita и Metabo.
Ако все пак си падате манияци следете за следните неща:
1. Гаранция
2. Дали ще се захранва от мрежата или с батерии
3. Област на приложение и съответно - мощност.
4. Управляваща електроника - задаване на обороти, поддържане на зададената скорост при различни натоварвания
5. Махаловидно движение на ножа - когато се прибира нагоре да замахва към материала, когато слиза надолу да замахва към среза. При хубавите модели има регулируеми степени на махаловидността.
6. Принадлежности: куфар (мултиважно за да съхраниш даден инструмент, както трябва!), адаптори за прахосмукачка, комплект ножчета и т.н.
7. Екстри:
-Дали основната плоча може да се накланя в 2 равнини и да се върти
-Захват на инструмента - дали можеш да сменяш ножа без инструменти и дори само "с една ръка", например SDS
-Дали има водеща опорна ролка
-Дали има прахоулавяне
-Дали има насочване на въздушния поток, който обдухва ротора, кам мястото на рязане, за да го държи чисто и да виждаш, какво правиш


Ако някои се сеща още нещо може да добави. С радост ще посрещна критики.....

Прикачен файл

zege3.jpg
zege3.jpg (43.3 KиБ) Видяна 39189 пъти

Прикачен файл

zege2.jpg
zege2.jpg (43.59 KиБ) Видяна 39189 пъти

Прикачен файл

zege1.jpg
zege1.jpg (18.57 KиБ) Видяна 39189 пъти
masteradmin - майстор
II. Начин на работа
Прободния трион е универсална машина, с която може да се режат най-различни материали – от дърво и пластмаси до цветни метали и тънка листова стомана. Особено ценен е при криволинейно рязане и изрязване на отвори в плочи, например за монтиране на умивалник в плот. Много хора се опитват да режат с него по права линия. Според мене това е грешка. Aз лично не бих отрязал по права линия с него повече от 10-15 см.
Другото важно нещо е да движите зегето бавно с умерен натиск. Тъй като звука при рязане е доста неприятен повечето хора натискат и гледат да отрежат с него по бързо. В следствие на което се получава изкривяване на среза или по лошо може да счупят ножчето. Другото важно нещо е да се реже в една равнина. По време на рязане не трябва да отлепвате плочата на зегето от детайла, който режете.
При рязане на отвори задължително там от където ще започнете да режете правите дупка с бормашина - с бургия чиито диаметър е по - голям от този на ножа. Като аз пробивам дупки и на всеки по остър ъгъл (завой). Това е в общи линии от мене.
Ще помоля колегите да помогнат за избора на ножчето и оборотите в зависимост от материала, както и да ме поправят ако греша някъде. Благодаря предварително.

Прикачен файл

P1010079.jpg
P1010079.jpg (56.54 KиБ) Видяна 39174 пъти

Прикачен файл

P1010077.jpg
P1010077.jpg (44.21 KиБ) Видяна 39174 пъти

Прикачен файл

P1010140.jpg
P1010140.jpg (77.28 KиБ) Видяна 39174 пъти

Прикачен файл

P1010137.jpg
P1010137.jpg (64.92 KиБ) Видяна 39174 пъти
UNIOR - модератор
Браво masteradmin,поздрав за темата :2thumbs: .
Това което оставя да добавим е максималната дебелина на материала който можем да обработваме, обикновенно тя варира както за любителски така и за профи машини от 60 до 70мм., и по рядко срещаните до 100мм.,Мога да препоръчам на тези който възнамеряват да си закупят такава машина да обърнат внимание на един от моделите на "SKIL" а именно "модел 4585 АА", една машина покриваща всички изисквания за профи машина, плюс МОЩНОСТ от 710W, обикновенно този тип машини не надвишават мощност от 500/550W, при дебелина на детайла от 60/70мм., при този модел достигаме до 100мм.

Прикачен файл

4585.jpg
4585.jpg (29.28 KиБ) Видяна 39175 пъти
PIP - майстор
Аз ще добавя, че качеството на нежчето е по-важно от самото зеге, защото и с по-евтино зеге може да се реже право и без грешки за сметка на скоростта, но със скапано ножче каквото и зеге да се ползва ще има проблеми.
UNIOR - модератор
При меки матерриали се използват високи обороти, като махаловидното движение може да се регулира в най-малки
до най-големи граници,
Когато използваме махаложидното движение на ножа , най-голямата
грешка е да се натиска машината, това нее необходимо достатачно е само да я водим по контура който искаме да изрежем машината сама "загребва" материал и ни води напред.
При обработка на метали по принцип трябва да се използва наи-макия махаловиден ход с ниски или средни обороти.
За ножовете какво би могло да бъда казано, освен че това е "нещото"
което реже и от него зависи повече караиния резултат отколкото от самата машина, за съжаление на него обръщаме най малко внимание, само Bosch предлагат около 30 вида според материала който искаме да обработваме, но реално се използват около 6 вида, най разпространени са за метал с прав и обратен ход на зъбите, за дърво за грубо рязане с чапраз, за дърво за чисто рязане без чапраз, така наречените шлайфани ножове или ножове с вътрешно заточване съответно с прав или обратен ход на зъбите , и ноножове за изрязване на фигури лесно се различава от другите, тои е по къс по тесен и със ситни зъби.
Нещо което пропуснах да отбележа при закупуването на "Зеге" е да видим с какъв захват на инструмента е , НЕ СЕ ЛЪЖЕТЕ ПО РАЗНИТЕ МУ ТАМ СИСТЕМИ ЗА БЪРЗО СМЕНЯНЯ НА ИНСТРУМЕНТА ТОВА Е ПЪРВОТО КОЕТО СЕ ЧУПИ И ВИНАГИ Е ПО ВИНА НА КЛИЕНТА, НАЙ- СИГУРНИЯ ЗАХВАТ Е С ВИНТ КОЙТО ПРИТИСЛА НОЖЧЕТО В ДЪРЖАЧА(БУТАЛОТО)А И ЗА СМЯНАТА НА ЕДНО НОЖЧЕ НЕ Е НЕОБХОДИМА КОЙ ЗНАЕ КАКВА СРЪЧНОСТ.
bonjyr89 - специалист
Здравейте !
Искам да споделя,че за хора които се занимават непрофвсионално с дърводелство е достатачно едно обикновенно зеге.Лично аз миналата година си закупих Bosch,абсолютно същия модел като първата картинка на админа,наистина доста е скъпо (КАТО ЗА ЗЕГЕ) мисля че беше към 230лв.То е ЗЕЛЕНО (зелените инструменти на Bosch са за любители) но въпреки това работи перфектно.
Трябва да знаете че е задължително да използвате оригинални ножчета които вършат прекрасна работа :) и при тях както при машините има професионални и непрофесионални самоче там отличителните белези са звезди по самия нож от една до четири (професионалните са четири) аз ползвам само четиризвездни малко са скъпи сравнение с еднозвезните (1 звезда 2.00лв. 4 звезди 8.00-10лв.)
Това е от мен приятна работа:)
masteradmin - майстор
Дайте снимки на ножчетата с коментар - кое за какъв материал е.
estrogen - специалист
Аз лично имам опит и работя със зеге със мощност 350W марка Raider сравнително евтино 35 лв е още едно яко менте Puma за 25лв. то ми беше първо но още работи . НО ножчето отпеделено обира доста от недостатъците на машината . Ползвам нож за метал и дърво на Bosch със възможно най-малките зъби струва 5 лв. няма чупене . Режат се перфектни кръгове във материали от вида на ПДЧ и МДФ ламиниран до 30мм. и други материали . Ето номераций на някой от ножовете които ползвам : T118A , T118B тези са за метал
T127D за дърво
Като всички от тях имат синя маркировка + букви HSS

Прикачен файл

1.jpg
1.jpg (215.2 KиБ) Видяна 39102 пъти
bonjyr89 - специалист
Също хубави ножове предлагат и Wurth,много качествени любителски и професионални ножчета (любителските на Wurth са като на Bosch с един ред зъби докато професионалните ножчета за дърво са с две колони зъби ) Както следва има всички размери дори и нестандартни до от75 до 200мм. за метал до 30мм.
masteradmin - майстор
Аз ползвам за ламинирани плоскости ножче с вътрешен чепраз, което от двете страни е идеално гладко и трябва да ви кажа, че въобще не разваля сряза и не отронва люспи от двете страни.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 36

Тема "Работа с прободен трион" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: