• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
ivok - специалист
Разликата между 12V и 220V луни е в това, че на едните се слагат крушки на 12V с трансформатор, а другите са директно на 220V. Купуваш си луните и след това си режеш отвор според диаметъра им. Самите луни имат борд, дори и да не ти е съвсем прецизен отвора, този борд ще го скрие. Не е нужно да си купуваш фреза за 3 лампи. Използвай нещо за шаблон или с пергел и молив. След това можеш да срежеш гипс картона дори и с нож. Гледай да не попаднеш на алуминиевите профили отгоре, че тогава става по-неприятно, но дори и да се случи не е сериозен проблем.
ARTU - специалист
Благодаря, ivok! А ако попадна на профила каква е процедурата?
sasooooooooo - "специалист"
Режеш внимателно
emil_v r - майстор
Арту , гледан как ги правят , където съм и аз -
Въртят ги с нек'ав фрезенк , но мн. пъти просто очертават с молив , ползвайки нещо кръгло
и режат с обикновенно малко трионче , и го дорежат с нож.
Често само с нож .

Борда на луничката застъпва цял сантим...
След това те си имат пружина , ..ии :-D сваляне нема .
Трафовете са мн. горливи , поне двойно по- голяма мощност , ако не и тройно.
иначе гори след седмица , и купуваш агейн енд агейн , докато
накрая купиш железен , обикновен .
Бее глей да имаш после достъп до трафа :) .
ARTU - специалист
Присъединявам терасата, която е 1,50 на 3,50. Иззидах с YTONG и направих предстенна обшивка с 5 см вата и ГК. Луничките ще са в нишата и на мястото на прозореца - отгоре. Пуснал съм кабел за трафа до луничката в нишата - там съм предвидил и 10 см кухина отгоре за охлаждане и с място за трафа. Ще се достъпва през луничката самия траф или ще изрежа ревизионен отвор с капак отгоре. Нишата е 10 см дълбока.

Прикачен файл

IMGP0263.JPG
IMGP0263.JPG (59.53 KиБ) Видяна 13305 пъти
ivok - специалист
За да не попадаш на профил, първо си отбележи местата на трите лунички. Направи си кръгчетата с молив, след това по самите окръжности, дупчиш с бормашина с малко свредло - ф3-ф4 (та ако нацелиш профил, лесно да се запълват дупките и после латекса, ще ги скрие напълно).Правиш дупки, сондираш за да видиш дали няма да удариш на профил, ако това стане можеш да преаранжираш леко разположението на луните, за да избегнеш профила. Ако все пак няма как да стане, ще се наложи да срежеш и профила, но все пак е хубаво да не го прекъсваш изцяло, защото е сложен там , за да носи конструкцията.

Относно трансформаторите - има достатъчно качествени електронни трансформатори - цените са от 12-25 лв. Няма да имаш проблем с експлоатацията им (е сигурно има и ментета). Гледай да има въздух около тях, защото трябва да се охлаждат - при някои случаи над гипскартона има изолационна вата, която не им дава да дишат. Не се взима трансформатор с по-голяма мощност, напълно излишно е. Самите трансформатори се проектират със запас.

За достъп до трафа не се налага ревизионен отвор, който да ти грози тавана. През дупката на луната спокойно се вкарва трансформаторче - ако слагаш три луни по 35 вата - взимаш 105 VA траф.

Това е, айде успех! :)
  • 1
  • 2

Тема "Монтаж на лунички" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: