Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Johny - майстор
Така се случи, че се наложи да рамонтирам собственитя бойлер, който е от неръждавейка. Симптомите бяха следните, че при напълно загрят бойлер, водата не достигаше да се изкъпе един човек, като в същото време термометъра показваше, че има топла вода в бойлера. Както и предполагах, причината се оказа разрушена тръбичка за топлата вода - снимка N1.
За тези, които не са наясно с принципа на действие обяснявам:
Водата в бойлера постъпва по тръба, която е на ниво 10-12 см. от дъното на бойлера /снимка N2 и 3/. Това е мъртъв обем, който предпазва нагревателя от изгаряне, ако по някакъв начин се източи водата от бойлера. И така студената вода постъпвайки от дъното на бойлера, изтласква топлата нагоре и тя постъпва в системата чрез друга тръба, която е на няколко сантиметра от горната част на съда. Ако тази тръба не достига по височина, горната част на бойлера /както в моя случай/, а значително по-ниско, то постъпващата студена вода много бързо достига това ниво и голяма част от топлата вода остава неизползваема.
Ремонта е много прост : заменя се тръбичката с нова с нормална дължина ~ 93 см. /изважда се много лесно/. Само че вместо пластмасова тръба, както беше преди, аз поставих тръба за парно с алуминиева вложка Ф 16 мм. /отвора е Ф 16,5 мм/, като леко я развалцувах накрая. Надявам се да изкара повече от 7 години, колкото прослужи старата.

Преди време беше пусната следната тема: http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... sc&start=0
Не правя реклама на Елдоминвест, а на бойлерите от неръждавейка, защото след 7 години служба, той е в отлично състояние /снимки 4 и 5/, без да се брои днешната повреда. Само който не е отварял бойлер с поцинкован водосъсържател дори и с емайлиран такъв и с анодна защита, той не знае колко ръжда и гадости изтичат от там. С изключение на малко кал от водопровода, бойлера беше отличен от вътре. Поради тази причина, смея да твърдя, че така поставен въпроса за този тип бойлери, е несъстоятелен.

Прикачен файл

5.jpg
5.jpg (134.95 KиБ) Видяна 14769 пъти

Прикачен файл

4.jpg
4.jpg (93.94 KиБ) Видяна 14769 пъти

Прикачен файл

3.jpg
3.jpg (118.74 KиБ) Видяна 14769 пъти

Прикачен файл

2.jpg
2.jpg (72.71 KиБ) Видяна 14769 пъти

Прикачен файл

1.jpg
1.jpg (99.21 KиБ) Видяна 14769 пъти
moimoimoi - майстор
а нещо да кажеш за закрепването на фланеца,въпреки че ти си свалил бойлера и е 10 пъти по лесно монтирането му

пп:незнам как се справят колегите ама на мен ми е много неудобно ,може би защото не е свален + че винаги капе вода :lol:
Последна промяна от moimoimoi на пет ное 20, 2009 7:28 pm, променено общо 1 път.
Johny - майстор
Единственият проблем при фланеца е да го вкараш вътре в бойлера, но ако свалиш гуменото уплътнение, става много лесно. След това няма проблем да наденеш наново уплътнението. Аз поставих ново, защото старото се беше закъсало. Дано да е от добра гума.
Antonii - майстор
И аз имах подобен проблем, но си го реших с метална тръба, че тая с алуминиевата вложка не се знае дали няма и тя да се огъне с течение на времето.
PSL
Johny, прочетох, ремонтирах и съм много доволен от споделения от теб опит. :prayer:
Бойлера е 8-10 годишен, на етикета с химикалка е написан номера.Имаше
около 1 литър ( обем ) варовик.Като взема протектор ще го сменя и него
нагревателя е в добро състояни.Много съм доволен от този сайт.Модераторите
да отворят тема и за политици за да научат нещо и те. :mrgreen:

Прикачен файл

етикет.jpg
етикет.jpg (55.67 KиБ) Видяна 10109 пъти
fox_vt - майстор
Всъщност като на всяко гърне мерудия да спомена и аз че за мен бойлер който си струва парите е неръждавейка със също такива тръби топла и студена вода както и неръждавейка фланец.Варинат е и използването на сух нагревател.Така де като ще се дават пари да е кат света кви са тия пластмасови измищльотини :-D
Johny - майстор
Takezo Sensey написа:
някой от форума написа :
тук си ми е екстра - на един човек да помогна - все е нещо
velsi - Почетен майстор
Antonii написа:
И аз имах подобен проблем, но си го реших с метална тръба, че тая с алуминиевата вложка не се знае дали няма и тя да се огъне с течение на времето.
Знае се. Не издържа!. Аз сложих тъба за парно с алуминиева вложка и изкара година и нещо. Не сложих метална, защото все ми се налага да ремонтирам в събота, а тогава складовете за метали не работят. Зарекъл съм се обаче следващата да бъде неръждаема или в краен случай медна.
profesionalist_wood - майстор
А ако е медна няма ли да се окисли? Все пак хим.съединения на медта са отровни
VLADO66 - майстор
profesionalist_wood написа:
А ако е медна няма ли да се окисли? Все пак хим.съединения на медта са отровни
Не е до окислението,а може би до електрохимичната корозия,ама по-запознатите да кажат дали би се получила.

Тема "Ремонт на бойлер" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: