Много интересна и все по-често дискутирана тема.
begemot1 - специалист
niki_sap написа:
ко а че ще те ще се окажат с много различен цвят, ще си личи като различен? Така ли е?
1 Редиш новия хаотично ,става красиво- като искаш еднакво купи си балатум!
2 Редиш новия там където ще има мебели
3 При пренареждане на същата шарка ти трябват 10% паркет!
4 От рибена кост на право 20-25% паркет допълнително :wink:
niki_sap - специалист
Благодаря за информацията.
nasco2 - специалист
niki_sap написа:
При стар, сравнително добре поддържан паркет, колко може да се очаква, приблизително естествено да не става за нищо при пренареждане. Имам 35 кв.м. нареден скърцащ стар паркет и искам да го пренаредя. Колко мога да очаквам, че ще се наложи да изхвълим? Съответно нещото, което най-ме плаши е не, е ще трябва да купя няколко квадрата допълнително, а че ще те ще се окажат с много различен цвят, който след изцикляне и лакиране ще си личи като различен? Така ли е?


По принцип не трябва да си личи ако се получи малка разлика тя с времето (няколко седмици ) изчезва.
begemot1 - специалист
При покупка на нов масив, помолете продавача да ви даде 10-ина парчета.Повечето ще го направят . Сглобете го и вижте дали геометрията е добра.
Дали парчетата имат прав ъгъл навсякаде.
Качеството при масива вече е за вида на дървото - натур ,рустик ит.н
Или за рязането му при заготовките-радиално или тангенциално.
Ако машината е с разместени настройки при направа на паркета , то и 1-во и 5-то качество няма да има добра геометрия.Липсата на прав ъгъл води след себе си , задължително фугиране.Да , ама при дребни фуги дори и фугиран , при шлайфане пак се случва машината да извади фугировката.Другия вариант е да се префугира 3- 4 пъти, което е пари.
Ако не го фугирате , атой е имал нужда - при едно следващо пренареждане , лака влязъл във фугите се чисти доста трудно - тука е момента и тъщата да помага :lol:
Трудно се чисти и стара фугировка , затова по-добре 2-3 лева повече дайте , но си купете паркет с добра геометрия!
Преди редене е хубаво да се измери влажността - спестява ядове в последствие.
Ето 2 начина :
1 Вземете 1 буркан , измит и подсушен.Сложете го да захлупи върху замазката , на место пряко огрявано от слънцето.ако след 24 часа в буркана няма конденз значи е сухо и паркета няма да се надуе
:lol:
2 Вземете вестник разстелете го.От горе сложете пирамида от прочитни книги.след 12 часа махнете книгите и вижте вестника.Трябва при мачкане участъка натиснат от книгите да "ШУШКА"
Ако вестника е влажен ....не е на добре :!: , опитайте и с буркана.
ribnikolaevi - майстор
Има ли естествен паркет, подходящ за ползване в кухня и трапезария?
ribnikolaevi - майстор
Какво дъб? има ли някакви особености? Големина на използваните паркетини, някакви по-спецефични параметри, ползване на специални материали при фугирането и лакирането, други особености?
Каква е прогнозата при полагане на паркет в кухня и трапезария, колко време ще издържи и при какви условия?
begemot1 - специалист
Това нали е кухня не баня?
Сем. Дъбови - дъб,цер,гледачия..... имат повече смола в тях,по бавно губят и дървесния газ в тях.По- плътно проводящо лико в тях.По-малко реагират на влагата спрямо бука примерно.Като му сложиш и 3 ръце лак ще си стане като хората.Какъвто и размер да е . Ако не го наводниш с пералнята няма страшно :lol: .
Ако искаш грундирай и лепи - фугираш лакираш и това е!
от тука на там само циклене и лакиране.Все пак няма нищо вечно.
ribnikolaevi - майстор
Пералня няма в това помещение, но си има мивка, миялна. Така че разливи на вода, особено около мивката ще са си нормално нещо. Има и котлони, фурна и микровълнова. Значи водата може да не е вода, а манджа, при това гореща. Затова питам.
А фугата, която се оставя околовръст на стаята, за да "диша" паркета с какво да я запълня. Питането ми е свързано с това, че жилището е в панелен блок и евентуален теч оттам ще наводни комшиите отдолу (вече имам опит с теч, предизвикан от некачествена връзка в моето жилище, спиране на водата в целия квартал и след пускането в 3 часа през нощта е настанала веселбата. А аз не бях там тогава и ... просто искам да се подсигуря максимално).
Последна промяна от ribnikolaevi на чет дек 03, 2009 8:46 pm, променено общо 1 път.
ribnikolaevi - майстор
Може ли да се каже, че трислойния паркет е по-подходящ от останалия, понеже има по-малки движения? А и фугата му, когато е на клик и се лепи, ми изглежда напромокаема. Така ли е?

Тема "Естествен Паркет - Масив" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: