Много интересна и все по-често дискутирана тема.
sstefanov - майстор
Имам в хола един дъбов паркет, който не е много захабен, но има фуги 1-2 мм и се е напълнил с прах и боклуци. Има ли смисъл да го пренареждам преди цикленето и лакирането, за да се изчисти боклука?
Имате ли препоръки за някоя фирма за циклене и лакиране?
Spokoiniq - майстор
Предполагам е рибена кост, могат да ти го причукат да оберат фугата, а можеш и ти с лист механична ножовка, но не си заслужава за някой лев на квадрат гъзенето.Иди в магазина на Миланов на Оборище да ти препоръча майстор, че по обява ще видиш дъбови дунавски вълни в стаята :lol:
begemot1 - специалист
Или циклене и фугиране преди лакиране.Това с причукването, ако е някой калпазанин ще ти го нарани много
Причукването не е за всеки
лично мнение
sstefanov - майстор
Аз главно се интересувам от прахоляка и боклуците под паркета, не от фугите.
nasco2 - специалист
Ако има много боклуци няма да може да се причука, Ако мърда не трябва и да го фугираш тъй като фугата ще изпадне. Най - добре е пренареждане с лепене циклене, фугиране и лакиране. Щом е отворил толкова голями фуги според мен се е разсъхнал и съответно деформирал, при този вариант пренареждането отново на рибена кост не е препоръчително, най - често се практикува редене на право тип дюшаме. При такова редене и да е леко деформиран паркета не е фатално.
crez - майстор
Аз имах същия проблем. Беше мазан,лакиран както е бил с фугите, абе мазало, като удариш по пода се вдигаха облаци прах. Беше нареден "рибена кост", махнах го всичкия. С остро длето изчистих нута и перото на всяко парче (изгърбване яко). Беше накован върху 4/4 гредички с пълнеж сгуробетон, но много рехав. Направих една тънка замазка с теракол за запечатване и послах отгоре велпапе. Наредих паркета по т.н "италиянска шарка", тръгваш с цяло парче, втория ред устореден на първия започва с 2/3 парче, третия ред с 1/2 парче и след това се редуват. Изциклих и лакирах 3 ръце с реактивен лак, 10 г. не е мръднал, чистя го с парочистачката. При пренареждането не ми стигна около 1 м2. Ако ще го нареждаш пак рибена кост трябва да сортираш левите и десните паркетчета.

Тема "Да пренареждам ли паркета?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: