• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
donio_1 - специалист
хрумна ми една идея,даите съвет как да я реализирам и дали ще работи.имаме парно в блока но аз съм махнал радиаторите и сега я карам само на тръби.затворил съм тръбите в шахти от гипсокартон,и съм оставил ревизионни решетки горе и долу,сега мисля да сложа по едно вентилаторче което да издухва принудително топлината от тръбите.та въпроса ми е следния - ще има ли ефект от цялата тая работа/в смисъл дали ще е оправдан разхода на енергия,спрямо излъчваната топлина/,и може ли да се постигне желания ефект с вентилатор от компютър/шахтите са с размер в/ш/д-2.4м/0.3м/0.2м/.
очаквам да чуя предложенията ви,и ще съм благодарен за помоща..
Любо - специалист
ще има .при мен до преди 2 години съседа отдолу имаше камина и като запалеше целия комин ставаше топъл/почти горещ 40 градуса съм мерил на стената/та поради това сложих алуминиеви профили вертикално от земята до 160 см височина. декоративни които имаха равно дъно около 6 см/нещо подобно на пвс каналите на кабели/които хванах с много дълги метални дюбели да могат да поемат топлото от стените.после сложих долу една турбинка от компютар която с един термо датчик почваше да работи при 30 градуса и си беше рай у нас.но уви съседа мина на климатици
:((((((((((((((((((((((
така че не се чуди а го прави
ditronix - специалист
Има две положения-вентилаторите да са 12 или 220V.220 волтовите обаче са шумни-според мен.Докато за 12 волтовите трябва изправител поне,добре е да има и стабилизатор.Сещам се за един вариант,който ще е идеален,но може би по-труден за осъществяване-турбинни вентилатори от стари копирни апарати-на 220 V,с голям дебит и сравнително безшумни!Ако има от къде да се снабдиш с такива-веднага си решаваш проблема!
Justy - майстор
Пенсионерите отдавна наслагаха гирлянди от капачки за буркани долепени до тръбите. Всяко увеличаване на площта на топлоотдаване си е чист кяр, независимо дали обдухваш принудително или не. Така или иначе тази топлина ти я смятат :wink:
Iliev Labs - специалист
Като студент изкарах няколко месеца в една таванска стая в кооперация. През стаичката минаваше около 5 метра тръба, явно за разширителен съд на парно. Някой преди мен, беше навил медна тел по цялата дължина :wink: .

При теб вече е затворено, просто сложи някакъв вентилатор, който ти е под ръка и мери горе и долу темперетурата. Ако си доволен от резултата купуваи вентилатори. 220 волтов, като тези от компютрите, но доста по-голям, гледах за 14 лева.
donio_1 - специалист
ditronix
имаш ли представа дали вентилатор от компютър може да бъде захранен от трансформатор за лунички/12v/
Trifun - специалист
Може, само трябва да изправиш напрежението - трансформатора вади променливо напрежение, а на компютърния вентилатор му трябва изправено. Една Гретц схема (4 диода) и си готов.
Любо - специалист
едно обикновенно адапторче с консумация която е достатъчна да захрани ком.вентилатор е по добре.има турбинки вентилатори за компютри.аз моя го загранвах с регулиращ адаптер защото на 12 волта ми шумеше повечко и го карах на 4.5 волта
С 2 леви - специалист
Крадеш от съседите си!
ArturDent - Почти Безобиден
Колеги, защо давате идеи за неща, за които нямата представа?
Вентилаторите за компютрите са на 12V, има и малко излкючения като вентилатори на видео карти или процесори на 5V. Пише го на самия вентилатор.
Какви са тия 220 V?

donio_1: Ако си решил да си сложиш вентилатори от компюрър - купи си едно рециклирано захранване за компютър и от него можеш да захраниш поне 10 вентилатора.
Да рециклирано е по добре, защото то вече е изгоряло веднъж, и китайските компоненти са подменени с по-качествени. Ще ти струва около 15 лв. и можеш да го намериш във всяка фирма занимаваща се с хардуер.
  • 1
  • 2

Тема "вентилатор от компютър" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: