Всичко за дърводелството
kiroetuk - специалист
Здравеите имам едно питане за беседка
въпросът ми е следния имам схема на беседка изградена от дървени трупи но аз искам да я направя от греди но незная какъв вид материал и с какви размери да бъдат те тоест (8х8 ; 10х10 ....) или нещо такова.
прилагам снимки и схема на беседка

PS: Смятам да направя покрива от битомни керемиди затова имаите в предвит като предлагате материал

Предварително благодаря

Прикачен файл

besedka 1.JPG
besedka 1.JPG (44.38 KиБ) Видяна 11098 пъти

Прикачен файл

besedka2.JPG
besedka2.JPG (35.2 KиБ) Видяна 11098 пъти

Прикачен файл

besedka3.JPG
besedka3.JPG (42.18 KиБ) Видяна 11098 пъти

Прикачен файл

besedka4.JPG
besedka4.JPG (52.39 KиБ) Видяна 11098 пъти

Прикачен файл

besedka5.JPG
besedka5.JPG (9.95 KиБ) Видяна 11098 пъти
ZEDYCUS - майстор
Колега, 4-те колони и водоравните греди е добре да са от чамов материал 10см х10см,а покривната консрукция може да бъде и от 10 х 6 греди като ги слагаш на тясната страна,става и с 8 х8см.Виж тук в тази тема моята беседка е с размер 3м на 3,5м, вертикалните греди и водоравните са ми по 8 на 8см. По лесен вариант е с четирискатен покрив по малко напасвания на ъгли ще имаш.Но както ти харесва.На това разстояние 3,5 е добре да сложиш още една греда отдолу по средата иначе има вероятност да провисне от тежеста на гредите на покрива.Като основа за битумните керемиди може да вземеш ОСБ 16мм или дъски от 2 см дебелина.Имай предвид че ОСБ ако е по тънко има вероятност да провисне ,става много грозно.
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... c&start=30
kiroetuk - специалист
Благодаря за отговора но имам още едно питане ако сменя размера да речем с 4 на 3 дебилината на гредите ще се запази ли и според вас основните греди колко трябва да ги вкопая в земята и трябва ли да се обработят с нещо за да са по-дългоздрави :? (принципно си мислих да ги потопя в битомен грунд)
ZEDYCUS - майстор
Дебелината на гредите ще се запази , но тогава задължително пусни поне 6 колони .Гредите не ги вкопавай с каквото и да ги обработиш ще изгният.Най добре е да циментираш в основата някакви железни кутии с заварени мустаци за здравина 10 на 10см и да вкараш колоните вътре в тях , на моята аз ги набих в кутията в която налях отработено масло за всеки случай.Иначе на цялата ми основа гредите са намазани също с отработено масло смесено с нафта.
kiroetuk - специалист
А защо дървения материал се намазва със смес от изгоряло масло и нафта безира не върши ли работа или тази смес е по добра????
И има ли значение изгорялото масло от дизелов или бензинов агрегат да е, според мене дизеловото няма ли да оцвети материала???? :?
ZEDYCUS - майстор
kiroetuk
А защо дървения материал се намазва със смес от изгоряло масло и нафта безира не върши ли работа или тази смес е по добра????
И има ли значение изгорялото масло от дизелов или бензинов агрегат да е, според мене дизеловото няма ли да оцвети материала????
Масло се маже да не гние ,а нафтата попива по навътре и е отровна ,убива дървоядите ,така ми казаха местни майстори на покриви в Родопите.Аз лично мазах със сместа нафта и масло ,само основата на беседката, където е изложена повече на пряк дъжд.Пейките,оградата,масата и покрива съм ги мазал само с яхтен лак две ръце.А че маслото от дизела било черно ,няма проблем след време от слънцето избелява.И при мен избеля след две години :?

Тема "Питане за Беседка" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: