Блажна боя, лакиране, боядисване с латекс, тапети и всичко полезно за вашия дом или предстоящ ремонт. А ако търсите изпълнители, разгледайте препоръчани майстори и фирми за боядисване с латекс.
Тани - модератор
Емералд, дай ми определение за по-прозрачен цвят на непрозрачна стена , че нещо не мога да разбера какви ми ги приказваш! Определено говорим за нещо различно! Да нямаш предвид предварително боядисване на цялата стена с единия цвят и след това корекция с другия чрез регулиране на прозрачността му?
Emerald - модератор
Тани, не мога да ти го възпроизведа. Говоря за разлика в наситеността (плътността) на цвета. Гледай "Искрено и лично" и забележи прехода в "прозрачност" на шарката. :? Не е просто изсветляване.
Sav4ev - специалист
Мисля, че част от отговора е в тази тема и в цитираните там линкове.
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=3089

Материалът, който споменавам, се нарича Скъмбъл Глейз (СГ) и представлява акрилна прозрачна /след изсъхване/ емулсия.
Смесва се с оцветен латекс, обикновено в съотношение 1:1 и на цялата се добавя около 30% вода. Стената се боядисва в основния цвят, а после с приготвената от СГ и латекс смес се забочва преливане в желаната посока, като колкото повече СГ нанасяш, цвета е по-плътен и обратно. Обикновено се работи на няколко слоя, като първия е най-обширен, но и най-прозиращ, апосле следващите намаляват по площ и нарастват по интензитет.
Има вариант да прелееш и два /или повече/ контрастни цвята, но тогава мешду слоевете изчакваш пълното изсъхване на СГ, иначе се получава сивкавонеопределен тон където е застъпването. Когато се работи с хармонични нюанси може да не се чака изсъхването на първия цвят, дори става по-добре ако се прелеят . Границите на сливане е добре леко да се тушират с много мека четка /най-добре от язовец - има няма 250лв./ или с естествен сюнгер - тогава става "коралово" преливане.
СГ - откъде? - да не правя реклама - ако те интересува пиши на лични :wink:
Emerald - модератор
Супер си Савчев! Знаех си аз, че има някаква тънкост. :-D Слушай, сега се загледах отново (добре че гледам на запис и си го стопирам където трябва, че снимки на студиото няма никъде) и освен разлика в плътността на цвета друга няма. Т.е. абсолютно съм сигурна вече че не става въпрос за смесване с бяло.
Решила съм аз да декорирам едната стена по такъв начин, обаче... :? Замислих се, че такива малки количества латекс няма да намеря. :? Ами ако ползвам акрилни бои? Как ще лепнат на латекса и доколко произведението ми ще е трайно? Латекса ми е абсолютно запечатващ, миещ се и нещо ми е много съмнително доколко ще държи водна боичка. :?

Савчев, за акрилни бои се продават един куп глейзове. :? Какво ми е нужно? И защо казваш, че повече глейз- по-плътно става? Мислех, че точно обратното... :? Обясни моля те каква му е функцията!

И още...кажи си моля те мнението, с какво да направя очертанията на линиите така че да не личи! :? Голяма чуденка му се чудя...Леко с моливче? Има едни изчезващи...какво ще кажеш? Или бял молив по белия латекс? А дали ще го открия после? :lol: А може би директно с лепящата се лента? По стени още не бях рисувала- на теория е много лесно, докато не решиш сам да го правиш. :lol:
leonardo_vd - модератор
Не са ли малко досадни тези :? :? :? :? :-D :-D :-D :-D :-D :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :razz: :razz: :razz: :razz:

Може би не само мен ме дразни прекалената им употреба
Emerald - модератор
Кое бе леонардо те дразни? :?
Тани - модератор
Aз все пак не разбрах , ти преливащи ли ги искаш или с резки граници между отделните тонове?
Emerald - модератор
Тани написа:
Aз все пак не разбрах , ти преливащи ли ги искаш или с резки граници между отделните тонове?
Тани, аз няма да мога да ти го обясня и да го разбереш ако не си го видял. Там няма преливане от цвят в цвят за редки изключения. Има преливане от по-наситено към бледо и прозрачно. Има също така интересна "плетка" -подмушване на цят под друг и прескачането му отгоре. Като долния "прозира" и в това място става интересен ефект на преливане. :?
bisplus - специалист
Здравей Emerald! Сега май разбрах за какво говориш, дори мислех да пусна спецялна тема за това! Значи има спецялни бои чрез които се постига така наречения Spirit ефект, може да се правят чрез смесване на различни цветове или различни нюанси на същите. Първо се полага основния цвят на цялата стена(например тъмно синьо) и след изсъхване се полага "ефекта" (например светло синьо)който зависи от това с което се полага се получават крайните резолтати! :) :) :) За по ясна представа виж тук
http://www.deko-professional.bg/spirit.php
а ако снещомога да помогна питай :) :) :)
bisplus - специалист
И още нещо, можеш да ги намериш в магазините на Оргахим. Цената е около 30лв за литър(зависи от цвета, колкото по-червен толкова по скъп..давам за пример този цвят защото е от най-скъпите) като с това колечество може да се покрие около 15кв.м.

Тема "Преливане на цвета на латекса?" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: