Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Милен - майстор
Другата схема с автотрансформатор предполагам е за халогенки на 12V и от там си се заблудил. А тази си е стандартната схема на свързване при нея вариантите са само с и без кондензатора. Тази картинка е от сайта на Електростарт Вършец http://www.electrostart.com/home.php

Явно има проблем някъде, нищо че телата са фабрично окомплектовани. Липсата на кондензатор намалява възможните заподозрени :)
Проблема може да е и в трите елемента лампа, дросел и запалка.
С мерене на ток и/или напрежение можеш да разсееш съмненията за дефект в дросела. Тока на 70W металхалогенна лампа според линка е 1А. Проблеми с лампите и запалките май могат да се открият само с замяна и на принципа проба грешка.

По нагоре говорише за някакви китайски лампи които си ги заменил с Philips. Тука възниква въпроса италианските тела оригинално са със китайски лампи :? или са слагани при изгарянето на оригиналните. Запалките качествени ли са.
Майкъл - помощник
Телата пристигнаха в кашони, а лампите са купувани допълнително.
Ето ви и данните за дросела и запалката:

Дросел TOUVE SODIUM LAMPS
INDUCTIVE BALLAST
NG 150Z/ 150 Вт

Запалка 2R NCD 70/400 Вт
lubomirlz - специалист
Дросела не трябва ли да е 70 ватов :? 150 ватовия няма ли да пропуска по-голям ток.
stefan_gb - специалист
Защо ми излиза преведено "SODIUM" като "натрии" ..... и то 150W
Милен - майстор
И аз съм за дросела.

SODIUM LAMP наистина е натриева лампа. :) виж преводача на Google

Понеже китайците от TOUVE не дават тока като параметър http://www.chinagangfeng.com/chanpin_su ... 557&pid=11 пак ще ти дам за ориентировъчен пример българските баласти:
натриеви лампи http://www.electrostart.com/page.php?16
металхалогенни лампи http://www.electrostart.com/page.php?15

За лампа 70W тока е 1.00А а при 150W е 1.80А На тия българските тока е еднакъв и за натриевите и металхалогенните, което ме навежда на мисълта че можеби са взимозаменяеми. Но като и сложиш баласт от по голяма лампа и променяш режима на работа и е нормално да дават фира. Мисля че ако си комплектоваш дросела и лампите с еднаква мощност ще си решиш проблема.

Къде ги намерихте тези качествени италиански тела с китайски дросели :)

Колкото до запалката от надписа ми се струва че е универсална от 70 до 400W и не би трябвало да дава проблеми. Интерсно по данните които даваш не се открива нищо за нея.
Майкъл - помощник
Телата са купувани някъде от Пловдив. Не съм участвал и не съм питал. Колкото до запалката и аз за първи път виждам такава- големината и формата и са като на пусков кондензатор 2 микроф. за монофазен двигател. Не съм предполагал, че дросел с по-голяма мощност може да създава проблеми на лампа с по-малка такава, но в интерес на истината съм го правил при натриеви лампи и не съм имал проблем.
moimoimoi - майстор
:lol: значи
1 - купили сте си тела за натриеви лампи 150 вата
2 - понеже цокъла е стандартен вие слагате метал халогенни крушки
3 - обаче слагате 70 вата металхалоген на 150 вата дросел
4- на някой да не му е ясно защо горят крушките още? :-D

я вземи виж тия дето не изгарят с какъв дросел са че може и 70 вата да е
Майкъл - помощник
Приемам напълно иронията ти, приятелю! Но нали съвсем нормално е, когато вземеш нещо ново/ и на кашона пише, че е осветително тяло за метал халогенна лампа/ да почнеш да го експлоатираш, без основно да разучаваш устройството му. Като германеца, на който като му подарили гайда, веднага я разпорил, за да види устройството и.
С най-добри пожелания: Майкъл
Милен - майстор
Според мен проблема е само в по-малката лампа, а това че дросела е за натриева а на кашона пише за металхалогенна не е толкова фатално. И на двата вида параметъра ток е еднакъв за 150W е 1.80А
Разминаването на писано на кашона и съдържанието може да е показател за качеството още повече че част от съдържанието е с китайски произход.

Ако не ти е проблем качеството на излъчваната светлина може на изгорелите лампи да си слагаш натриеви (за каквито е дросела) само ще трябва предполагам да се смени фасунката. На натриевата трайноста е поне три пъти по голяма в сравнение с 6000 часа на металхалогенката с кварцова горелка.
Майкъл - помощник
Разбрано! Благодаря на всички за участието при обсъждане на проблема! :)

Тема "Проблем с осветителни тела" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: