• 1
  • 2
Блажна боя, лакиране, боядисване с латекс, тапети и всичко полезно за вашия дом или предстоящ ремонт. А ако търсите изпълнители, разгледайте препоръчани майстори и фирми за боядисване с латекс.
Здравейте,

много се зарадвах да открия този сайт и всички професионалисти, които споделят своя опит в него. Моите поздравления. :)
Ето какво искам да ви попитам:
Имам шест врати от шперплат като тази на снимката (само едната е със стъкло), като нито вратите, нито касите са боядисвани. В момента изглеждат доста зле и бих искал да ме посъветвате с какво да ги обработя за да добият приличен вид. Дали с боя някаква, дали с фолио да се мъча да ги облепям, или пък с някакви лакове.

Мисля си, че с фолио няма да стане много добре, тъй като самите каси са наковани с пирони за стените и предполагам, че ще си личи под фолиото.

Много ще съм благодарен на всякакви съвети.

Прикачен файл

vrata.jpg
vrata.jpg (55.97 KиБ) Видяна 15406 пъти
velsi - Почетен майстор
Може да стане с фолио, но играчката е много голяма. И най-малката неравност трябва да се китоса, а всичко стърчащо да се изпили и изшкури, включително и пироните. Фолиото е тънко и действително ще си личи. Ако тоя шперплат има някакъв дървесен рисунък и ти искаш да го запазиш пробвай с лак. Ако не, тогава с боя. Всичко зависи от това какъв ефект търсиш и какъв е крайния резултат, който искаш да постигнеш.
Ясно е, че отивам на варианта боя.
А може ли да ме посъветваш каква боя да използвам и трябва ли да подготвя повърхността с някакъв грунд преди боята или нещо друго?
velsi - Почетен майстор
Да ти кажа честно аз от грундове не разбирам и никога не ползвам такива. Ефекта от грундиране ще е само може би по-малък разход на боя. По-скоро бих китосал тук-там, защото и след боядисване по-големите неравности си личат и става грозно. Мисля, че за една интериорна врата повече подхожда матова боя, гланца не винаги стои добре. Иначе можеш да използваш всякаква боя: от обикновена алкидна до качествен автоемайллак.
моите врати им залепих отгоре фурнир станаха много добре.Фурнира го лакирах с цветен лак и така,залепих за вратата с хелметекс.
Emerald - модератор
За да получиш добър резултат с боядисване, да знаеш, че абсолютно гладка повърхност е задължителна. Значи, всичко това което се страхуваш, че ще се вижда под фолио, ще се вижда и под боя.

barmance, покажи своя врата с фурнир!
evdoki - специалист
Само аз ли, или това е фазер- не шпертплат :?
Sav4ev - специалист
Когато ще се боядисват /не лакират/ дървени, шпервани и т.н.т повърхности е много по практично да се нанесат един или два слоя праймър на водна основа, а при липса на такъв - неразреден матов латекс. Може да звучи странно, но тази технология се прилага в Англия от време оно, а аз изглючително успешно я ползвам от 1998 насам. Предимсвата са че много по-добре запълва порите на дървото и фурнира и след междинен шлайф и ХУБАВА боя, вратите и др. стават като произведени в мебелен цех.
Обръщам ти внимание преди блажната боя да китосаш дефектите и добре да шлайфаш, защото дървото "настръхва". Ако искаш да направиш ослепителен гланц /лично аз не си падам по него но ..../, по-добре е първата ръка да използваш или матова блажна боя в същия или близък цвят, или специален ъндъркоут - Levis, Dulux - може и други марки да имат , но аз не се сещам в момента. По-елегантно и модерно на интериорни врати стои мат или сатен, като съм използвал и не само алкидни бои - последните години се появиха сатен и гланц на водна основа, специално за дърво. Имай в предвид обаче, че гланца на водна основа никога не става толкова "огледален" като истинския емайллак.
Emerald - модератор
Интересно! За пръв път чувам за запълване на фугите на дървото с боя на водна основа. Савчев, може ли да полюбопитствам с какво се занимаваш и от къде толкова интересни познания за боядисването? :roll:

А китосването след водната основа ли? :?
Sav4ev - специалист
Не фугите, а порите споменавам. Ако има груби дефекти ги запълвам преди праймъра, но някои леки дефекти се появяват чак след първия слой прамър - зъпълвам ги тогава.
За познанията - писал съм ти на лични по-подробно
  • 1
  • 2

Тема "Врати (шперплат). С какво да ги обработя?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: