• 1
  • 2
Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
neillmakoli - специалист
Привет, преди година правихме ремонт в банята и скрихме тръбите на парното с ГК.
Понеже тръбите са топли и се усеща дори през обшивката се питам дали има смисъл да сложа една решетка на нея горе преди тавана+ вентилаторче от компютър което да изкарва топлия въздух от тръбите вътре в банята.
Интересува ме дали ще има ефект при условие че долу не се прави отвор които да вкарва студения въздух да минава нагоре, да се затопля и да излиза през решетката?
Мерси предварително за отговорите.

П.П.Извинявам се ако има друга такава тема но не намерих .
nnikbg - специалист
Здр. без отвор от долната страна няма да има какво да изкарва вентилатора и ефекта ще е НУЛА. Ако направиш отвор, ефекта ще е > от НУЛА ама колко не знам.
sspoko - специалист
Колегата е прав отвори долу и горе.
ZMeyGorianin - майстор
Това с вентилатора от компютър го пробвах съвсем примитивно върху лира за димни газове след котела каквато се продава по железариите и ефекта е чуствителен! Сега смятам да подобря конструкцията като затворя лирата с нещо. Сложих два вентилатора от изгорели захранвания на комп. свързани паралелно за адаптер 12В. Температурата преди тях е 20 гр., а след-48 гр. на растояние 0.5 м.
chapara - майстор
Със два отвора долу и горе,и може без вентилатор.Все пак става дума за баня ,нали.Правено е ,с красиви декоративни решетки,които не дават възможност да прониква вода.Но поне 20/20 см. :roll:
neillmakoli - специалист
Знам че е по-добре с отвор долу да поема въздух но не ми се иска да режа плочките+ГК.
Вентилаторчето искам да го сложа и за да може да изсушава все пак малко влагата по стените освен задачата му да изкарва топлината.
И все пак ако реша да режа плочките за направата на отвор ф120(за долният отвор) какво бихте ми предложили като инструмент?
zmeios - специалист
neillmakoli написа:
какво бихте ми предложили като инструмент?
Предлагаме ти да си купиш декоративна решетка (и за горе и за долу), продават ги в железариите, струват колкото два сандвича. Така проблема 'с какво да изрежа плочките' ще се реши от само себе си, защото и назъбено да ги изрежеш, пак няма да се вижда.

Само гледай материала да е водоустойчив - или алуминий, или нещо пластмасово. Тия тенекиените дето са 'емайлирани' отгоре ще се 'раземайлират' на петото къпане :(

Иначе, именно вентилаторче 12 волта 0.15 ампера и аз имам на една импровизирана венти-печка :) в главната баня, работи безупречно. При това не циркулира вътрешен въздух, а вкарва от друго помещение, като го минава през реотан. (нещо като домашно направен калорифер в стената си представи)
sspoko - специалист
Без циркулация на въздуха нищо няма да направиш.
neillmakoli - специалист
Е ясно че ще е декоративна решетка пластмасова.
Питането ми е дали боркорона или някакъв друг инструмент режещ по периферията би отрязал плочките на гипскартона?
Иначе има и вариант с флекс ама ще се дигне егати и пушилката :x
chapara - майстор
Колега не разбирам идеята и желанието ти за кръгъл отвор :?: Направи го квадратен.Мисля ,че няма да минеш без флекс,но гледай да е такъв с променящи се обороти,та на по ниски по малко прах.И пак задължително два отвора,та дори и без вентилатор.Успех :wink:
  • 1
  • 2

Тема "Отопление от тръбите в банята" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: