Най - вълнуващия въпрос зимно време.
wasko_bg - помощник
Имам изградено локално водно отопление в апартамента, в който живея, но според мен имам много топлозагуби при отоплението му. Системата работи термосифонно/отворена/ като котелът ми е в мазето, а аз отоплявам 4 етаж. С цел подобряване на топлоотдаването на радиаторите и намаляване на горивото необходимо за преодоляване на височината във водния стълб искам да поставя помпа за принудителна циркулация на водата в системата, но водния стълб е около 13-14 м. Трябва да преодолея цялата височина с помпата и да осъществя циркулацията или трябва да преодолея само височината между двете води само на етажа понеже в напорната и смукателната част на помпата имам относително равно налягане. Захранващите тръби са с размер 1 1/4. Не съм хидравлик но искам и да разбера бих ли могъл да ползвам например помпа Wilo Star RS 30/6? Необходимо ли е да монтирам помпата на байпасна връзка, при положение, че тя е отворена/помпата/ и при евентуално спиране на тока водата ще продължи да циркулира през нея? :?
kretio74 - специалист
Здрасти при бащата беше горе долу същата история само че 8-9 метра сложихме точно същия модел ВИЛО помпа и ефекта е доста добър. монтирахме я на студената вода непосредствено до котела като в последствие я направихме на байпас щото като няма ток или е изключена водата циркулира значително по бавно през нея но все пак циркулира достатъчно. един съвет. Търси си хубава помпа не се скъпи за 50-60 лв.
Успех!!! :cool:
wasko_bg - помощник
Благодаря за подкрепата, но все пак дали ще проработи или в най лошия случай помпата ще кавитира?
sian - специалист
wasko_bg написа:
Имам изградено локално водно отопление в апартамента, в който живея, но според мен имам много топлозагуби при отоплението му. Системата работи термосифонно/отворена/ като котелът ми е в мазето, а аз отоплявам 4 етаж. С цел подобряване на топлоотдаването на радиаторите и намаляване на горивото необходимо за преодоляване на височината във водния стълб искам да поставя помпа за принудителна циркулация на водата в системата, но водния стълб е около 13-14 м. Трябва да преодолея цялата височина с помпата и да осъществя циркулацията или трябва да преодолея само височината между двете води само на етажа понеже в напорната и смукателната част на помпата имам относително равно налягане. Захранващите тръби са с размер 1 1/4. Не съм хидравлик но искам и да разбера бих ли могъл да ползвам например помпа Wilo Star RS 30/6? Необходимо ли е да монтирам помпата на байпасна връзка, при положение, че тя е отворена/помпата/ и при евентуално спиране на тока водата ще продължи да циркулира през нея? :?
Здравей при мен системата беше гравитачна, сложих помпа.Според мен не може да се говори за икономия на гориво.Ако желаеш пробвай,
да усложниш системата.....
Antonii - майстор
Неразбрах защо реши, че като сложиш помпа ще пестиш гориво?!
Лично моя съвет е щом ти работи отоплението да не пипаш нищо, освен ако не му правиш основен ремонт и не си решил да минеш от естествена към принудителна циркулация.
vanko68 - специалист
wasko_bg-Това,което си писал за преодоляването на височината всъщност изобщо не е така. Не се ли сещаш,че колкото ти е "зора" с качването нагоре,толкова ти е "далаверата" при слизането надолу. Даже и повече,защото охладената вода е по-тежка(по-плътна) и образно казано "дърпа" целия поток на водата. Нали точно това е термосифонния принцип ...И колкото повече е разликата по височина,толкова по-добре за тази система.
filmatoplo - майстор
Сложи помпа с холендри 1 1/4 направо на тръбата , мотора може да е 4 или 6 .Ако ти се играе направи и байпас , като на хоризонталата му сложи клапа без пружина . :wink:
2v6 - майстор
wasko_bg написа:
Имам изградено локално водно отопление в апартамента, в който живея, но според мен имам много топлозагуби при отоплението му. Системата работи термосифонно/отворена/ като котелът ми е в мазето, а аз отоплявам 4 етаж. С цел подобряване на топлоотдаването на радиаторите и намаляване на горивото необходимо за преодоляване на височината във водния стълб искам да поставя помпа за принудителна циркулация на водата в системата...
Как разбра че имаш загуби на гориво за преодоляване на височината :?
Стандартния режим на котела е 90/70 градуса. При теб какъв е?
Ако разликата в температурата на котела изход/вход е по-малка от 20 градуса системата ти работи перфектно.
wasko_bg - помощник
За antonii и 2v6-за да се изкачи топлата вода на етажа ми е неободимо повече гориво, което да увеличи кинетичната енергия на молекулите на водата, а също така и повече време за да "обърне" течността на системата. В случая трябва да "надувам" яко котела докато достигна в работен режим. Помпата ще осигури циркулация на водата с по-малко разходи и по-бързо затопляне и топлоотдаване на отоплителните тела в апартамента. Работната температура на котела е 80-90 градуса, а разликата топла-студена вода е до 20 градуса.

Та питанката ми беше за помпата :!: Ще се получи ли с този модел помпа и някой от вас правил ли е подобно нещо при такъв воден стълб.
filmatoplo - майстор
Слагай помпата ефекта е поразителен . :wink:

Тема "Помощ за избор на помпа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: