• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
ELEMENTAL - специалист
А и още нещо.Схемата е от МК бр.2/2000г.Определено е малко авангардно решение за управление на луминсцентна лампа . НЕ парадирам, че схемата работи по простата причина, че не ми се е налагало да я реализирам до момента.
Тани - модератор
Много странна схема! Според моите теоретични и практически познания , ако шунтираме при запалване на луминисцентната лампа изводите на устройството заградено в контура лампата ще светне и след това можем да махнем шунта и лампата ще си свети. Винаги съм си мислил , че каквото и да правим с тези изводи след като веднъж лампата е светнала няма никакво значение за процеса и на работа,Единственото , което можем да направим е да изгорим нажежаемите жички в двата края на лампата. Моля някое ако експериментира със схемата да сподели резултатите!
ELEMENTAL - специалист
Схемата периодично дава накъсо катодите(изводите) на лампата.При това положение разряда в лампата се преустановява докато триака не се запуши,но същевременно през отоплението на катодите ток тече и лампата се запалва веднага след като се запуши гореспоменатия триак.
Друг е въпроса до каква степен би могла да се затъмни лампата без да изгорят нажежаемите жички на катодите на лампата.
ELEMENTAL - специалист
Автора не е опоменал вида на луминисцентната лампа, ама ако е лум. лампа със студен катод то регулирането е още по-лесно.Използва се един
генератор на правоъг. импулси с регулируем коефициент на запълване и един траф и толкоз :-D
dimitar2s - специалист
До колкото знам управлението на луминисцентни лампи е честотно и намира приложение при обекти в които се цели постигането на еднаква осветеност през цялото работно време, независимо от постъпващата светлина през прозорците. Предлага се като фабрично решение от по-големите фирми, но на твърде солени цени.
Ако се цели декоративен или рекламен ефект, мисля че решенията със светодиоди вече могат успешно да конкурират луминисцентните като дават значително по широки възмойности и за цветови ефекти
ELEMENTAL - специалист
За целите на рекламата да, ама за битово осветление луминсцентните лампи и тези с нажежаема жичка са си най-добрият компромис между цена/светлинен добив.
Определено в последните години се започна произвеждането на все по-мощни и по-мощни светодиоди, ама ще мине време докато се появят светодиоди ставащи за битово осветление.В смисъл такъв, че и сега има мощни диоди( до 5 вата) ама цените им са в десетки пъти по-високи от тези на другите видове лампи.
Автора на темата конкретно пита за регулиране на луминсцентни лампи, така, че ако никой няма идея за конкретно схемно решение- по-добре да не се спами темата.
Justy - майстор
Схемата представлява електронен регулируем стартер. Групата П1, Р1, С1, С2 определя ъгъла на фазова отсечка - т.е. тази част от полупериода, през която симистора е отпушен и лампата свети. За бормашина съм сигурен че ще работи - за луминесцентна лампа - трябва да се пробва / тук се слага аватара на Велси / :lol:
  • 1
  • 2

Тема "РЕГУЛИАРАНЕ НА ЛАМПИ" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: