Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Trifun - специалист
Тани, недей да пробваш, моля теееее !
Ще ми е мъчно без теб тук ... :sad: :sad: :sad:
Тани - модератор
Е няма да ми е за първи път ! Ние сме си приятели с тока , като ме хване обикновено ме пуска!Преди години за два дни четири пъти ме прасна , но така и на изключих предпазителя докато вързвах ключове и контакти!

Никой от тези които ме познават , не би се учудил ако пробвам и с ваната! Може да питате Леонардо! Но интересно ми е на теория какво би станало? Не ме карайте да експериментирам! :-D :-D
ivtabov - специалист
Хубаво е когато правиш този експеримент да си с диеликтрични боти на краката.Така обаче няма да усетиш тръпката.

Сега по темата.
Ivoru, сложи си диелектричните муфички. Те са дадени, защото е абсолютно противопоказно бойлера да се заземява към водопровода/ако е метален/Може да стане разкъсване на веригата при холендрите при евентуална утечка и да изпечеш някой. Съветвам те да си заземиш бойлера/но не към водопровода/, независимо че е занулен.
Trifun - специалист
ivtabov написа:
... защото е абсолютно противопоказно бойлера да се заземява към водопровода/ако е метален/ ...
Мии ... то ... ако водопровода е неметален, ще бъде ебати и "заземяването" :razz: :-D :-D

И ... къде ги четете тия работи, не знам !

Досега, като ги нямаше тия муфички, колко "изпържени" хора има ???
Нужно ли е пак да цитираме прословутата Наредба № 3, където се казва :
Чл. 156. (1) За заземяване на електрическите уредби се използват изкуствени и естествени заземители.

(2) Когато естествените заземители осигуряват съпротивлението на заземителното устройство или допирното напрежение в допустимите стойности и е осигурена нормираната стойност за напрежението на заземителното устройство и допустимата плътност на тока в естествените заземители, не е задължително да се използват изкуствени заземители в уредбите с напрежение до 1000 V.
Чл. 162. (1) За естествени заземители се използват:

1. положени в земята водопроводни и други метални тръбопроводи, с изключение на тръбопроводите за горими течности, горими или взривоопасни газове, а също и тръбопроводите, покрити с изолация за защита от корозия;


А по въпроса с ваната ... @Тани, ето какво мисля аз :
Водата си има някакво съпротивление, и през нея ще протече ток. Силата на този ток ще е еднаква за цялото количество вода. И тъй като по същество тя се явява един оголен проводник, където и да пипнеш, резултата ще е един и същ :wink:

И все пак, искрено те моля, не си прави точно такива експерименти, само за да докажеш че еди-си-кой е прав, а другият греши !
В името на живота ти, приемам че аз греша и толкова !!! :)
PEACE ! :wink:
ivtabov - специалист
То пък ще е ебати заземлението ако е и метален водопровода/ в зависимост от обекта изискването е от 4 до 10 ома съпротивление/

Друго имах в предвид.
Преди няколко години живеех на квартира в Бургас. Понеже обичам да пия вода директно от чешмата/за ужас на жена си/, прибирайки се веднъж жаден, налапах чешмата и главата ми се отмести на 20 см със засилено присъствие на звезди в областа на лявото слепоочие/ не знам защо точно на него/. След като се съвзех, взех един фазомер и пипнах чешмата - там имаше фаза. Изключих бойлера - пак фаза. Направих одит на цялата къща и установих, че на долния етаж синът на едно бабе е зазимил готварската печка към водопровода, защото ток е удрял бабето от печката, докато готви.
Пък ти иди, че вярвай на наредбите!
hygro - майстор
Тани написа:
Никой от тези които ме познават , не би се учудил ако пробвам и с ваната! Може да питате Леонардо! Но интересно ми е на теория какво би станало?
Ако пренебрегнем ширината на ваната и приемем, че много по-дълга, отколкото широка, по цялата й дължина ще има равномерно разпределение на променливотоковия потенциал от нулевия към фазовия електрод. Това означава, че на 30% от разстоянието между електродите ще отчетем 30% от напрежението.

На практика поради крайните размери на електродите и формата на ваната зависимостта ще е по-сложна, като близо до електродите линиите на еднакво напрежение ще са концентрични.
estrogen - специалист
Вие какво дискутирате някакви опити за подводно заваряне ли ако е така хората са го измислили вече :-D , а до заземяването по-доброто решение е арматура при панелките и ако не е изгнила пръчката на гръмозащитата ще стане работата.
Тани - модератор
Trifun написа:

А по въпроса с ваната ... @Тани, ето какво мисля аз :
Водата си има някакво съпротивление, и през нея ще протече ток. Силата на този ток ще е еднаква за цялото количество вода. И тъй като по същество тя се явява един оголен проводник, където и да пипнеш, резултата ще е един и същ :wink:

И все пак, искрено те моля, не си прави точно такива експерименти, само за да докажеш че еди-си-кой е прав, а другият греши !
В името на живота ти, приемам че аз греша и толкова !!! :)
PEACE ! :wink:
Trifune, Trifune, това не го очаквах от тебе! Да не правиш разлика между ток и напрежение! Веднага правя аналог с един реотан! Ако го захранваме с 220 волта тока по цялата дължина е еднакъв, но НАПРЕЖЕНИЕТО е различно ! В средата на реотана ще е точно 110 волта! И Хидро явно е на моето мнение!

И не се притеснявай! Правя много откачени неща , но само ако съм 98 % сигурен в резултата! А и няма опасност за живота при този експеримент! При токов удар мускулите се свиват, така че искам не искам ще си извадя пръста! Опасността идва , ако си потопя двете ръце на по-голямо разстояние , дори и да съм изолиран от земята ще ме перне тока от разликата в потенциалите!!
Trifun - специалист
хихихи, ти пък що реши, че не правя разлика между ток и напрежение ? :?
Правя, и то доста добре :)
За реотана си прав - точно тоя принцип се използва в сешоарите - двигателчето на вентилатора доколкото знам е на 12 V = и се захранва от спада на напрежението в част от нагревателя (през Грец-схема) :)
Исках да кажа, че тока, който ще протече през теб при всички случаи ще е НАД допустимите норми ... В крайна сметка тока е този, който убива, не напрежението, нали така ?
Може и да греша, не знам - пък и нямам намерение да ескпериментирам :wink:
Затова и няма да споря с теб - по принцип не споря за нещо, в което не съм сигурен :)
Лека нощ и ... силно се надявам утре да си пак тук - жив и здрав - и да водим ползотворни дискусии, както досега ! :)
Тани - модератор
Тока КОЙТО МИНАВА ПРЕЗ МЕН , а аз имам доста високо съпротивление , отколкото водата и затова ми трябва НАПРЕЖЕНИЕ за да минат над 30 молиампера , които да са опасни за мен! Ако хванеш изводите на електрожен , въпреки че тече стотици ампреи ток не може да те убие ,защото напрежението е ниско!

Тема "Ел.разделяне на бойлер от водопровода" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: