От мобилни телефони до цифрови камери
stefan_mil4ev - специалист
Здравейте,
някой може ли да ми даде схемичка, която когато се смрачи да ми пусне фаровете, а когато спра колата да се изгасят.
ArturDent - Почти Безобиден
Купи си фиат.
Жената имаше един. Откакто го купихме влючи фаровете и не ги е спирала. Излючваха се автоматично при изваждане на ключа от контакта. Като гом подкараш, пак се включват.
Ще ти подскажа идеята:ценер на 10в. и два подходящи резистора към инсталацията на колата, когато запалиш напрежението става 13-15 в.и върху рез. към маса пада става по-голям от 1в. Това е достатъчно за отпушване на един транзистор вкл. реле и фаровете светват. При изгасен двигател релето изключва и си тръгваш спокоен,че пак ще запалиш след време.От 2 години карам така и сигурно съм спестил X x 20лв.Успех!
новия12 - специалист
ти поне си решил проблема на жена ти с фаровете.... моита пък кара по цял ден на ръчна спирачка...предложих и няколко варианта - ПЪРВИ - да и отрежа ръчната спирачка...ВТОРИ - да и прибера ключовете за колата... ТРЕТИ - да и кача един мънгал зад нея по цял ден да гледа лампата на ръчната и да я тупа по рамота... то при всичките варианти ще ми е по евтино... ама маи това с жените е за друга тема....
popovvv - специалист
Ето една подходяща схема.Операционните усилватели са LM 311 намират се и са много евтини.Релето трябва да е за 12в и ток който може да комутира транзистора.Фототранзистора се монтира на някое от стъклата.Схемата е лесна за изпълнение но включването и в инсталацията на автомобила трябва да се направи по заводската ел. схема.Може да се използва и ИС LM324, която има четири компаратора,като се използват само два.На схемата която показвам не е дадено захранването на първия компаратор.Резистора 3, 3ком може да се замени с тример за да се зададе най подходящото време за включване.

Прикачен файл

untitled.jpg
untitled.jpg (68.26 KиБ) Видяна 21210 пъти
Благодаря за идейте, ще ми свършат работа. "Новия12", предлагам ти да рхлабиш ръчната та да не хваща, че иначе от каране на ръчна бая нерви могат да се образуват :)
В прочем какво трябва да е трансформаторето на схемата?
(съжелявам за глупавите въпроси, но съм още новак съм в тези неща)
popovvv - специалист
Тава не е трансформатор, а реле .Намоткатаму е шунтирана с диод включен в обратна посока,който при прекъсване на тока през намотката/изключване на релето/ съединява двата и края накъсо.По този начин се предпазва транзистора от високоволтовия импулс при изключване на релето.Диода задължително се включва в обратна посока защото при изключването импулса е с обратна полярност.
Отбелязвам,че местото на монтиране на фототранзистора трябва да се подбере така, че да не се осветява от фаровете на насрещно или движищисе отзад автомобили, защото ваште фарове ще се изключат.
Благодаря много за информацията, остана само да го пробвам :)
http://www.renault-bg.com/smf/index.php?topic=69141.0
това е от Рено форума. трябва да се регистрираш и тогава май се виждаше самата тема. Малко е усложнена, ама действа. аз я монтирах на Пасат 98г и бачка. успех!
ditronix - специалист
Изобщо не е усложнена,един PIC само,трябва да се програмира и е супер!LM324 не е компаратори!LM 339 е компаратори.

Тема "Автоматично включване на фаровете" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: