Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Antonini - специалист
Ще си сменям таблото с новите, че старото е с кръглите керамични предпазители.
Купил съм всичко необходимо, обаче един дребен и принципен въпрос ме вълнува. Има ли значение за правилната работа на предпазителя (от новите) от горе, или от долу е подадена фазата?
Знам, че по принцип сe подава от горе, но това налага от първия предпазител който ще е главен, да има мостче кабел кам втория предпазител, от който и да започва фазовия меден и разпределящ гребен. Ако пък реша да не използвам мостче проводник от първия главен предпазител и свържа гребена директно от него нататека, то тогава първият трябва да е поставен наопъки спрямо другите, което не е естетично. Дайте мнения кое решение е най-добро?

На тази снимка която е от този сайт на "napravisam.bg" изглежда, че всичките предпазители след първия (главния) са захранини от долу....?

Прикачен файл

eltablo9.jpg
eltablo9.jpg (68.56 KиБ) Видяна 6580 пъти
Тани - модератор
Няма никакво значение от къде ще го захраниш! Нали тока е променлив.Давай смело от където ти е най удобно!
masteradmin - майстор
Както казва Тани няма никакво значение. Фазата си е фаза. По добре внимавай как правиш моста на масите да не ти избяга някоя маса. Доста опасно е а и неможе да се хване с фазомер.
mien - специалист
Значи наистина няма значение.Само гледаи от коя страна имаш повече място за кабелите.На някои табла евро шината е по средата,там няма значение,но на други е по надолу(нагоре).При тях те саветвам да сложиш моста от по тясната страна за да се работи по лесно.Ето пример...

Прикачен файл

Image969.jpg
табло балгарско на АТРА
Image969.jpg (44.39 KиБ) Видяна 6546 пъти
Justy - майстор
Единственото правило е - в изключено положение лостчетата да сочат надолу. Това важи за всякакви прекъсвачи.
Antonini - специалист
Ясно, благодаря ви много! Аз също предполагах, че по всяка вероятност небитрябвало да има значение от каде се подава фазата, но исках да се консултирам и с вас. Още веднъж благодаря!

Тема "Смяна на главното ел. табло на апартамент" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: