Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Стефан - майстор
prinko написа:
..опиши ми пантите ....
Не е проблем, но щеше да е по добре със снимка на чертежа, с който в момента не разполагам. За да е полезен на повече хора.
Описанието е следното. Всяка панта се състои от две части - "мъжка" и "женска"/образно казано, от практиката/. Мъжката е ясна. В зависимост от предназначението, по преценка на конструктора, е желателно "мъжката" часта да е по-къса и по-дебела. Тук изключвам някои асоциации, говоря чисто технически. По-късно ще обясня.
По-важна е конструкцията на женската част. Тя представлява нещо като чаша, с глух отвор. Важното в случая е дъното да е равно, и плоскостта му да е перпендикулярна на осовата линия. Може да се изработи от стругар наведнъж, може и на два пъти, с междинно заваряване.
Дължината на мъжката и женската част зависят от предназначението. Дълбочината на женската част е равна на сумата от мъжката част + диаметъра на съчмата/броя им е задължително повече от един/, минус 2 мм/това е разстоянието, което се вижда между двете части в сглобено състояние/.
Диаметъра на мъжката и женската част също е от значение/за монтажа/.
Около мъжката част се увива латун/калибрована стомана/ с дебелина около 0,4-0,5 мм. Диаметъра на женската част е сумата от диаметъра на мъжката част, + 2 пъти дебелината на латуна.
Дано до тук да е станало ясно по конструкцията.
Най-важния момент е монтажа. Около пантата с сглобено състояние със сачмите и латуна на 4 места по дължината се завива по едно жило от меден проводник с диаметър около 2 мм. По този начин пантата се поставя в процепа между вратата и касата, и се "точкова" с електрожен в най-горната, и най-долната част. След това се заварява изборно, в зависимост от предполагаемите свивания на материала. Целта е, след заварката, и изстиването, да има движение на сглобката. Изважда се пантата, маха се латуна, поставят се нови сачми, гресира се, и сте готови. :lol:
Има и още една подробност - за външен, или вътрешен монтаж е пантата. Външен - изложена на метеорологични условия/дъжд, прах и т.н./. Вътрешен - за апартаменти. При външен монтаж - мъжката част е отдолу. И обратно/за вътрешен - отгоре/.

Малко дълго стана, но се постарах да обясня подробно цялата технология на изработка и монтаж на тези панти/моя конструкция/. И ако си мислите, че това е лесна работа, лъжете се. А ако не вярвате, пробвайте.

Успех на всички!
Последна промяна от Стефан на съб апр 07, 2007 10:41 pm, променено общо 2 пъти.
Тани - модератор
lyki идеята ти е добра . Моя хладилник е с подобни панти и е невъзможно да остане открехнат . Нека да доразвия обаче идеята , като взаимствам от хладилника. Като се отвори повече от половината вратата , тя продължава да се доотваря автоматично. Това става с двойно заостряне на пантите. При тежка врата обаче и твоя и предложената доработка от мен по-скоро ще затруднят движението на вратата.

Явно баща ми се познава от 20-25 години със Стефан , защото той явно е казал конструкцията на неговите панти на баща ми , защото вратата на вилата е правена тогава и има такива панти. Явно сега е бързал да напише поста или му изневерява паметта , защото е казал на баща ми да пробие отвор с малък диаметър на мъжката панта , за да може там да се закрепи сачмата при поставянето на вратата . :-D
Последна промяна от Тани на съб апр 07, 2007 10:03 pm, променено общо 2 пъти.
Antonini - специалист
lyki написа:
Да ти предложа начина по който направихме вратата на нашата работилница .И тя е желязна и доста тежка , но за целта колкото е по тежка е по добре. просто самата панта е малко по нестандартна.
Най напред на струга изработихме женската и удебелението на мъжката като цяло ,а щифта отделно.После получената тръбичка срязваш но не перпендикулярно а под малък ъгал. Под същия ъгал изрязваш и другата панта . Заварени към касата по подходящия начин ,така че при отваряне леко се повдига по наклона на среза ,оставена без надзор от собствената тежест се връща в изходно положение.
Долу-горе в какви градуси е ъгъла на прорязването на тантете, за да има ефект самозатварянето, и същевременно да не е пък прекалено силно?
Стефан - майстор
Тани написа:
....
Явно баща ми се познава от 20-25 години със Стефан , защото той явно е казал конструкцията на неговите панти на баща ми , защот вратата на вилата е правена тогава и има такива панти. Явно сега е бързал да напише поста или му изневерява паметта , защото е казал на баща ми да пробие отвор с малък диаметър на мъжката панта , за да може там да се закрепи сачмата при поставянето на вратата . :-D
Тани, разбрах иронията, но считам, че е неуместна, и не на място. Но мога да продължа в твоя дух, нищо не ми пречи, за да стане по-весело.
Значи, когато обяснявах на баща ти за пантите, той беше много разсеян/чоплеше си носа и се оглеждаше по мацките :? :lol: /. Казах му, че се поставя повече от една съчма:
Стефан написа:
..... + диаметъра на съчмата/броя им е задължително повече от един/, ......
а не САМО една. Защото, ако има само една съчма, поставена в някакво гнездо, триенето е "при плъзгане", и износването ще е по-голямо. Докато, при поставяне на повече от една съчма, триенето е "при търкаляне" :? Ама кой да слуша???
Отволче може да се направи, но на женската част, по осовата линия, и там да се монтира гресьорка. Но това беше другия урок.
А когато трябваше да му обясня за ексцентричните панти, и за цитираните молко по-нагоре самозатварящи се панти с леко повдигане, баща ти не се появи. Беше отишъл за риба.
Та, по тези причини ефекта е този от твоя пост :? :lol:
Последна промяна от Стефан на съб апр 07, 2007 5:20 pm, променено общо 1 път.
Trifun - специалист
/ off topic
Стефане, в правописния речник на българския книжовен език, издание IX, излязло от печат на 28.01.1981г. , думата `сачма` наистина се пише с а.
Би ли посочил откога е промяната в правописа, та вече се пише с ъ ? :roll:

P.S. Понякога е много полезно човек да ползва правописен речник като подложка за мишката си, като мене ... :wink:
Тани - модератор
Абе той още се заглежда по мацките! Какво да го правиш професионално изкривяване - инструктор човек! Грешката е моя! Казал си му и даже си му обяснил как да я закрепи питах го , защото аз не съм виждал втора сачма (това за питането - сериозно го питах) Оказа се , че наистина има и тя е набита в женската панта или по скоро пантата е нагрята , а сачмата е пусната вътре. Оказа се , че не са с един диаметър сачмите , но можело и със един да са , но тогава пантата била с два диаметъра. Като се има предвид обаче , че в нашия град си имаме лагерен завод проблема със сачмите е нулев какъвто и да е размера! При горната сглобка малко е излишно да се слага гресьорка , но ...
velsi - Почетен майстор
Абе я дайте едно чертежче на тези панти. Като ви чета обясненията май не е точно това, което съм виждал. Заинтригувах се.
Тани - модератор
Велси , не знам с каква програма да направя чертеж бързо и лесно. но ще се опитам да ти обясня на грубо за какво става въпрос! Представи си врата с вече заварени панти чиито женски панти са със глух отвор.Откачваш вратата. Слагаш две сачми в женската панта и закачваш отново вратата . Сачмите повдигат вратата и затова мериш разстоянието останало между женската и мъжката панти и отрязваш мъжката така , че разстоянието след това да остане около милиметър! Повтаряш процедурата със втората панта, като преди това махнеш сачмите от първата! Дано си разбрал какво трябва да се получи накрая!
Последна промяна от Тани на пет май 11, 2007 12:04 pm, променено общо 1 път.
velsi - Почетен майстор
Тани, разбрах идеята, но защо две съчми? Аз съм виждал такива панти, направени с една голяма съчма, почти колкото диаметъра на отвора.
Тани - модератор
Велси , става и с една сАчма (Стефане , прочети си речника и така е правилно и не си прави труда да ми отговаряш и издребняваш) и повечето ги правят така , но когато вратата е много тежка се слагат по две , за да контактуват само там където се срещат сачмите и да се намали триенето! Диаметъра на сачмите е приблизително колкото диаметъра на мъжката панта!

Тема "входна врата-размисли и страсти!!! Проф.Вучков не участва!" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: