Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
velsi - Почетен майстор
Тани, не се сърди, но тази глупост с оцветяването на грешките май ти я започна. Аз колко грешки съм поправил тихомълком из чужди мнения... Ако ги бях оцветявал като тебе досега форума да е заприличал на ученическа тетрадка.
Тани - модератор
velsi написа:
Тани, не се сърди, но тази глупост с оцветяването на грешките май ти я започна. Аз колко грешки съм поправил тихомълком из чужди мнения... Ако ги бях оцветявал като тебе досега форума да е заприличал на ученическа тетрадка.
Велси, аз ползвам червен цвят по този начин - когато искам да наблегна нещо! Вместо да използваш думичката оцветена в червено , може да се върнеш на предишната страница и да видиш кой е започнал! Ще те улесня - виж предпоследното мнение!

Когато дадох пример от същия пост , в който Стефан се заяждаше с изписването на думата "сачма" му написах
Хайде да не издребняваме толкова , а да спорим по принципни въпроси
и той се съобрази с молбата ми за което съм му благодарен!
Justy - майстор
Тема за размисъл :

Пантите, предполагам нямат някаква специална обработка - закалямане. Те за натоварени на срязване в " мъжкото ".
Сачмата е повърхностно закалена, полирана и не знам си какво още :?
Въпрос - няма ли с времето сачмата да разплеска мъжкото, да си направи гнездо и да престане да лагерува :?: Не трябва ли да се подложи някаква закалена пластина, в която да лагерува сачмата :?:
Тани - модератор
Е нали това е идеята на двете сачми! Движението ще се извършва там, където има най-малко съпротивление. В случая това е между двете сачми! Там повърхността е най-малка , полирана и закалена следователно там има най-малко триене! Допълнително презастраховане се получава , когато едната сачма е набита в женската панта, а на мъжката е пробит отвор с малък диаметър за да се увеличи площта на който ляга сачмата. Допълнителна екстра на този отвор е , че с увеличаване ха диаметъра му сачмата пропада надолу и можем да направим фино регулиране на пантите , така че да разделим натоварването между двете панти по равно!
Стефан - майстор
Ето чертеж на пантата. С още малко обяснения. Латуна е необходим само за монтажа/след това се премахва/. Възможно е женската панта да бъде цяла, и заварена/както на чертежа/. Може да се монтира и гресьорка на посоченото място. Преди заваряване на пантата е добре да се смаже леко с грес вътрешната част. Препоръчително е да се използва грес Литол24, или друга грес, неразлагаща се от водата.
Най-важен е материала за пантите. Използва се Ст3 или Ст20. В никой случай да не се използва Ст45/заварката се пука/, или неръждавейка/лесно задира/.

Прикачен файл

P4080001.JPG
P4080001.JPG (29.31 KиБ) Видяна 3015 пъти
Justy - майстор
Да при две сачми една над друга е перфектното лагеруване - в точка :)
Тани - модератор
Тук е момента да се извиня на Стефан! Определено сме говорили за различни неща ! Една картина казва повече от 10 000 думи беше казал някой! Напълно съм съгласен вече , че Стефан може да е измислил този вид панта! Мисля обаче , че предложения от мен вариант е по-лесен за изпълнение и сглобяване , а и в процеса на експлоатация ще се износва по-малко. Също така мисля , че съпротивлението е по-малко . Държа да отбележа , че схемата не съм я измислил аз или баща ми , а се ползва с години от много майстори в нашия район!
Стефан - майстор
Justy, дай и ти един чертеж, и ще ти обясня с кое не съм съгласен. Забравяш страничната сила от тежестта на вратата, + разлагащата странична сила от несъосието на мъжка и женска панта. При твоето "перфектно" лагеруване износването /страничното/ ще е повече от предложеното от мен, и ще е прогресивно във времето. Независимо от точката на контакта във вертикално направление. Помисли малко, преди да ми отговориш/ако искаш/.
Тани - модератор
Стефане, съгласен съм с тебе , но трябва да се има предвид, че в твоя случай цялата тежест пада върху сачмите, а те въпреки смазването понеце материала на пантите е по-мек си правят легла. При предложения от мен вариант , наистина има триене между женската и мъжката панта , но то е разпределено по цялата дължина! Не споря къде триенето и износването е повече , защото зависи от широчината на вратата. Колкото е по-широка вратата толкова страничните сили ще са по-големи! От практическите ми наблюдения обаче , пантите се износват повече от силите които са насочени надолу! Когато се износи една панта , обикновено вратата пропада! Или друг пример - ако една врата се движи трудно е достатъчно да повдигнем само 1 мм вратата и да смажем само там и вратата започва да се движи нормално, разбира се ако има достатъчно хлабина и не е клеясала от стоене. Досега не съм видял панта , която да се е износила кой знае колко странично!
Като се замисля обаче , ако се комбинират двете идеи може да се избегнат всички недостатъци , но сега нямам време да пиша че отивам да видим у кой е боряка! :-D
Стефан - майстор
Съгласен съм, че материала за пантите е с ниска твърдост, докато твърдостта на съчмата HRc=60 до 63 единици. Въпреки това, моите панти на входната ми врата, изработени преди повече от 15 г. въобще не са мръднали и пропаднали. А тя се отваря доста често, нали. Въпреки това, за твое успокоение ще ти предложа и едно допълнение. Отиваш в някоя автоморга/или по-лесно при някой майстор на автомобили/, и търсиш стар и изхвърлен "пул" за регулиране на клапани/по твой размер на мъжкото на пантата/. Той е с твърдост около HRc 62. Ако редовно се смазва, пантата ще изкара поне 3 човешки живота :?

Ама, че дълга тема стана за тия елементарни панти. :lol:

Прикачен файл

P4080001.JPG
P4080001.JPG (29.02 KиБ) Видяна 3053 пъти

Тема "входна врата-размисли и страсти!!! Проф.Вучков не участва!" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: