Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Стефан - майстор
Не знам дали да се закачам отново, но да попитам все пак. За колко време поникна тоя "рехав" посев? Чувал съм, че райграса "брати", ама не съм сигурен в това.
Тани - модератор
Не ми се вярва да е чист райграс! Някои тревни смески се сгъстяват само с косене , на други им трябва тъпкане , но при всички случаи изчакай! Не можеш да очакваш още с поникването да е гъста! Окоси няколко пъти и тогава ако се налага разрови с греблото малко и хвърли семена по плешивите места.
Стефан - майстор
Какъв съвет ще дадеш, ако посева стане много гъст???
Тани - модератор
Мога да кажа само , че НЕ трябва да се сади на гъсто защото първоначално ще има ефект, но след като порасне тревата ще се сгъсти прекалено и ще започне да се самозадушава и ще се получи обратен ефект! Когато вече се е сгъстила прекалено ме знам какво може да се направи освен да оставим по естествен път да се разреди. Явно ти знаеш някакъв начин и ще съм ти благодарен да го споделиш с нас непросветените!
jordan7712 - помощник
според вас добре ли е така тревата или трябва да се сгъстява понеже на места има петна :?

Прикачен файл

DSC00210.JPG
DSC00210.JPG (139.29 KиБ) Видяна 30583 пъти

Прикачен файл

DSC00211.JPG
DSC00211.JPG (117.69 KиБ) Видяна 30583 пъти
Тани - модератор
Повече тъпкане или валиране и сама ще се сгъсти! Не бързай чак толкова! Също трябва и редовно косене!
Pepina - напреднал
Нека и аз да се включа.
Когато тревата се сгъсти много се прави аериране на почвата. Това се прави със специален валяк с шипове или с обикновена вила /забождаш и леко разклащаш /, но като гледам колко много площ имаш....
Целта е да влезе кислород под тревния чим.
При тебе това ще се прави най-рано следващата година.
Успех!
jordan7712 - помощник
има и широколистни плевели със какво даги пръскам

Прикачен файл

DSC00028.JPG
DSC00028.JPG (93.28 KиБ) Видяна 20812 пъти

Прикачен файл

DSC00029.JPG
DSC00029.JPG (83.99 KиБ) Видяна 20812 пъти
PIP - майстор
За плевелите, не изглежда да са много, така че когато имаш време може да ги изкорениш с една права лопата. Също няма да навреди да хвърлиш още семена първо в ‘празнините’ и след това равномерно по цялата морава. Можеш да ползваш рохка суха пръст, (колкото по-песъклива толкова по-добре, по принцип се разрежда с пясък, но се усложнява задачата ти) и с едно меко пластмасово гребло да подравниш.
Преди цялата тая операция окоси тревата, като задължително гледай да не е много късо и най-добре да ползваш косачка дето събира тревата.. Коси я редовно, препоръчително е да я държиш по-дълга първата година /около 5-6см окосена/, но не я оставяй да израсте прекалено дълга и да легне.
Това островче дето си оставил изглежда добре в момента, но ще имаш проблеми да косиш тревата там. Подобен проблем можеш да имаш около камъните – така оформените ‘краища’ на лехите и около дръвчетата изглеждат добре, но ще ти трябва моторна коса /strimmer/ за да не обраснат. На твое място бих избрал класически остри ръбове, като с камъните винаги можеш да измислиш нещо друго.
Тани - модератор
Една електрическа косачка и един тример ще окосята практически всяко ъгълче! За широколистните съм чувал че има Раъндъп , но не съм търсил и не знам дали се намира по магазините. Друг метод , който са ми препоръчвали , но не съм ползвал ( мисля че аз това ще пробвам след няколко седмици) е специално гребло на Гардена. "Зъбите" ми са със специфична сърповидна форма и са остри. Инструмента има две функции - аерира почвата и реже корените на широколистните растения. Аз останах учуден как "разпознава" корените , но продавачката ми обясни , че на тревата корените са вертикално , а на широколистните хоризонтално!

Тема "пак райграс/тревна смеска/" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: