Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
8180 - майстор
Светльо,
При време с удоволствие, каквото мога - сайт не съм правил. :)

Гледам си започнал корекциите по вчерашното - пак погледни. Има още правописни.

Според мен "нестандартни" и "паропропускливост" са една дума.

Последно какво ще е името? Ако играеш с фирма, може би не е лошо да я има. На мен ми седи "по-тежко", не че е задължително.
Към новото съм малко скептичен - вероятно се каниш да поработиш 4-5 год. Като станем 2005-та, ще е "старо". Виж 2020 вече ще е "ретро", със съответната стойност. :)
Последна промяна от 8180 на вт май 11, 2010 9:01 pm, променено общо 1 път.
ArturDent - Почти Безобиден
svetliopi44, баси немам време, да ти помагам, а мога.
За сега го остави така, без да се обиждаш, не ти достигат знания, за да направиш. При теб трябва да започнем от А,Б. Как не исках да ти го кажа.
Все едно аз мазилки да почна да правя на прилично ниво, от утре...
8180 - майстор
Артъре,
Той ползва готов макет - видя ли?
Не е ли по-лесно и с малко насоки да се справи?
Не че аз му разбирам.
ArturDent - Почти Безобиден
Видях, видях...
Това което той иска е да направи формата за е-майл и калкулатор
За е-майл му трябват познания по PHP, Perl или ASP, в зависимост от хостинга. Това е код, който се изпълнява на сървъра, за разлика от HTML - който е при клиента (в IE, Mozilla..). Освен езиците, които писах горе той трябва да знае на каква машина е хостинга - Linux, ,Windows... за да извика пращането на е-майл, да има конфигуриран SMTP-сървър...
Технологията е такава
HTML-страница -> Form -> PHP/ASP (на сървъра) -> SMTP сървър .
Калкулатора е по-просто, той може да се напише на JavaScript и да се изпълнява при клиента. Но пак се искат познания по програмиране....
gandonov - специалист
svetliopi44 разгледай Google Gadgets - http://www.google.com/ig/directory?synd ... ource=gghp
Не ти трябват никакви знания за програмиране, за да си добавиш форма изпращаща e-mail или друга джаджа от горния списък (готовите джаджи са над 150000).

Относно калкулатора:
Първо разгледай готовите калкулатори в Google Gadgets. Може някой да ти свърши работа.

Ако не намериш подходящ - можеш сам да си направиш:
1. Правиш въпросния калкулатор като Google Docs Form или Spreadsheet. (Добре е да имаш основни знания за писане на формули в MS Excel или OpenOffice.org)
2. Добавяш го към сайта ти.
Това е целия номер.
negramoten - специалист
Здравейте, за контактна форма има много готови кодове и генератори, с които могат да работят и хора, които не са на "ти" с бази данни и т.н. Поствам два произволни линка

http://www.emailmeform.com/
http://www.tele-pro.co.uk/scripts/contact_form/

Като цяло избора на гугъл сайтс е удачен за хора, които не разбират особенно много, но определено блог платформата blogger.com е доста по-лесно за настройване, като там се включва и опция за пускане на мнение или мейл за всяка статия, което отпада нуждата от контактна форма. Също така контактната форма не е изцяло задължителна, защото ако мейла е даден като хиперлинк, човекът, който цъкне на него ще го получава отворен в мейл клиента, който ползва, готов за изпращане на писмо, а и да не е така, всеки може да си копира мейла.

Освен това може да се пренасочи сайта към платен домейн и хостинга да си остане в гугъл, а срещу 2-3 лв. за първата година да се направи един .info домейн, и така адреса ще е по-представителен, от вида interioribg.info, вместо http://sites.google.com/site/interioribg/

След това може да се използва безплатна услуга на гугъл за създаване на фирмен мейл, като в записите на новия домейн се правят настройки, прави се регистрация на
http://www.google.com/a/cpanel/domain/new
И получавате безплатни мейли от вида office@interioribg.info речем.

Мен лично визията на сайтовете не ме интересува толкова, колкото доброто им индексиране в гугъл. Зя целта, така и така ползваш услуги на гугъл, може да си направиш верификация на сайта през "инструменти за уеб администратори" и "гугъл аналитикс", за да следиш състоянието на сайта.

В момента на сайта му липсват абсолютно всички важни тагове, като title, description, keywords ...

Другото важно е да си избереш размер за вертикални и хоризонтални снимки и да качваш снимките в един размер, както и да намалиш размера на изображенията до 800x600 или по-малки, което ще улесни зареждането им. Изображенията, които не са в галерията, а са по другите страници на сайта, можеш да ги прекараш през фотошоп и да използваш функцията save for web, да ги направиш .gif, което също ще улесни зареждането. Освен това, снимките от галерията е хубаво да са кръстени с имена. Например вместо DSC00032.JPG, както го е снимал апарата, да се казва edikakvasi-mazilka.jpg, което ще помогне при търсене на такъв тип мазилка снимката ти да излиза като търсене.

Другото важно за оправяне са самите текстове. На страницата с декоративни мазилки "Рафаело Декор Стуко" един път е написано цялото с главни букви, един път само "Рафаело" е с главни букви, един път е само с малки букви, един път е болднато. Това дразни чича ти гугъл. Ако искаш да наблегнеш на вида мазилка и да помогнеш на търсачките да я харесват направи ги всичките с главни букви и да са италик, да речем, но според мен не ги болд-вай, защото става прекалено.

Освен това можеш да регистрираш сайта си по разни разнообразни портали и търсачки, което ще ти помогне доста при търсенето на клиенти. Използвай http://addurl.bgsite.info/ .

За да определяш състоянието на сайта си можеш да използваш и сайтове създадени специално с тази цел. Например

http://www.ranks.nl/cgi-bin/ranksnl/spi ... .cgi?lang=
http://ganbox.com/seo-status

Това се сещам за сега, а и стана много дълго. Дано да съм бил полезен.
svetliopi44 - Чирак...
Ухааааа... много полезни съвети.


gandonov
negramoten :prayer: :prayer: :prayer: :respekt: :respekt: :respekt:

Много полезна информация ... вижда се , че дявола не е толкова черен...
ArturDent - Почти Безобиден
negramoten, наистина полезно инфо, с малки изключения, например втория линк за контактите.
Той генерира сървърски код (ASP по подразбиране), а на него не му върши работа. Пък може да върши, не съм гледал къде му е хостинга.
Светльо
Да добавя още нещо: При правене на сайтове, вестници и т.н. НИКОГА, не използвайте повече от 7 вариации на шрифт. Не говорим изобщо да се използват шрифтове от различни групи - например Times New Roman и Ariel. 7 вариации се разбира - всяка комбинация между големина на шрифта, удебелен, цвят и т.н. По мое мнение наклонен (Italic), не трябва да се ползва.
Така сайта излежда по-семпъл, но по-професионален, т.е. на място на което можеш да си дадеш парите.
Ето и пример, за един сайт правен от сина - аматьор и втория от професионалист. Нямам нищо общо, просто ме интересуват продуктите им.

http://www.hg-sons.hit.bg/

http://www.hg-sons.com/

П.П. На втория сайт си личи къде ШЕФА на фирмата е "пипнал" дизайна.
8180 - майстор
ArturDent написа:
П.П. На втория сайт си личи къде ШЕФА на фирмата е "пипнал" дизайна.
Абе, май не си личи много - говоря за лично, потребителско усещане за приятност и доверие, и скромен опит с гонене на потребителските интерес и внимание.

Точно това, за което говориш ми идва в повече - заигравката с шрифтовете (в случая цветове+болд). Виж и "Пречиствателни станции"/"Други продукти".
Кое му е главното - "envi-pur" или "HG & Sons"? В последното наблюдавам ШЕСТ цвята!!
И да отбележа - в "готовия дизайн" на Светльо този "разгул" отсъства - сигурно е пипнат от дизайнери, а не от напиращи за изява програмисти. Особено ме умиляват акцентът върху капака в градината и европейските звезди във фирмения надпис.
За сертификатите - друг път.
Да напомня - неангажиращо мнение за личните ми вкусове!
negramoten - специалист
ArturDent написа:
negramoten, наистина полезно инфо, с малки изключения, например втория линк за контактите.
Той генерира сървърски код (ASP по подразбиране), а на него не му върши работа. Пък може да върши, не съм гледал къде му е хостинга.
Можеш да избираш дали да е asp, php или pearl, ама това са бели кахъри. Да твори човека, пък ще помагаме с каквото можем. :)

Тема "Направи сам сайт" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: