Здравейте, така се получи, че живея в къща, на която преди време са ремонтирали покрива - сменена е цялата дървена конструкция, накован е ОСБ и отгоре са залепили битумно покритие /незнам каква марка/ от това, което е на руло. Появи се следния проблем - явно рулата са някакви нискокачествени, а и под тях не е слагана някаква подложна мембрана и сега където има фуги се е сцепила и уж "ремонтирания" покрив тече - така, че се налага аз да правя повторен ремонт - дайте съвет - решил съм да накова върху старото покритие ново - битумни керемиди - дали трябва да обработвам фугите с нещо или просто да сложа новите шилди - решил съм да го правя сам, че ми искат 1500 лв само за труд за около 150 кв. м. покрив и така...
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Horhe
- напреднал
10 мнения в "Битумен покрив - ремонт"
housedoktor
- майстор
Покритието трябва да е на 2 слоя,като 2 рият се изпълнява перпендикулярно на първият.Оттам идва проблема
Здравей Horhe!
Работех преди 4-5 години с покривни хидрозиолации, но никога не сме лепили втори пласт перпендикулярно на първия.Първия пласт се започва на половината щирина на ролката, втория се почва с цяла ролка за да не съвпадат местатат на залепване.Ако си решил с битумни керемиди..... сваляш всичко до ОСБ и с начале
Работех преди 4-5 години с покривни хидрозиолации, но никога не сме лепили втори пласт перпендикулярно на първия.Първия пласт се започва на половината щирина на ролката, втория се почва с цяла ролка за да не съвпадат местатат на залепване.Ако си решил с битумни керемиди..... сваляш всичко до ОСБ и с начале
шоп
- майстор
Ако си го правиш за себе си, моят съвет е не махай нищо, не си играй да обработваш фуги. Кови един воалит примерно 1.5 или 2 мм и отгоре слагай смело шилдите.
Перпендикулярно никаде не съм чувал да се монтират двата пласта. То така си губи основният смисъл от застъпването по ската и съответно няма да има хидро ефект.
Перпендикулярно никаде не съм чувал да се монтират двата пласта. То така си губи основният смисъл от застъпването по ската и съответно няма да има хидро ефект.
schuldiner
- майстор
Преди да лепиш каквото и да е, прегледай доколко ОСБ-то е хванато за конструкцията. Да не би да се е разковало и от надигането по краищата да се къса изолацията; ако трябва да се дообтегнат. По принцип плоскости се монтират с винтове, ама нещо не вярвам да е такъв случаят... После, на всяка снадка се поставят ленти, т.нар. компенсатори от рулонния материал - по 7-8 см широки, колкото да обират ръбовете от плоскостите. Сега тези компенсатори ще трябва да се слагат на скъсаните места. Отгоре някаква мембрана, примерно 3 мм, но за предпочитане да не е на основата на стъклен воал, а полиестерна. Нещо като 5-6 лева на м2 - няма нужда от по-скъпа, а по-евтините ... абе на твоята къща каквото си избереш. Чак тогава плющиш битумните керемиди, обаче ако ОСБ-то ти е под сантим, не ми се мисли как ще ги приковаваш. Винтчета или рапиди, ама е гърч...
Horhe
- напреднал
Благодаря за съвета, значи доколкото разбрах трябва да сложа на фугите лента, както каза - компенсатор, а каква е ролята на тази мембрана и нужна ли е? Нали все пак има вече залепено битумно покритие - то си е здраво, освен на фугите де... а и за ОСБ-то, колко минимално трябва да е дебело за да държи гвоздей?
beam55
- напреднал
Кое е по-добре за покрив с битумни керемиди OSB плоскости или кофражен шпертплат? Като цена са приблизително еднакви, а от кофража на плочата са ми останали за половината двускатен покрив. Днес в БАУМАКС видях едно подпокривно фолио АЛУФЛЕКС. Знае ли някой къде се поставя и защо на това място? През следващия месец ще правя покрива и събирам всякакви идеи. Става въпрос за нов покрив на 30 кв.м. вила. Благодаря за всички отговори и отделеното време.
ArturDent
- Почти Безобиден
В никъкъв случай ОСБ, ако го правиш за себе си. ;). Кофражния шперплат е ОК. А аз ти препоръчвам дъски, но трябва да ги огледаш добре - да са равни от двете страни.
Като ги купиш и качиш разхвърляй ги на покрива и фи остави 3-4 дена да ппоизсъхнат (да дръпне влагата)
Като ги купиш и качиш разхвърляй ги на покрива и фи остави 3-4 дена да ппоизсъхнат (да дръпне влагата)
Тема "Битумен покрив - ремонт" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература